Yenilenebilir enerji konusu gerçekten çok ilginç bir konu..
20 ila 23 yıl içinde tüm dünyada ve ortadoğuda petrol kaynakları tükenecekmiş.
bu duruma alternatif olarak 12 ülkede hidrojen ile çalışan motorlar ve bunlar için tasarlanmış hidrojen istasyonları kurulmuş..
Ancak hidrojenin belirli bir basınçla depo içine hapsi ancak sünger görevi gören bar elementi ile mümkün olabiliyormuş.
Yani depo içine bloklanan bar çubukları pompalanan hidrojeni bir sünger gibi yapısını değiştirmeden ve kimyasal tepkimeye girmeden çekiyorlarmış.
Hidrojen yandığında eksozdan su yada su buharcıkları çıkıyormuş..
Buraya kadar her şey güzel ancak maliyet anlamında büyük bir sıkıntı varmış.
Özellikle mevcut araçların hidrojen yakıtlı olarak dönüştürülmesi çok fazla maliyetliymiş. bu negatif durum karşısında bilim adamları bu metodun yerine daha ucuz ve daha yaygın bir enerji kaynağı bulmak için yıllardır araştırma ve geliştirme fonlarının çok büyük bir kısmını kullanarak deneyler yapıyorlar. Ancak hâla bir kesin çözüm bulunamadı.
Acaba arap ülkeleri ve norveç petrol bitince ne yapacaklar ?
Bugüne kadar doğru dürüst çalışmayan ve kara elmasa güvenen arap ülkelerini bekleyen bir diğer sürpriz ise su kaynaklarının 2020'e kadar çok ciddi oranda azalacağı yönünde ki bu durumda ne yapacaklarını daha da merak ediyorum.
Son olarak ta eğer yenilenebilir bir kaynak bulunmaz ise maliyeti açısından herkesin sahip olmayacağı araçlar ve şuan benzinle çalışan ama gelecekte mecburen hidrojene dönüştürülmesi riski taşıyan diğer motor çeşitleri üretildiğinde, binlerce insanın maddi gücünün dışında oldukları için sadece bazı kesimler tarafından kullanılacaklar.
Acaba gelecekte ilkel bir yaşam bizi mi bekliyor olacak ..
Bugün için çok basit hale gelen araç alımları (söz gelimi eski model yerli araçlardan bazıları hala 3-5 binliraya satılıyor) yarın için hayal mi olacak ? ve eskiden olduğu gibi araçları olanlara milyoner yada zengin mi denecek..:)