Uzun zamandır ara verdiğimiz
ilham verenler kategorimize mükemmel bloguyla Lisa Irby’i konuk ediyoruz.
2008 tarihli bu yazı bugün bile insanlarda bir ışık yakmakta.
Lisa Irby her şeyi şöyle özetliyor : “Yaparken keyif aldığın bir işten para kazanmak kadar güzel bir şey yoktur.”
İşte sizlere gerçek bir başarı öyküsü!
Makaleye olduğu gibi Lisa’nın anlatımıyla devam ediyoruz.
İyi okumalar.
Web sayfanın ziyaretçi sayısını arttır!
2007 yılında blog tutmaya karar verdim.
2 yıl Blogger.com üzerinden yayınlar yaptım. Fakat çok sıklıkla yazmıyordum.
Daha sonra Kasım 2007′de Feedburner kullanmaya başladım ve 430 civarında takipçim olduğunu fark ettim. Çok az yazdığım için bu rakam beni şaşırtmıştı.
Bütün bu takipçileri ve ziyaretçi sayısını kaybetmek istemiyordum. O yüzden kendimle mücadele ettim ve okuyucularımın sayısını arttırıp arttıramayacağım üzerine düşünmeye başladım.
Aralık ayında WordPress‘e geçtikten sonra blogger olmayı iyice ciddiye almaya başladım.
Darren Rowse’un blogunu takip etmeye başladım, ProBlogger.net. Böylece birçok ilham verici bilgiye eriştim.
Ve sonrasında artık önemli adımlar atmaya başlamıştım.
Konu belirlerken daha seçici oldum
Blogger kullanırken yazdığım konularda kendimi sık sık tekrarladım. Konu içeriklerim içi çok fazla efor sarfetmiyordum.
(Esniyor!)
Artık daha seçiciyim. Okuyucularımın neye ihtiyaç duyduklarını ve ne aradıklarını düşünmeye çalışıyorum.
Daha önce onlarca kez üzerinde yazılmış bir konuyu seçsem bile içeriklerimi kendime özgün olarak belirlemeye başlamıştım. Örneğin “İyi bir yazı nasıl yazılır?” konusuyla alakalı onlarca makale yazıldı.
Haksız mıyım?
Ben bu popüler konuya farklı bir açıdan yaklaştım: “Yazı yazmak sizin için bir angarya mı?”
Birkaç kullanışlı WordPress eklentisi yükledim
Bazı insanlar WordPress eklentisi kurmaktan çekinebiliyor. Ama çok kullanışlı eklentiler var ve fazla abartmamak şartıyla bunlar kullanılabilir. Unutmayın ki fazlası sizi eklenti-kolik yapacaktır ve sitenizi okunmaz kılacaktır.
Kolaylıkla güzel şey elde edebilirsin ama bunların çok azı faydalı olacaktır.
Sitemap ve Related Posts gibi eklentileri kurarak başladım. Bu eklentiler sayesinde okuyucu sayımı ve hitlerimi kolaylıkla arttırdım.
Sitemap eklentisi önemli çünkü web sayfanızın site haritasını birçok arama motoruna yüklemekte. Eklentiyi bir kere yükledikten sonra otomatik arama motorlarını güncel tutma işlemi devam ediyor.
Bazı yazılarım yazdıktan sadece birkaç saat sonra arama motorlarına eklendi. (Bugün işler biraz değişti. Google saniyeler içerisinde index alabiliyor.)
Related Posts eklentisi de kullanışlı. Çünkü okuyucuları, blogumun daha fazlasını okumaya teşvik ediyor. Bazen daha önce görmedikleri yazılarımı keşfetmelerine bile sebep olabiliyor.
Bu eklentiyi kurduktan sonra eski yazılarımın okunma oranlarının fazlasıyla arttığını fark ettim.
Görsel cazibe
Grafiklerimin okuyucu sayımı arttırmakta aşırı önemli olduğu konusunda şüphelerim var. Fakat okuyucularımdan sık sık grafiklerimi sevdiklerine dair tepkiler alıyorum.
Hatta bir bayan, yazılarıma eklediğim görselleri görmek için sabırsızlandığını belirtmişti.
Görsellerimin bir çoğu portreler içeriyor ve ben onları Photos.com üzerinden alıyorum. Photos’a kayıtlıyım çünkü kullandığım resimlerin legal olmasını istiyorum.
Ancak birçok konu görselini Photoshop ile kendim hazırlıyorum. Photoshop öğrenmek benim mesleğim açısından çok önemli bir adımdı. (Lisa’nın ilgili makalede kullandığı görsel aşağıda.)
Yazı içeriğiniz blogunuzu sürükleyen şey olsa da birkaç kaliteli görsel bu işlem esnasında size yardımcı olabilir. Ayrıca kaliteli görseller sitenizi daha profesyonel ve çekici kılacaktır.
