Buray Savas ANIL adlı üyeden alıntı
Değerli MrAuTHoR, düşüncelerin için teşekkürler, benimle birlikte çalışan yazılımcı sayısı 22 güven konusundan önce sana bir browser'ın temel yapısından bahsetmek istiyorum biraz söylediklerinde bazı hatalar var. Sanırım araştırmamış olmandan kaynaklanan bir durum ve sana göre hızlı bir browser olması ve bu browser'ı çıkaran firmanın tanınmış olması senin için güvenilmeye değer bir firma olduğu anlamına geliyor ve kendi vatandaşının yaptığı şeyin güvensiz bir ortam yarattığı.1. Kısım: Bir browser binlerce kişi tarafından yapılamaz. Binlerce kişinin fikirleri ile oluşturulabilecek bir browser olabilir ancak fikirlerin toplamda denetime tabi tutularak yapılması mmkün yine browser tek elden çıkacaktır.
2. Kısım: Browser'ın alt yapısı WebKit'lere dayalı şekilde çalışır. Bu çalışmanın temelinde ise dünyada sadece 3 firma var, Google kendi webkit çalışmasını yazmaya yeni karar verdi.
3. Kısım: Google Chrome o kadar güvenliki burda Fransa'da arkadaşlarımız tarafından 15 dakika içinde hacklendi ve hacklenemez dedikleri güncel yapı hack edildi.
4. Kısım: Google Chrome altyapısı açık kaynak kodlu Cromium temeline dayanmaktadır, burda kendi geliştiremedikleri çalışmayı farklı insanların da fikirlerinden faydalanmak için açık kaynak kodlu olarak geliştirmeye açık tuttular. Böylece bunun için personel bulmak aramak yerine katılımcı ve geliştiricileri kullanarak yapılan çalışmalardan kendilerine örnekler aldılar.
5. Kısım: Bir şirket yaptığı çalışmayı kazanmak için yapar, Google Chrome kendi APP çalışmalarını tanıtmaları için bir market oluşturdu ve Browser'dan gelir elde etmeye başladı. Aynı zamanda bir çok çalışmasını da browser sayesinde direk entegrasyon sistemi ile güvenli hale getirdi. Ancak kesinlikle tam anllamı ile güvenli değil.
6. Kısım: Geliyoo Bilişim'de toplam 52 personel bulunmaktadır, bu personellerin her biri kendi alanında başarılı ve profesyoneldir. Türkiye'de bizim eleştiriden çok desteğe ihtiyacımız olucak bu sugötürmez bir gerçek ancak önyargılı olmak bizim halkımızın genelinde olan bir şey.
Başka bir program yapmakla ilgili tavsiyeniz için teşekkür ediyorum. Ancak arama motoru firması olan Geliyoo Inc. Geliyoo Network International S.A.R.L Geliyoo Bilişim Ar-Ge San. Tic. Ltd. Şti bu işin üzerinde yoğunlaşmak ve arama motoru üzerinde Türkiye'de başarılı bir Crawler çalışması ile ileriye yönelik altyapıları geliştirmek ve yeni teknolojilerde elde ettiği verileri kullanmak için kuruldu. Amacımız buysa rakiplerimizde olanlara sahip olmamız gerekiyor.
Bu arada biz hangi WebKit'i kullanıyoruz onuda söyleyelim hem Google Chrome altyapısı ile hemde Mozilla altyapısı ile iki farklı yapıda ilerliyoruz en ciddi başarıyı hangisinde yakalarsak bu altyapıda devam edeceğiz. Ancak şu anda görünen o ki Google kendisinden başka kimsenin öne geçmesini istemiyor sanırım Mozilla ile devam edeceğiz.
Tekrar teşekkürler
Öncelikle ben varsayımda bulunarak bir tahmin yürüttüm. Google'da 2011 yılında çalışan kişi sayısı 32,467. Aradan geçen 2 yılda da arttığını düşünmekteyim. Dolayısıyla bu rakamın içinden kayda değer yada gerekli bir kısmını Chrome'u geliştirmeye ayırmıştır. En azından 10 kişi dahi çalışsa bu kişiler dünyanın en iyisi olarak kabul edilen üniversitelerden mezun ve bu alanda uzman kişilerden olduğunu tahmin ediyorum.
2.si Google başarısız (siz başarısız demiyorsunuz), basit, başkaları tarafından kolay hacklenebilen bir Browser olsaydı bu kadar kısa sürede dünyanın yarısından fazlası tarafından kullanılıyor olamazdı. Demek ki burada hız ve güvenlik dışında da çok fazla avantaja sahip.
