İlk olarak PHP ile çalışmalarımız başlamıştı ancak sonrasında PHP ElasticSearch ve MongoDB ile bazı sorunların olduğunu gördül, bu sorunları gidermek için sistemi ve mantığı aynı şekilde olan Hadoop NoSql altyapısına yani Java ile devam etmeye karar verdik. Ancak Kullanılan henüz yeni sistemler yayına açılmadı bu nedenle 2014 yılını bekliyoruz. Semantic Web üzerinde ise geliştirmelerimiz devam ediyor. Öğrenmek istediğiniz detaylı bir konu var ise arka plandan bahsediyorsanız bu konuda çok fazla ayrıntıya girmemin bir anlamı olacağını sanmıyorum. Ancak şu anki çalışan sistemle Geliyoo Browser çıktıktan sonra çalışacak olan sitem birbirinden tamamen farklı bir altyapıya sahip.

ElasticSearch ile geliştirdiğimiz sistemde saniye'de 100 URL çekebiliyoruz Günlük ortalama url sayısı ve datayı analiz edip ayıkladıktan sonra %23 lük bir başarı oranı ile result edip sonuç sayfasında çıkarıyoruz. 1,000,000 Populer siteyi ele alarak index'e başladık External linkler sayesinde sitelerde GeliyooBot/1.0'ın gezindiği sırada topladığı url adreslerini de ayrıca arşivleyerek sırası ile index altına alıyoruz. Şu anda toplamda 13 Milyon domain 107,4 milyar URL ile hizmet veriyoruz.

Analiz edilen dataları Semantic Web üzerinde Kelime, IP adresi, Url, Domain, User, Arthor, Whois çıktısı ve benzeri bazı özel çıktılar şeklinde monitörlüyoruz. Bu sayede istediğmiz dataya kısa sürede ulaşabiliyoruz. Hadoop altyapısı ile hazırlanan bazı özel yazılımlar üzerinde son çalışmamızı güvenlik ve geliştirme için test ediyoruz. Cloudera gibi ve Datameer gibi bazı özel Hadoop altyapısına uygun araçlar üzerinde bazı testler yapıyoruz.

Kullanıcımızı tatmin edecek en iyi altyapıyı oluşturmak için şu anda bir çok kurumve kuruluş ile işbirliğimiz bulunuyor Türkiye'nin kendi verilerine kendi DC'ında saip olması için bir dizi anlaşmamızda bulunuyor.

Fransa'da bulunan Google Chrome'u 15 dakika içerisinde Hack eden kuruluş ile Browser güvenliği üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Türkiye'nin de önde gelen Hacker guruplarına Browser'ı göndererek belli bir bedel karşılığında incelemelerini isteyeceğiz bu konu henüz tam anlamı ile hazır olmadığı için başlamış değiliz.

McAfee NOD32 ve Norton gibi firmalardan olası hatalar karşısında neler yapılabileceği ve browser'In güvenliği yada aksaklıkları konusundaki tedbirleri arttırmak için yazılımlarımızı özel olarak test ünitelerine gönderiyoruz böylece çıktığımızda Global Anlamda herhangi bir engel olmadan yayınlayabileceğiz.

Sonuruz için teşekkür ediyorum ve ilginiz için de tabi.