Daha sık yazmaya başladım
Çok sık yazmak her zaman iyi bir fikir olmayabilir. Söyleyecek önemli bir şeyiniz olmadığı halde yazmanız, sitenize zarar verecektir.
Sağlam temelleri olmayan içerikler oluşturarak takipçilerinizi kaybetmek istemezsiniz.
Sık sık içerik eklerseniz arama motorları sitenizi daha yoğun olarak kontrol eder. Bu da trafiğinizi arttırmada önem arz eder.
Web sayfam ile blogumu birbirine bağladım
Eğer birden fazla web sayfanız varsa siteler arasında bir köprü oluşturabilirsiniz. Şanlıyım ki benim bir web sayfam var günlük 7,000 ziyaretçisi olan. Yeni bir yazı yazdığımda blogumda ilgili içeriklerde yazıma linkler veriyorum.
Rakiplerin blogları işimi kolaylaştırıyor
Öncelikle başkalarının içeriklerini çalmayı önermediğimi söylemek isterim. Hırsızlık yasadışı ve hiç etik bir davranış değil.
Fakat diğer bloglardan fikir edinmenin kötü bir yanı da yok.
Örneğin “iPod Touch’ın özellikleri” başlıklı herhangi bir blogda yazılmış yazıyı tekrar elden geçirip yayınlayabilirsiniz.
Başlığı ise “iPod Touch’ıne Zune’dan iyi olduğunu gösterek 10 özellik” şeklinde belirtelim. Aslında aynı içeriğe yönelik bir yazı yazsanız da bakış açınız tamamıyla değişmekte.
Sizleri rakip bloglarınızı takip etmeye, onlardan fikirler edinmeye ve kendi özgün içeriklerinizi oluştururken onlardan faydalanmaya davet ediyorum.
Blogger’dan WordPress’e geçtim
Daha önce bununla ilgili bir yazı yazmıştım fakat tekrar hatırlamakta fayda var. Öncelikle şunu belirteyim; WordPress’in içerdiği esneklik ve eklenti desteğiyle çok daha avantajlı bir platform olduğunu düşünüyorum.
Blogger kolay kuruluma sahip fakat WordPress fazlasıyla kullanıcı dostu. Ayrıca kurulumu da kolay özellikle kendi cPanel’iniz varsa. (Ben HostGator kullanıyorum ve bu siteyi 5 saniyede kurdum.)
Böylece kodlara dalmadan (Blogger’da sıklıkla yaptığımız gibi) sitemi rahatlıkla kontrol edebiliyorum. Ayrıca WordPress, temalarını farklı bir dosya ile içeri aktardığı için düzenleme ve özgünleştirme çok daha basit. Tasarımınızın istediğiniz alanına rahatlıkla erişip değişiklikleri yapabiliyoruz.
Şahsi fikrim, WordPress’in Blogger’a kıyasla daha güzel temalara sahip olduğunu düşünüyorum.
Ve daha önce de söylediğim gibi, Sitemap ve türevi eklentiler sayesinde arama motorlarının dikkatini daha rahatca çekebiliyorum.
Başlıklarıma daha fazla önem veriyorum
Konu başlıklarında soru hitaplarının ve okuyucu şaşırtmanın daha fazla tıklamaya sebep olduğunu düşünüyorum. Örneğin “1 ayda 55,000$ kazanmak ister misiniz?” başlığı her ikisini de içeriyor.
Genellikle yeni konularım daha çok okunuyor fakat örnekte verdiğim konu bazı günler çok fazla okunabiliyor.
Başarılı bir başlık seçmek için zaman ayırmak doğru bir tercih olabilir. Özellikle insanlar favori bloglarını takip etmek için RSS kullanırken.
İlk izlenim için hiçbir zaman ikinci bir şansınız olmayacak. Bu yüzden başlık kozunuzu iyi kullanın!
Ücretsiz paylaşımlarımı arttırdım
Kim ücretsiz şeyleri sevmez ki? Yanlış mıyım? Ayrıca sadık takipçiler kazanmak ve viral trafik sağlamak için de birebir. (çünkü onlar başkalarına söyleyecek, başkaları da diğerlerine..)
Fakat bu adımda biraz seçici davranıyorum çünkü bedava dağıtımlarımın değerli şeyler olmasını istiyorum.
Kapanış
Makalenin sonuna geldik. Lisa geçtiğimiz günlerde yayınladığı bir videoda üzerinde konuştuğumuz makaleyi bize hatırlatmıştı. Çok önceleri yayınlanan bu makale hala insanlara iyi fikirler sunmakta. Adobewordpress olarak bu güzel bilgileri sizlerle paylaşmak istedik.
Kaynak : http://www.adobewordpress.com/2-ayda-ziyaretci-sayimi-nasil-ikiye-katladim
İyi çalışmalar.