Sevgili f5blog okurları bügünkü söyleşi köşemize geliyoo.com Kurucu Ortağı Fatih ARSLAN Bey iştirak etmiştir.
*Fatih bey öncelikle merhaba. Rica etsem öncelikle f5blog.net okurları için biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?
Öncelikle Geliyoo’ya göstermiş olduğunuz ilgiden dolayı f5blog.net ekibine teşekkür ediyoruz. Ben makine mühendisiyim, fakat yıllardır bilgisayar teknolojileride ilgim herzaman daha çoktu. İlgi o yönde olunca okuduğunuz bölümün çok etkisi olmuyor hayatta hedeflediklerinize. böylece bilişim üzerine herzaman öncü birşeyler üretmeyi ve geliştirmeyi arzu ederdim. Rabbim bize bunu Geliyoo ile nasip etti diyebilirim. Kurucumuz Buray Savaş Anıl ve ekibimizle çıktığımız yolda Türkiye’de teknoloji için öncü ve destekleyici bir kurum olmayı hedefledik.
*Bu güzel bilgi için öncelikle teşekkür ederim. Buray Anıl Savaş bey ile tanışma ve geliyoo.com projesini ortaya çıkartma nasıl gelişti kısaca özetler misiniz?
Buray bey aile dostumuzdur, İnternet sektöründe özellikle arama motorları konusunda çok ciddi bilgi birikimine ve tecrübeye sahiptir. Bu alanda yıllarca hizmet verirken 8 yıl önce başladığı bir arama motoru altyapısınıda zaten geliştirmekteydi ve bir gün şöyle bir karar aldık. Bu tecrübe ve bilgi birikimini ülkemiz için bir çalışma ile ortaya koyarak kalıcı bir eser çıkarma kararı aldık ve aslında çok gecikmiş bir proje olan yerli arama motoru hizmetini Geliyoo.com ile hayata geçirdik.
*Uygulamak istediğiniz proje için öncelikle sizi tebrik ediyorum. Çıkmış olduğunuz yol olcukça zorlu bir yol olduğunu düşünüyorum. Aynı sektörlerdeki rakipleriniz oldukça güçlü rakipler. İnsanlarda oluşan google veya diğer arama motorlarınıalışkanlığını nasıl yenmeyi düşünüyorsunuz?
Tesekkur ederiz. Yolun zorlu oldugu noktasında da evet haklisiniz arama motoru sadece bir internet sitesi degil dunyada sayili ornekleri olan cok buyuk projeler ve Turkiye’de Geliyoo’yu da alternatif bir arama motoru olarak bu kulvarda yarisa soktuk. Geliyoo henuz yolun basinda fakat ilk adimi atmadan rakip bir teknoloji gelistirmeniz de mumkun degildir. Einstein’in bir sozu var aliskanliklari degistirmek atomu parcalamaktan zordur diye fakat biz insanlarin aliskanliklarini degistirmekten ziyade onlara bir alternatif sunmak icin yola ciktik. Daha iyi bir hizmet verdiginizde ve kullanicinin ihtiyaclarina daha iyi cevap verdiginizde tercih edilirliginiz zaten artacaktir. Ve biz bu konuda oncelikle Turkiye’miz icin Turkce dil yapisina uyumlu bir arama motoru gelistiriyoruz.
*Forumlar ve websitelerde çalışmalarınızı yakından takip ediyorum. Siz kendi veritabanınızı kurarak bir Türk arama motoru yapmayı hedefliyorsunuz. Arama motoru sektöründen 10 yıllık hedefiniz nedir acaba?
Projeniz ile ilgili önümüzdeki 10 yıllık hedefleriniz nelerdir acaba?
 Aslında çok doğru bir soru bu, genelde karşılaşılan soru ne zaman para kazanır, ne zaman bu proje tutar tarzında oluyor ve buradaki ne zaman sorusundan kasıt 1-2 sene içerisinde mi oluyor. Özelliklede yatırımcıların bu yönde genel bir bakış açısı var parayı yatırayım hemen ardından kazanmaya başlayalım gibi fakat bir arama motoru projesi gerçekten yıllar alan bir girişim, biraz önce bahsettiğim gibi Geliyoo’yu 8 yıllık bir ar-ge çalışmasının ardından online olarak kullanıma açtık fakat beta olarak çalışıyor geliştirilmesi ve alt yapının güçlendirilmesi için daha uzun yıllar gerekmektedir. Bismillah diyerek Geliyoo projesine başladık ve 2010′da ilk hedefimiz 5 yıl içerisinde Türkiye’de belli bir seviyeye gelerek tanınırlığımızı arttırmak yönündeydi ve bunu 3 yıl gibi bir sürede daha erken başarmış durumdayız. Bu başarayı Geliyoo arama motorunun yeni güncellemeri ve Geliyoo Browser internet tarayıcı ile destekleyeceğiz. Aynı zamanda GTKabin teknoloji kabinlerini ve bir sosyal ağ projesini önümüzdeki dönemlerde hayata geçirmeyi planlıyoruz. Böylelikle Türkiye %7-10 oranında bir kullanım yakalayacağımızı öngörüyoruz. Geliyoo Browser ve GTKabin’in yine Türkiye’de alanlarında ilk yapılan yerli projeler olduğunuda belirtmek isterim. Geliyoo’nun önümüzdeki 10 yıl içerisinde artık global arama motorlarına ciddi bir rakip olarak Türkiye’nin gururu olacağını ümid ediyoruz.
