Adsense ile Para Kazanma



Her zaman yapılan gibi klasik ve iddialı bir başlık, hatta belki görüle görüle klişeleşti bile. Bu yazımda gerçekten bunun içini doldurmaya çalışacağım bakalım yapabilecek miyim?

Öncelikle size ilham verecek birkaç söz ile başlamak istiyorum yazıya:
Fil gibi hareket etmeyin! İlginç bir söz değil mi? Bu sözü söylememin nedeni ise Hindistan’dan gelen bir hikâyeye dayanıyor. Hindistan’da filleri kullanmak isteyen taşıma, getir-götür, sirk vb. faaliyetlerde fillerden yararlanmak isteyen insanlar yıllar içerisinde fillere hükmetmek için müthiş bir yöntem buluyorlar. Filleri daha 60-70 kiloyken ayaklarında sıkıca sert bir iple bağlıyorlar. Fil günlerce ısırıp kemirip ipten kurtulmaya çalışıyor ancak nafile. İpten bir türlü kurtulamayan fil bir süre sonra zorlamayı bırakıyor ve durumu kabulleniyor. Bu kabullenme öylesine işliyor ki file, 3 tonluk bir fil haline geliyor ancak üzerinde kısacık ipin kendisini sınırlamasına izin veriyor. Aslında kendisini sınırlayan o ip değil, kendi kafasına işlenen o vazgeçme duygusu. İşte bu yüzden fil gibi hareket etmeyin dedim.

Birçoğumuz bu işlere başlayıp başlangıçta ilerleyen aşamalarda pes ediyor, üşengeçliğe düşüyor, başladığı işi devam ettiremiyor. Ancak asla pes etmemeliyiz. Neyse çok uzatmadan işin teknik kısmına geçiyorum. Daha önceki tecrübelerime dayanarak aşağıdaki kısımları yazdım yanlışı eksiği elbet olabilir, kesin bilgi değildir bunları göz önünde bulunduralım.

Kelime Seçimi ve Domain

Bu işe girişirken ilk yapmamız gereken bir kelime seçimi ve istiyorsak bir de domain. Blogspot vb. blog sitelerinden de yararlanabilirsiniz. Öncelikle rekabeti düşük ancak kazancı nispeten iyi olan kelimelerden seçmeliyiz. Ben İngilizce olarak yat-bot satışı kelimesini seçmiştim. Kelimeniz tık başı alacağınız maliyet için önemli bu sebeple seçerken hassas davranın. Seçmek istediğiniz kelimeyi bulmak için şu tür siteleri kullanabilirsiniz; http://www.wordstream.com/keyword-niche-finder
Buradan ise kelimelerin tam olarak analizini yapabilirsiniz : https://adwords.google.com/o/Targeting/Explorer?__c=1000000000&__u=1000000000&ideaRequestType=KEYWORD_IDEAS

Site Kurulumu

Bu tür sitelerde kullanılacak en basit ve en etkili sistem şüphe yok ki Wordpress. Bu yüzden sitenizde Wordpress kullanmanızı tavsiye ederim.
İndirme Adresi: http://tr.wordpress.org/
Tema Arşivi: http://wordpress3themes.com/
Gereken Yararlı Eklentiler: All in One SEO Pack, Google XML Sitemaps, New Adma.
Permalink Ayarı: /%postname%.html en sade ve Google’ın en sevdiği permalink ayarıdır.
Anahtar Kelimeler: 20’yi geçmeyecek şekilde içeriğinizle alakalı olmasına özen gösterin. Anahtar kelime seçerken kelimelerin rekabetini göz önünde bulundurun.
Birkaç ipucu:
Web yöneticisi yönergelerine göz gezdirmenizde fayda var.
• Eğer yabancı dilde site açtıysanız lokasyonun Avrupa veya Amerika olması size avantaj sağlar.

Etiketlere dikkat! Şuana kadar edindiğim tecrübelerime göre fazla sayıda ve gereksiz etiketleme beni hep sıralamalarda geriye düşürdü. Gereksiz indexiniz Google’da bulunmasın. Etiketlemeyi amacına uygun kullanın. Keyword olsun diye 4 kelimelik etiketler kullanmayın. Genel etiketleriniz olsun yazılarınızı sınıflandırsın. Bir yazıya 3 ten fazla etiket girmeyin.

