lostyazilim
tr.link

Hangi programlama diline başlamalıyım?

61 Mesajlar 10.009 Okunma
lstbozum
tr.link

Altay Altay MW Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 04.07.2012
  • Yaş/Cinsiyet 28 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum Antalya
  • Ad Soyad E** K**
  • Mesajlar 563
  • Beğeniler 111 / 121
  • Ticaret 11, (%100)

Ertug adlı üyeden alıntı

Java' nın hız olayı ilginç. Bir adam benim uygulamam hızlı diyor, diğer adam benim uygulamam yavaş diyor. Acaba farklı IDE kullanıldığı için olabilir mi? Aslında C++ öğrenip çıkmak gerek işin içinden ama o da baya karışık bildiğim kadarıyla. C++ ta bildiğim kadarıyla her platformda çalışabiliyor. Yok mu öğrenilmezse olmaz bir dil, onu öğrenelim?

Kesinlikle, siz de sanırım arıyorsunuz bir dil, siz hangisini seçeceksiniz? Bİr de Phyton öğrenmeyi düşünüyordum fakat kafam karıştı, bir arkadaş sadece Linux gibi bir şey dedi, korktum. Phyton için şu soruları cevaplar mısınız?

1. PHP gibi açık kaynaklı, ücretsiz mi?

2. Her platformda rahatlıkla çalışabilir mi? (web'i değil de Windows'u kast ettim)

3. Exe olarak mı kodluyor? (kusura bakmayın hiç bir bilgim yok)

4. Diyelim ki ben bir günlük programı yazdım. Bunu bir uygulama (exe) dosyasına dönüştürüp, kaynağını gizleyebiliyor muyum?

Çok bilgisizim o yüzden kusura bakmayın, saçmalamış olabilirim.

PHP Coder,
Kişisel Blog: http://evrimaltay.net
wmaraci
reklam

Ertug Ertug WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 21.09.2013
  • Yaş/Cinsiyet 34 / E
  • Meslek Yazılım geliştiricisi
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad E** K**
  • Mesajlar 361
  • Beğeniler 51 / 43
  • Ticaret 0, (%0)
Ben de bilgisizim bu konuda. Python istiyordum ben de ama Java öğrenmek çok daha iyi olacak anladığım kadarıyla.

[freenodeIRC]
PHP = #laravelTurkiye
C++ = #qtTurkiye
Python = #pythonium

• Üyelik 04.07.2012
  • Yaş/Cinsiyet 28 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum Antalya
  • Ad Soyad E** K**
  • Mesajlar 563
  • Beğeniler 111 / 121
  • Ticaret 11, (%100)

Ertug adlı üyeden alıntı

Ben de bilgisizim bu konuda. Python istiyordum ben de ama Java öğrenmek çok daha iyi olacak anladığım kadarıyla.

Java'mı Phyton'mu peki Java kullanımı ücretsiz mi? Notepad'i açıp rahatça kod yazabilir miyim?

PHP Coder,

• Üyelik 21.09.2013
  • Yaş/Cinsiyet 34 / E
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad E** K**
  • Mesajlar 361
  • Beğeniler 51 / 43
  • Ticaret 0, (%0)

Altay adlı üyeden alıntı

Java'mı Phyton'mu peki Java kullanımı ücretsiz mi? Notepad'i açıp rahatça kod yazabilir miyim?

Ücretsiz. İkisi de. Visual Basic gibi mevcut IDE ler var. Eclipse' i öneriyorlar ama Java' nın kendisi Netbeans' i öneriyor. IDE farkı sadece tasarım farkına sebep olur. Seçim sizin. Ben elimdeki kaynağa göre seçeceğim. Youtube' da sıfırdan Java dersleri var. 50 taneydi en son. Orada Eclipse in kurulumu ve kullanımı da anlatılıyor. Tavsiye ederim.

[freenodeIRC]
PHP = #laravelTurkiye
C++ = #qtTurkiye
Python = #pythonium
wmaraci
wmaraci

YazilimMimari YazilimMimari Eski adi: Turgay Can Kullanıcı
  • Üyelik 25.06.2012
  • Yaş/Cinsiyet 38 / E
  • Meslek Engineering Director
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad T** C**
  • Mesajlar 771
  • Beğeniler 2 / 260
  • Ticaret 0, (%0)
Yeni başlayanlar için NetBeans kullanmak daha faydalıdır. Eclipse ile proje ayağa kaldırmak için third party kütüphaneleri aramak zorunda kalırsınız. NetBeans ile başlangıç seviyesinde bir çok ortamı rahatça IDE üzerinden kurabilirsiniz ve ortam kurulumları oldukça basittir.

Tavsiyem biraz NetBeans ile çalışın. Sonrasında aşağıda yazdıklarımı yapmaya çalışın.

Bir java projesi web yada standart bir projeyi oluşturduğunuzda jvm 'i ayağa kaldırırsın uygulamanın context(yaşam çemberi diyeyim anlaşılması için)'i bu jvm içinde koşar.

Proje ayağa kalkrken IDe üzerinde konsol kısmında bir çok trace yada info logları geçer onlar aslında projenin paket haline getirildiği build.xml'dir. Build xml'ide ant denilen bir builder aracı ile ayağa kaldırır. Ant sırasıyla uygulamayı paketler bagımlı olduğu kütüphaneleri paketleyip, tek bir jar oluşturup, jvm içine atar sende onun içinde uygulamanı çalıştırırsın.

