İddaa sitesi en az 600.000 TL civarında maal oluyor bana iyice araştırdım arkadaşlar.
bunun için bir yer kiralayıp sigortalı işçi çalıştırmam gerekiyor filan daha bir şürü şey.
Şimdi yemeksepeti.com gibi bir site açmayı düşünüyorum :) 50.000 tl lik bütçe ile
bunun için bir yer kiralayıp sigortalı işçi çalıştırmam gerekiyor filan daha bir şürü şey.
Şimdi yemeksepeti.com gibi bir site açmayı düşünüyorum :) 50.000 tl lik bütçe ile
Bi de ben "50 bin TL ile bu iş olmaz" dediğimde söylediklerime olumsuz bakanlar var ... (sözüm sana değil ddrx7)
Ciddi paralar yatırıp, ciddi bir işe girecekseniz önce o işin ayrıntılarını hesaplayın. Bütün ciddi işlerin başında şirket olmanız gerekli. Şirketleşme için yıllık 5 kuruş para kazanmasanız bile cebinizden toplam 10 bin TL çıkar. Ciddi işler yanınızda eleman çalıştırmayı gerektirir. Siz o elemana belki asgari ücret verirsiniz ama bununla beraber sigortası, devlete vergisi derken bu rakam 1.500 TL'ye yakın bir rakam olur. Sadece 1 eleman çalıştırsanız bile bu rakam yıllık 18 bin lira demektir. 1 eleman her şeyi yapamayacağı için en az 3 eleman çalıştırsanız bu sadece elemanlar için 1 yılda yaklaşık 50 bin TL demektir. Kendi cebinizede para sokmanız gerek ve bu 3 elemanın yanında kendi cebiniz içinde her ay 1.000 TL dersek sadece eleman ve kişisel gider için yıllık en az 60 bin TL demektir.Bununla beraber reklam, malzeme, gelir vergisi gibi daha bir dünya hesaplanması gereken gider vardır.
Kayda değer noktalara gelmiş şirketlerin hepsinin ortak olarak söylediği şey, açılan şirketin ilk yılının zarar olarak düşünmek gerekir. Yani bir yıl boyunca giderlerinizin gelirinizden daha fazla olacağı yada olabileceği anlamına gelir bu.
Eğer bir iş kurmak, projeye girmek istiyorsanız önce bir araştırma yapın. Bir kaç girişim makalesi okuyun. Gireceğiniz işe benzer yazıları takip edin. En iyisini değil en kötüsünü düşünün.
İş dünyasında her şeyin sorunsuz olacağını düşünerek hareket ederseniz, işinizi şansa bırakırsanız batmanız kaçınılmazdır. Şansınız varsa bile bu en fazla kısa bir süre sürer, sonra iş gelmez, aç kalmaya ve batmaya mahkum olursunuz. Risk sermayesi, kriz sermayesi nedir, neden böyle bir şeyler var, neden gerekli diye bir araştırma yapın.
Bu yazdıklarımı düşünmeden, şirket kurduktan sonra gökten kendisine para yağacakmış gibi hareket eden yada küçük paralarla büyük işler olacağını zanneden herkes batmaya mahkumdur. Elinizdeki para sizin için büyük olabilir fakat gireceğiniz sektör için devede kulak kalabilir.
Yemeksepeti.com tarzı bir site içinde yazının 2. satırında ki giderleri göz önünde bulundurman lazım ve yine büyük bir sektör. Çok ciddi bir yazılıma, çok ciddi bir pazarlama,tasarım, yazılım ekibine ve çok ciddi bir destek ekibine sahip olman gerek. En az 20-30 eleman çalıştırman lazım. Bu da 50 bin TL ile olmaz. Yerel bazlı bir site yaparsan yani atıyorum sadece Bursa, sadece Çanakkale'ye has bir site yaparsan o zaman küçük bir ihtimal olabilir. Fakat yemeksepeti.com gibi genel bir site yaparsan batarsın. Yine çok yüksek düşünüyorsun çünkü yemeksepeti.com 'a çok yalın bakıyorsun. Adamlar siteyi kurup ertesi gün yüzlerce büyük firma kapılarına dayanmadı ve milyon dolarlar kazanmadılar.