Merhabalar, İlk yazım olan "Forum Sitesi Kuruyorum – Hedef Belirleme (1)" yazımda hedef belirlemenin ve bu hedefler doğrultusunda hareket etmenin ne kadar yararlı bir adım olabileceğinden bahsetmiştim. Bu yazımda ise hedef belirleme aşamasından sonra hangi scpriti kuracağınıza dair size bili vermek istedim . Piyasada bulunan bir çok script var fakat bakalım en uygunu hangisi.

[COLOR=#800000][U]Hangi Scripti Kurmalıyım?[/COLOR][/U]
İlk olarak şöyle tüm scriptlere bir göz atın tabiki. İlk Tercihiniz; daha önce kullanmış olduğunuz bir script olmalı. Örneğin; Ben daha önce vBulletin alt yapılı bir forum sistemi üzerine uğraştım yani orta derecede kullanabilirim o sistemi öyleyse vBulletin'i seçebilirim. Bir diğer örneği sizden verelim; Sizde benim vBulletin'i kullandığım gibi MyBB kullandıysanız sizde MyBB seçebilirsiniz.

Diğer bir seçenek ise Lisans Sorunu, bunu kalın yazıyorum çünkü lisanslı scriptler ciddi sorumluluk getirir sitenizi kurup geliştirme aşamasında lisansınız yok ise host şirketinize hostinginizin durdurulması doğrultusunda mesaj bile gönderilebiliyor. "Ben zaten forumu zor şartlar altında kuruyorum bide kalkıp lisansa para veremem diyorsanız" sizin için en uygun scriptler lisanssız olarak temin edebileceğiniz scriptlerdir. Lisanslı scriptlere örnek vermek gerekirse XenForo lisanslı ve son zamanlarda popüler olan bir scriptir diğeri ise hepinizin olma'da çoğunuzun bildiği vBulletin. Büyük webmaster forumlarının çoğu vBulletin kullanır sebebi açıktır aslında daha kolay yönetilebilir , çabuk geliştirilebilir ve ziyaretçilerin isteklerine daha kolay ulaşmasını sağlayan tasarımıdır. Diğer forum scriptlerini'de farksız değil fakat [COLOR=#ff0000]vBulletin çoğu scriptin bi tık üstünde[/COLOR]. Ücretsiz olarak'ta benim tek tavsiye edebileceğim script kesinlikle MyBB'dir, ötesi fazlasına gerek yok yani. :)

Scriptinizi seçerken aslında dikkat etmeniz gereken hususlardan bir tanesi'de tabi ki scriptin destek sistemi. Örneğin google'a vBulletin Destek yazdığınızda bir takım Türkçe destek çıkabilir , aynı şey mybb ve xenforo için'de geçerli fakat ney üdüğü belirsiz scriptler kullanırsanız hem forumunuz için açık yaratmış olursunuz hem'de script ile bir sorun yaşadınız ve ya geliştirmeye çalıştığınız aşama'da tıkılır kalırsınız. Yani diyeceğim o ki "Ben bu scripti indiriyorum ama ya sorun yaşarsam?" ihtimalini'de düşünmelisiniz.

Yukarıda bir forum kurarken hangi [COLOR=#800000]scripti seçmelisiniz?[/COLOR] [COLOR=#ff6600]nelere dikkat etmelisiniz?[/COLOR] [COLOR=#0000ff]neler olmalı?[/COLOR] gibi sorulara kendimce cevap verdim. Umarım sizlere zararlı olacak bilgiler vermemişimdir.

Kaynak : http://uguur.com/forum-sitesi-kuruyorum-hangi-scripti-kurmaliyim-2/