Cufon Nedir ve Niçin Kullanılır ?
Cufon ,benim neredeyse her projemde kullandığım web sayfalarını sıradanlıktan çıkarıp profesyonel bir havaya bürüyen ama bir o kadarda sorunları olan bir tekniktir.Başlamadan önce cufon'un örneğini bizim sitede görebilirsiniz.menü ,soldaki logo ve daha birçok yazı cufon ile yapıldı.
Cufonu Sayfadaki Yazılara Uygulamak
İlk işimiz Bu adresten cufon'un temel js dosyasını indirmek (site açıldığında bütün içeriği kopyalayıp not defterine yapıştırmak yerine Ctrl+S tuş kombinasyonunu kullanarak dosyayı direk .js olarak indirebilirsiniz).Dosyamızı ,sitemizde herhangi bir dizine attıktan sonra (önerim bir js klasörü oluşturup içine koyun ki düzenli olsun) kendimize güzel bir font seçmek.
Ben bu işlemi hızlandırıp ,en güzel fontları sizin için seçtim :) yıllardır cufon kullanan biri olarak denediğim ve görünüşte temizlik açısından (yani karakterlerin birbirine karışmadığı görünüş) en iyi sonuç aldığım 5 fontu sizlerle yazının sonunda paylaşacağım.Şimdi gelelim yapmamız gereken ikinci işe.
Sitemizde ,her sayfada kullanılan (wordpress kullanıyorsanız tavsiyem header.php'dir) bir dosyayı bulup aşağıdaki kodları tagları arasına eklemek.Şöyle ki;
// Burada temel cufon dosyamızı çağırdık
<script></script>
// Burada ise kullanacağımız font dosyasını çağırdık
<script></script>
// Şimdi hangi elemente cufon uygulayacağımızı söylüyoruz
<script>
Cufon.replace('h1');
</script>
Yukarıda açıklamalarıyla verdiğim kodu sayfanıza yapıştırıp (yorumları silmesenizde olur sayfanıza herhangi bir bozulmaya yol açmaz) cufon uygulamak istediğiniz elementi yazıyoruz.
Tek Bildiğim Element , 5.Element
aklınızda "nasıl bulacağım ben bu elementi" diye bir soru varsa hemen uygulamak istediğimiz yazının üzerine gelip (chome ve firefox için) sağ tıkladıktan sonra "öğeyi incele" diyoruz ve gördüğünüz gibi tarayıcı neyi seçtiğinizi anlıyor ve orayı size gösteriyor.ardından seçili olan sözdizimindeki class'ı ya da id'i yani
Cradex.org | Günlük Teknoloji İhtiyacınız