3.sü O 15 dakikada hackleyen arkadaşlarınız en azından 4-5 açık daha bulamadıklarına göre bu çokta büyük bir sorun teşkil etmemektedir. Ayrıca bu kadar kolay hacklenebilen bir tarayıcıysa o zaman hackleyene ödül verilen yarışmalar yapılmazdı.
4.sü Google Chrome'un üzerinde yapılan açık çalışmaları sizin tarayıcınız üzerinde yapılması durumunda Chrome'dakinden daha az açık olacağını da hiç zannetmiyorum.
5.si Google şu anda internetin, arama motorlarının ve mobil cihazlarda kullanılan işletim sistemi lideri. Dolayısıyla kendisinin çıkardığı bir Browser'i sizler onlardan daha iyi yapabiliyorsanız o zaman Google'ın 15 yıllık önlenemez başarısı tamamen bir tesadüf demektir, ki hiç bir tesadüfün 15 sene süreceğine de ihtimal vermiyorum.
6.sı Sizinde dediğiniz gibi Google APP market oluşturdu. Bunu para kazanmak yada başka nedenlerle gerçekleştirebildi. Netice olarak bu bir Browser'in avantajını kat ve kat arttıran bir özelliktir. Sadece bu özelliğe sahip olmak bile başlı başına bir tercih sebebidir. Siz böyle bir şey yapabilir misiniz yada yapmanız durumunda başarılı olabilir misiniz orası ciddi bir muamma.
7.si Ben burada sadece güvenlik ve hızdan bahsettim. Daha bahsedilecek bir sürü unsur var bir tarayıcının tercih edilmesi için. Siz daha güvenli ve hızlı iseniz, katılırsınız tarayıcı kıyaslaması yapılan platformlara, hem güvenliğinizi hemde hızınızı test ettirir ve tarafsız bir platform tarafından en iyi tarayıcı olduğunuzu tescil ettirirsiniz bu tartışmalara da gerek kalmaz. Bu sayede kendinizi anlatmanıza da gerek kalmaz. En iyisi kabul edildiğiniz içinde herkes tarafından kullanılırsınız.
8.si Ben şu anda Türkiye'nin en büyük şirketlerinden birinde çalışıyorum. Çıkarılan ürünler belli başlı konularda onlarca kişi tarafından test ediliyor. Bizim tarafımızdan yapılan testlerde herhangi bir sorun çıkmadığında "bu sorunsuz" diyoruz ve piyasaya sürülüyor. Son kullanıcı bu ürünü kullandığında aklınıza dahi gelmeyecek sorunlar çıkabiliyor. Google Chrome şu anda 1 Milyara yakın kişi tarafından kullanılıyor. Piyasa da onlarca Browser var ve bunların arasından Google Chrome 1 Milyara yakın kişi tarafından kullanılıyorsa ve kişileri rahatsız edip kullanmamalarına neden olacak bir durum ortaya çıkmıyorsa bu tarayıcı benim için başarılı bir tarayıcıdır.
Sonuç olarak ben kişisel görüşümü söyledim. Browser konusunda ne uzmanım nede araştırmalarım var. Fakat bir yanda dünya devi, on binlerce çalışanlı Google'ın yarattığı Chrome, diğer yanda 52 çalışanlı sizin Browser'ınız. Her şeyden ziyade insanlar daha önce adını duydukları ve güvendikleri ürünü kullanırlar. Bu ön yargıda olsa bir korunma psikolojisidir ve bunun önüne geçemezsiniz. Sırf bu nedenle bile Chrome her zaman tercih edilmeye devam edecektir.
İlk mesajımda da dediğim gibi, sağlam bir pazarlama ekibine sahip olursunuz, milyon dolarlarınız olur, çatır çatır televizyonlarda internette reklamınızı yaparsınız, ancak o zaman kayda değer bir noktaya gelirsiniz. Bugün dünyanın en iyi arama motorunu da yapsanız yada dünyanın en iyi browser'inide yapsanız kesinlikle ama kesinlikle Google'ı yada Google Chrome'u geçemezsiniz.
Yandex geldi, süper girdi Türkiye piyasasına, ben sevindim rekabet ortamı olacak, Google Türkiye'yi daha önemseyecek, Türkiye'ye özel adımlar atacak diye. Adamlar mükemmel pazarlama stratejisi de uyguladılar. Türklerin hassas noktası olan "GS'mi büyük FB'mi hadi Yandex Browser ile göster" tarzında damardan konulara girdiler. Televizyonlarda ve internette yüzlerce, binlerce reklam yayınladılar, hatta milyon dolarlık araba bile verdiler. Peki ne oldu? Chrome'u geçebildi mi? Tabi ki de hayır. Yanınabile yaklaşamadı, ki milyon dolarlar harcamasına rağmen yaklaşamadı. Sizde milyon dolarlar olduğunu hiç zannetmiyorum.
