Freelance çalışır gibi yapalım demek biraz enteresan çünkü bu durumda gibisi fazla. Söylediklerin çok güzel şeyler ama sıkıntı çıkması da çok muhtemel konular.

Bende söylediğin tarzda çok iş yaptım ve çok sıkıntılar yaşadım. Örneğin zamanında akıllılık edip aldığım bir domainim var ve bir SEO kelimesi aramasında ilk sayfanın ilk sırasında olduğum için SEO işi geliyor. SEO işi yapmak istemediğim için profesyonel olarak SEO yapan ve şirket kuran bir arkadaşa paslıyordum SEO işlerini. Bu noktada müşteriyi bağlaması gereken, fiyat vermesi gereken kişi kendisi fakat 20'den fazla kişi paslamama rağmen ne hikmetse 1 tanesiyle anlaştı.

Grafik Tasarım işi pasladığım bir arkadaş var. Her şey güzel, anlaşıyoruz, işi alıyoruz, bir süre sonra müşteri yaptırmaktan vazgeçiyor. Grafik Tasarımcı arkadaş harcadığı emekle kalıyor ve bu seferde ben mahcup oluyorum.

Müşteriyi bulma olayı bu sektörün en zor olayıdır. Dolayısıyla müşteriyi bulan kişiye azda olsa bir para verilmesi gerek. Bana Web Tasarım işi paslayan arkadaşa benim bir komisyon verebilmem, benim SEO, Grafik Tasarım pasladığım kişininde bana komisyon vermesi gerek. Çünkü ben müşteriyi bulmak için reklam parası veriyorum yada belli bir prestij kullanıyorum.

Müşteri gelir, Web Tasarım yaptırır, bunun yanında SEO ve Grafik Tasarım isterse, bunu yaptıracağınız arkadaş güvenilir olmalı. Müşteriye yaşatacağı bir sorun, o müşterinin size tekrar dönmesine engel olur. Müşterinin yaşattığı bir sorun SEO ve Grafik Tasarım yapan arkadaşla aranızda sorun yaşanmasına neden olur.

Bu tarz konularda çok sorun yaşadığım için keşke bu söylediklerin olabilse diyorum ama çok zor.