*Bu açıklayıcı bilgi için teşekkür ederim. Yapmış ve yapacağınız projeleri görünce işinizin ne kadar ciddiyetinde olduğunuzu göstermiş oluyorsunuz. Dilerseniz biraz projeleriniz üzerinden devam edelim.Forum sitelerinde sizi ve ekibinizi takip ediyorum ve bir proje geliştirirken kullanıcıların istekleri doğrultusunda hareket ediyorsunuz. Geliyoo Browser projeside bunlardan birtanesi. Acaba Geliyoo browser için planladığınız bir çalışma var mı. Ne gibi özellikler olacak, bizi ne gibi özellikler bekliyor acaba?
Biz şeffaf çalışmayı seven bir ekibiz, forumlarda da zaman zaman kullanıcılara projelerimiz hakkında bilgiler veriyor ve geri bildirimler alıyoruz, aynı zamanda özellikle webmasterların problemlerine vakit ayırarak yardımcı olmaktan da mutluluk duyuyoruz. Destekleyerek takip ettiğiniz için ayrıca teşekkür ederiz. Tarayıcı projesine gelince, evet yaklaşık 1,5 yıldır üzerinde çalışılan ve Türkiye’de ilk kez geliştirilen yerli tarayıcı olma özelliği taşıyan Geliyoo Browser’ın ilk demosu tamamlanmak üzere. 2014 yılına dair hazırlıklarımız tüm hızıyla sürüyor, inşallah yeni yılda Geliyoo arama motorunda güncellemeler gerçekleştirilecek ve ilk Türk internet tarayıcı Geliyoo Browser müzik player özelliği, torrent başta olmak üzere farklı dosya uzantılarını indirebilme özelliği ve kullanıcının ihtiyaçlarına karşılık verecek daha bir çok farklı fonksiyonel özellikleri ile kullanıma sunulacak.
*Aktif bir internet kullanısı olarak kulağa çok hoş geliyor. Daha önceki yazımda GTKabinden bahsetmiştim. GTKabin meydanlarda caddelerde kişilerin anlık internet ihtiyaçlarını gidermek için kullanılacak olan bir teknoloji kabini olarak lanse ediliyor. Bu kabinler ilk etapta hangi bölgelere korulacak ve ücretlendirme konusunda nasıl bir yol izlenecek.
Sizleri memnun etmesi demek bizimde doğru yolda adımlar attığımızı hissettiriyor bizlere, umarız Türkiye’ye bu alanda farklı tecrübeleri kazandırmayı başaracağız. GTKabin bahsettiğiniz özellikleri taşıyan donanımlı bir teknoloji kabinidir. Tasarımları ve yazılım çalışmalarına bir yıl önce başladık, aslında gizli tuttuğumuz bir projeydi hedef kitlesi internet kullanıcılarından ziyade sokakta teknolojiye ihtiyaç duyacak halkımız için planladık akabinde benzer bir projenin geçen haftalarda yabancı bir ülkede prototipinin yapıldığı haberi üzerine bizde artık projeyi halkımızla paylaşmayı tercih ettik. Öncelikli olarak İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Trabzon, Diyarbakır gibi büyük şehirlerde taksim meydanı gibi kalabalık ve turist yoğunluğu olan bölgelere kurulması planlanıyor. Ücret konusuna gelince Geliyoo Teknoloji Kabinlerinde şuan için İstanbul Kart dolumu gibi belediyelerin ödeme aldığı gereksinimlerde normal tarifeleri geçerli olacak fakat internet, fatura ödeme gibi Geliyoo’nun sağlayacağı hizmetlerin ücretsiz olması, bu harcamaların GTKabin üzerindeki reklam alanlarından karşılanması planlanıyor.
*Projelerinizin hedeflediginiz noktalara gelmelerini cok isteriz. Ülkemizde de silikon vadisi gibi bir proje hayata gecirilecek teknoloji bölgesi olarak yapilandirilacak Bilisim Vadisi’inde Geliyoo olarak yer almacakmisiniz?