Ben yanlış düşünsem dahi değiştiremeyeceğiniz bazı algılar ve alışkanlıklar var. Ben siz kötüsünüz, işe yaramazsınız, başarılı olamazsınız demiyorum. Ben size Google Chrome'dan bahsediyorsam ve sizde bunun neticesinde "Google Chrome'la tabi ki yarışamayız, onlar dünya çapında büyük bir şirket ve başa çıkılması oldukça zor" demek yerine kendinizi dev aynasında görerek bana Google Chrome'dan daha iyiyiz tarzında açıklamalar yapıyorsunuz.
Umarım başarılı olursunuz, hatta inşallah Google Chrome'dan daha iyi yerlere gelirsiniz. Hatta ve hatta Google'dan da daha da iyi yerlere gelirsiniz ki bizde gurur duyarız. Fakat "biz Türküz, biz daha iyiyiz, Vatan Millet Sakarya" gibi söylemlerle yada sadece anlatarak büyüklüğünüzü ispatlayamazsınız. Çıkarsınız bu konu ile alakalı tarafsız platformlarda büyüklüğünüzü kanıtlarsınız.
İnşallah başarılı olursunuz ve Google Chrome'dan daha iyi yerlere gelirsiniz ki, bende bu yazının altına gelip "siz haklıymışsınız, ben yanılmışım, size helal olsun" derim. Fakat aradan yıllar dahi geçse siz Google Chrome'u geçemeyeceğiniz gerçeğini bırakın ilk 3'e bile giremeyeceğiniz gerçeğini kabullendiğinizde buraya gelip bana "siz haklıymışsınız" demeyeceğinizi de biliyorum.
Ben teşekkür ederim, kolay gelsin.
Sayın MrAuTHoR Google Chrome'u geliştiren binlerce kişi olduğunu nereden çıkardınız merak ettim? Her bir satırı bir kişi mi yazmış sırayla ? Bu ön yargı ve bu ezik toplum psikolojisi neden anlamakta zorluk çekiyorum. Google arama motoru varken sizin arama motorunuzu kullanmam deseniz anlarım da browserınızı kullanmam çünkü çalışan sayınız az biraz komik olmuş.
Sayın blueffect,
Google Chrome'u binlerce kişi geliştirmiyor olabilir fakat Google Chrome için binlerce kişi uygulama geliştiriyor. Google'ın bünyesinde de on binlerce çalışan olduğunu düşünürsek, gerek görüldüğü taktirde Google her bir satır kod için bir çalışan atayacak güce de sahip.
Bu ön yargı ve ezik toplum psikolojisi de değildir. Tamamen bir gözlemdir. Siz ateşe elini sokan birinin bir kez yandığını görürseniz, ikinci bir kişi gelip ateşe elini sokmaya çalıştığında aklınıza ilk gelen şey o kişinin elinin yanacağı olur. Ondan sonra ki gelen kişiler içinde aynı şeyi düşünürsünüz. Ha belki biri gelir bir gün ateşe elini sokar eli yanmaz fakat siz o kişi elini ateşe sokmadan önce de elinin yanacağını düşünürsünüz.
Belki de biz yaptığımız her şeyi başkalarından daha iyi yaptığımızı düşündüğümüz içinde yeterli derecede iyi yapamıyoruz ve kayda değer bir noktaya gelemiyoruz.
Aynı zamanda bu ön yargı ve ezik toplum psikolojisinin sizde yada etrafınızdakilerde de olduğundan eminim. Mesela Toshiba mı yoksa Vestel mi desem siz yüzde 99 Toshiba dersiniz. Fakat Toshiba'lar Vestel fabrikasında üretiliyor. Neden Vestel demezsiniz (ben bunu yazdıktan sonra artık Vestel dersiniz)? Çünkü Vestel yerli bir marka. Yakın zamanda yüzde yüz yerli, Vestel akıllı telefon çıkacak. Siz yine yüzde 99 Vestel yerine, iPhone yada Samsung demeye devam edeceksiniz. Bu nedenle bu ön yargı ve eziklik psikolojisini önce kendinizde aramaya başlayın.
Ayrıca "sizin çalışan sayınız az bu yüzden sizi kullanmam" demedim, siz kendinizi zorlayarak komik bir şekilde algılamışsınız. Benim orada anlatmak istediğim, kayda değer bir proje, hele ki büyük kitlelere hitap ediyor ise, kayda değer fazlalıkta kişi tarafından geliştirilir. Google her "ben yazılımcıyım" diyen adamı işe almıyor. Bu alanda seçkin kişileri bünyesine katıyor. Buna rağmen birileri gelip Google Chrome'dan daha iyi tarayıcı yapabiliyorsa Google yada Google Chrome'un bu noktaya gelmesi yada bu noktada kalıcı olabilmesi imkansızdır.