Reklam Dizilimi ve Renk Uyumu:

Temanızı seçerken sade renklerde seçmeye dikkat edin. Reklamlarınız siteden ayrı parçalar değil de site ile bir bütün halinde dursun. Tavsiye ettiğimiz eklentilerden New Adman reklamlarınızı yerleştirmede size kolaylık sağlayacaktır.
Aşağıda gördüğünüz “ısı haritası” size örnek bir sayfada nerelere yerleşim yapılması gerektiğini gösteriyor. Koyu renklerden açık renklere doğru ekleyeceğiniz reklamın performansı yani kullanıcının ilgisi düşüyor.


İpucu: Kullanıcının genellikle görmediği, sitenin ekrandan aşağı kısmı yani sayfayı aşağı indirerek gördüğümüz kısımlara reklamı mümkün olduğunca koymayın. Tarayıcıdan ekran çözünürlüğüne farklılık gösterdiği için şu siteden sitenizin hangi kısmı yukarıda hangisi aşağıda kalıyor görebilirsiniz.
http://as-abovethefold.appspot.com/

Sitemizin İçeriği:

İngilizce veya Türkçe siteyi ilk açtığınız anda Google tarafından çabuk indexlenmesini ve güvenilir kabul edilmesini istiyorsanız özgün içerik girin. Özgün içeriğinizi ***’da ve Digitalpoint’te insanlara yazdırabilir veya kendiniz yazabilirsiniz.
İpucu: Birçok özgün makale elinizde olsa bile toplu olarak makale girişi yapmayın. Wordpress aracılığıyla günlere yayın makalelerinizi. Siteye günde 10’dan fazla makale girmeyin.

Siteyi Destekleme Çalışmaları

Siteye sadece içerik girmek yeterli değil tabii ki. Siteye kullanıcıyı getirmeli, siteden kazanmak için reklamı müşteriyle buluşturmalısınız. Peki, bu nasıl olacak?
Benim takip ettiğim 2 yöntem var:

Facebook yöntemi:
Sitem Türkçe ise genelde bu yöntemi kullanırım. Yüksek beğenili bir Facebook sayfasında (Bütçenize göre siz belirleyin) sitemizde paylaştığım makaleleri biraz süsleyerek paylaşıyoruz. Siteme Facebook aracılığıyla ziyaretçi çekmiş oluyoruz. Bu şekilde hiç Backlink çalışması yapmadan Adsense’den kazanmış oluyoruz. Merak etmeyin sosyal paylaşım sitesi aracılığıyla hit geliyor diye Google sizi banlamaz.

Kendi Backlink yöntemim:
İngilizce ise bu yöntemi kullanıyorum, Türkçe olsa da kullanılır. Facebook aracılığıyla kullanıcı çekmekten biraz daha uğraş gerektiriyor bu yöntem. Siteyi açınca 5 blogspot 5 de blogcudan blog açıyorum. (Daha çabuk indexleniyor bunlar diğer blog sağlayıcıları biraz daha yavaş indexleniyor) Bu sitelerin her birine birer özgün makale ekliyorum. Makalede kesinlikle siteme bir link çıkışı yok. Bu şekilde Google’dan indexletip güvenilir 10 adet paravan bloğumu elde ediyorum. Bu paravan blogları çeşitli sosyal imleme sitelerinde imliyorum. Her birini 5-10 siteye imleseniz yeterli. Daha sonra her birinde sitemi tanıtıp link çıkışını veriyorum. Yükselmek istediğim kelimelerde epey yararını gördüm. Bu çalışmaları yaparken sitenizi sosyal mecralarda paylaşmayı, her yazınızdan sonra bunları oralara eklemeyi unutmayın.

İpucu: Sitenize Backlink çalışması yaptırmak istiyorsanız wiki ziyaretçi defteri blog backlink gibi çalışmalara takılmayın. Eğer çalışma yaptıracaksanız link ve tanıtım yazısı almanız daha yararlı olur. Benim tecrübelerim bu yönde, ***daki sosyal link borsasında satılan paketlerden çok aldım çok azının yararını gördüm.

Yazımda anlatacaklarım bu kadar, bayağı uzattık herhalde. Yanlışlarım varsa yorumlarda belirtirseniz hepimiz öğrenmiş oluruz. Son olarak yine şu özlü sözü sizlere hatırlatayım; Kaybettiğin zaman değil, vazgeçtiğin zaman yenilirsin. Bu işlerin büyük bir kısmı buna dayanıyor azminizi kaybetmezseniz mutlaka kazanacaksınız.