Temennileriniz icin cok tesekkur ederiz. Turkiye’de kurulacak olan Bilisim Vadisi icin guzel bir yapilanma soz konusu ulkemiz icin teknoloji gelistirecek bu bolgede ki devlet tesvikleride simdiden aciklanmaya baslandi. Teknokent yapilanmasi ile guzel bir ar-ge yurutme bolgeleri olusturulmustu bizde ilk olarak Trakya Teknopark’ta yer aldik. Tabiki Geliyoo olarak Bilisim Vadisinde de yer almayi cok istiyoruz. Teknokentlerin ulkemize iyi kazanimlar sagladigini dusunuyorum. Bilisim Vadisi ile de bu pekistirilecek ve silikon vadisi Amerikanin teknoloji ureten bir bolgesi halinde Bilisim Vadisi icin de temennilerimiz Turkiye hatta avrupa icin boyle bir rol ustlenmesidir.
*Ülkemizde neden bir Dünya devi internet şirketi veya uygulama oyunları gibi bir bilişim devi çıkmıyor? Sizce nerede yanlış veya nerede eksikliklerimiz var?
Aslinda bu Geliyoo gibi her bilisim sektorune atilan firmanin hem dusundugu hemde hedefledigi bir konudur. Ulkemizde ozellikle teknolojinin bilisim dalinda tesvikler bulmak son yillara kadar cok cok zordu. Devletin kurumlarini ikna etmek, proje ne kadar iyi olsada projenin evraklarini ve dosya metnini iyi hazirlamak gibi bir suru tefarruati gecebilmek zordu. Bu yurtdisinda boyle degil hem daha kolay hem de tesvikler ve fonlar cok daha yuksek miktarlarda. Yurtdisinda belediyeler dahi bir girisimciye fon veya hibe verebiliyor bundan dolayi dunya devleri oralarda daha kolay cikiyor. Isin birde lobi kismi var dunyada hukmu gecen bazi lobilerin varliklari ozellikle Turkiye’de yerli projelerin basariya ulasmasina ancak o projeye sahip olduklarinda izin veriyorlar bi nevi frenleniyorsunuz yani. Burda yanlisin ya da eksikligin nerede oldugu cok onemli degil aslinda, onemli olan bana gore bu carkin icerisinde hedefinizdeki kararliliginiz ve direnebilecek gucunuzun olup olmamasidir. Eger direnebilecek gucunuz var ve kararli iseniz, dogru stratejileri uygulayabildiginizde dunya devi bir firma ulkemizden cikmamasi icin hicbir sebep yok. Ek olarak dunyadaki nufus yuzdeniz de aslinda dunya ya servis yapabilmenize cok etki ediyor gunumuzde bakarsaniz ornegin tv dizileri dahi film gibi uzun cekilmesinin baslica sebebi budur. Yurtdisindaki bir dizi 30 dk bile oldugunda ve nufusun yuzde 25i izlediginde Turkiye deki nufusun tamamin izlenmesi demek oluyor bu durumda Turkiyedeki bir dizi yuzde 25 izlendiginde ise bu sefer 30dk yi 4 ile carpmalari mecburilesiyor. Bu, ulkemizdeki her sektor icin gecerlidir yani Turkiyedeki basariniz size dunyaya hitap etmenize yetmiyor. Son olarak bu milletin umidi kirilmis, hazirciliga alistirilmis ve zaten var diyerek olani kullanalim mantigi yayginlastirilmis. Türkler tarihin her asrinda dunyayi hedefleyerek ilerlemis fakat gunumuzde biz bize yeteriz, yetttigi kadar uretip kullaniriz hatasina dusulmustur. Bi bismillah diyelim, sinirlari asmayi hedefleyelim, miskinlik kabugundan bir cikalim insallah Turkiye’den de dunya devleri cikacaktir.
*Bu güzel söyleşi için bize vakit ayırdığınız için teşekkür ederim Fatih bey. Son olarak okurlaımıza söylemek istediğiniz bir tavsiyeniz var mı acaba?
Öncelikle bu güzel sohbet için ve f5blog’un çalışmalarında emeği geçen herkese teşekkür etmek istiyorum. F5Blog okuyucularına ise Türkiye’de birşeyler artık değişiyor ve yenileniyor, ülkemizde olan yerli projelere güvenmelerini, desteklemelerini ve bir şans vermelerini tavsiye ediyoruz. Türkiye’nin arama motoru Geliyoo (www.geliyoo.com)’yuda ana sayfaları yaparak Türkiye’de yerli sermayeye destek vermelerini dileriz. Geliyoo’ya katkısı olan herkes er ya da geç bir gün kazanacaktır. Biz Türkiye için çalışıyoruz, Türkiye’ninde Geliyoo’ya sahip çıkarak onu dilden dile gönülden gönüle herkese tavsiye etmesini temenni ediyoruz. Geliyoo her zaman Türkiye’nin göstermiş olduğu ilgi ve alakaya layık olmaya çalışacağına söz veriyoruz. Türkiye’ye, f5blog’a ve tüm okurlarınıza Teşekkür ederiz.


Diğer Yazılar için buradaki kaynak sitemizi takip edebilirsiniz.