1-) Tasarımın portal gibi bir tasarımdan çok, kişisel bloglara yakışır minimal bir tasarım olmalı. En azından başlangıçta böyle olmalı. Renk tonu olarak da hafif renkler kullanman iyi olur.

2-) Ne olursa olsun kişisel blogunu teknoloji bloguna ya da reklam bloguna dönüştürme. Yok "x telefonu duyurulmuş", yok "x bilgisayarında z ayarını yapma" gibi şeyler mümkün olduğunca paylaşma. Paylaşman gerekirse özel bir kategori oluştur ve orada paylaş. Anasayfada bu tarz bir şeyi komple göstermek yerine bu habere bir link paylaş kenarda bir yerde. Açıkçası bir kişisel bloga girersem, teknoloji haberi görürsem kaçarım.

Yalnız mesela yeni almış olduğun teknolojik bir aleti kendi cümlelerinle, kendi incelemen ile açıklayabilirsin. Örneğin; "Şu telefonu aldım ama şurasında şu oldu, kazıklandım" tarzı bir inceleme yapabilirsin. En azından sağdan solda dolaşan aynı haberi paylaşmamış olursun.

3-) Sınırsız host alıyorum diye ne olursa olsun siteye erişimin sürekli kesildiği dandik host kullanma. Güzel sağlam bir host al. Siteye erişim ne kadar kesilirse o kadar kötü olur. Şahsen ben bir kez okumak için girersem ve siteye erişim olmazsa bir kez daha tekrarlamam.

4-) Eğer web programlama dili biliyorsanız, mümkünse kendinize özel bir script yapın. Yok bilmiyorsanız da Wordpress gibi hazır scriptleri olabildiğince güzel optimize edin. Sürekli hacklenecek tarzda açıklar falan bırakmayın. Her dakika bir siteye girdiğimizde "Hacklendik!" tarzı başlık görmek istemeyiz.

5-) Yorumlar için Google+, Facebook, