İnternetin ilk günlerinde kullanılan metin bazlı tarayıcıların unutulmasının önüne geçmek isteyen Cern'deki bilim insanları, modern bir "metin bazlı tarayıcı" hazırladı.

Teknoloji o kadar hızlı ilerliyor ki, bazı eski yazılımların ve donanımların varlığı kısa sürede unutuluyor. Oysa bu teknolojiler, gelecek nesillerin teknolojinin evrimini anlayabilmesi için çok önemli kaynaklar. Bunun bilincinde olan Cern'deki bilim insanları, internetin ilk dönemlerinde, üniversitelerdeki bilim insanların makalelerin arasında dolaşmasını ve web sitelerini ziyaret etmelerini sağlayan metin bazlı tarayıcılardan birini günümüzr uyarlayarak internetten yayınladılar.

İnternetin ilk dönemlerinde, WWW adı verilen grafik arayüzlü internet protokolü henüz bulunmuyordu ve web siteleri sadece metinlerden oluşuyordu. Farklı üniversitelerden internete erişimi olan bilim insanları veya öğrenciler de bu metin bazlı sitelerde dolaşarak araştırma yapabiliyordu.

Ancak 1990 yılında Cern'de dünyanın ilk WWW web sitesi yayına girdikten sonra web sitelerine görel öğeler eklenmeye başlandı ve bu sitelerde gezinmek için bugün alışık olduğumuz modern tarayıcılar ortaya çıktı.

Cern'de hazırlanan "line-mod-browser" isimli tarayıcı elbette bugünün sitelerinde dolaşırken, sitenin tüm HTM kodlarını da gösteriyor ve bu da onun modern internet üzerinde kullanımını zorlaştırıyor. Ancak teknolojinin evrimini anlamak isteyecek geleceğin bilim insanı adayları için harika bir kaynak olduğu açık.

line-mode-browser hazır olduğunda http://info.cern.ch adresinden indirilebilecek.