Şimdi tavsiyem, javada ilerlediğin zaman projelerini maven projesi olarak ayağa kaldırmandır. Onunda sebebi maven'da bir build aracıdır ve aslında arka planda ant'ı kullanır lakin. Bir maven projesinin alıp, farklı bir bilgisayarda yada ide'de ayağa kaldırman için ekstra bir efor sarfetmezsin ve konfigürasyon yapmazsın. Tüm configürasyon ve third party kütüphaneleri kendi toplar senin yerine.

Java'nın ortma bağımsızlığına maven ile ide bağımsızlığınıda eklemiş olursun :)

Java öğrenilecek en güzel dildir ve gerçek hayata yazdığınız kod akışı çok yakındır. Diğer dillere göre soyutluktan bir nebze daha uzaktır.

Takıldığınız ve sormak istediğiniz bir konu olursa java ile ilgili konu içinde sorunuz.

Keyifli kodlamalar.
Batuhan Altay

kişi bu mesajı beğendi.

https://www.linkedin.com/in/turgaycan/
Kaliteli kod yazılır.. (Günlük/Saatlik ücreti ile)

• Üyelik 04.07.2012
  • Yaş/Cinsiyet 28 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum Antalya
  • Ad Soyad E** K**
  • Mesajlar 563
  • Beğeniler 111 / 121
  • Ticaret 11, (%100)

KodlaPaylas adlı üyeden alıntı

Yeni başlayanlar için NetBeans kullanmak daha faydalıdır. Eclipse ile proje ayağa kaldırmak için third party kütüphaneleri aramak zorunda kalırsınız. NetBeans ile başlangıç seviyesinde bir çok ortamı rahatça IDE üzerinden kurabilirsiniz ve ortam kurulumları oldukça basittir.

Tavsiyem biraz NetBeans ile çalışın. Sonrasında aşağıda yazdıklarımı yapmaya çalışın.

Bir java projesi web yada standart bir projeyi oluşturduğunuzda jvm 'i ayağa kaldırırsın uygulamanın context(yaşam çemberi diyeyim anlaşılması için)'i bu jvm içinde koşar.

Proje ayağa kalkrken IDe üzerinde konsol kısmında bir çok trace yada info logları geçer onlar aslında projenin paket haline getirildiği build.xml'dir. Build xml'ide ant denilen bir builder aracı ile ayağa kaldırır. Ant sırasıyla uygulamayı paketler bagımlı olduğu kütüphaneleri paketleyip, tek bir jar oluşturup, jvm içine atar sende onun içinde uygulamanı çalıştırırsın.

Şimdi tavsiyem, javada ilerlediğin zaman projelerini maven projesi olarak ayağa kaldırmandır. Onunda sebebi maven'da bir build aracıdır ve aslında arka planda ant'ı kullanır lakin. Bir maven projesinin alıp, farklı bir bilgisayarda yada ide'de ayağa kaldırman için ekstra bir efor sarfetmezsin ve konfigürasyon yapmazsın. Tüm configürasyon ve third party kütüphaneleri kendi toplar senin yerine.

Java'nın ortma bağımsızlığına maven ile ide bağımsızlığınıda eklemiş olursun :)

Java öğrenilecek en güzel dildir ve gerçek hayata yazdığınız kod akışı çok yakındır. Diğer dillere göre soyutluktan bir nebze daha uzaktır.

Takıldığınız ve sormak istediğiniz bir konu olursa java ile ilgili konu içinde sorunuz.

Keyifli kodlamalar.

Çok teşekkürler hocam ! Şu anda acemi olduğumdan ilk paragraf dışında bir şey anlamadım ama teşekkürler :) Dediğinizi yapacağım. Peki böyle basit masaüstü programları için javayı mı delphiyi mi önerirsiniz?

PHP Coder,

• Üyelik 25.06.2012
  • Yaş/Cinsiyet 38 / E
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad T** C**
  • Mesajlar 771
  • Beğeniler 2 / 260
  • Ticaret 0, (%0)
Java yazıyorsanız, Delphi'ye ne gerek var? Java iyidir. Swing yada FX masaüstü için ama tavsiyem FX'tir her daim.

• Üyelik 21.09.2013
  • Yaş/Cinsiyet 34 / E
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad E** K**
  • Mesajlar 361
  • Beğeniler 51 / 43
  • Ticaret 0, (%0)
Netbeans ile Java' ya başlıyoruz. Hadi hayırlısı. :)

Ek Olarak:

Java yazıyorsanız, Delphi'ye ne gerek var? Java iyidir. Swing yada FX masaüstü için ama tavsiyem FX'tir her daim.

Swing ve FX nedir?

[freenodeIRC]
PHP = #laravelTurkiye
C++ = #qtTurkiye
Python = #pythonium

• Üyelik 25.06.2012
  • Yaş/Cinsiyet 38 / E
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad T** C**
  • Mesajlar 771
  • Beğeniler 2 / 260
  • Ticaret 0, (%0)
Java Masaüstü programlama teknolojileri.

• Üyelik 21.09.2013
  • Yaş/Cinsiyet 34 / E
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad E** K**
  • Mesajlar 361
  • Beğeniler 51 / 43
  • Ticaret 0, (%0)

Java Masaüstü programlama teknolojileri.

Bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim. Peki Java' da Visual Studio' daki Lightswitch gibi bir platform var mı? Sahi, olsaydı haberimiz olurdu da... Sorayım dedim.

[freenodeIRC]
PHP = #laravelTurkiye
C++ = #qtTurkiye
Python = #pythonium
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al