Yazılım dili önermekten çok algoritma kasman gerekiyor. Kafandaki bir şeyi ne şekilde yansıtabildiğin çok önemli, bunun için basit dillerde çalışmalar yapabilirsin. (Masaüstü olarak giriş seviyesindeki bir kişi algoritma için Visual Basic ile başlayabilir.)

Algoritma kurma ve aklında olan şeyi istediğin gibi aktarabilme aşamalarını tamamladıktan sonra her dili öğrenmen mümkün. Kimi dilde bazı kalıplar farklıdır, kimilerinde bazı işlemler uzun veya kısa yapılır ama nihayetinde kafanda kurmuş olduğun (veyahut şema çizerek oluşturduğun) algoritmik yapıyı koda dökmeye çalışırsın.

C kökenli dillerin hepsini tavsiye ediyorum. Hem mobil hem de masaüstü platformlarda çalışmak için yegane bir dil. Bunun yanında geliştirme yaparken boyut gereken kısımlarında da iyileştirmeleri gerçekten iyi. (C# ve C++ için söylüyorum.) :)

İnternet ortamında bir web server üzerinde yazılım geliştireceğim diyorsan ben sana PHP'yi öneririm. ASP'ye göre daha rahat kuralları olan bir dil. Ama şu açık ki C kökenli bir dil öğrenip Visual Studio üzerinde C# kuralları bulunduran .Net yazılım dilini de öğrenmek daha kısa sürecektir.

Toparlamak gerekirse;

Algoritma ezebileceğin basit bir dil ile başla. (Bu aşama için Visual Basic işini görecektir.)

Sonrasında ise popüler olan ve her platformda karşılıkları ve gelişmiş yapılarını bulunduran bir yapıyı öğren. (C ailesi içerisinde olan diller denilebilir.)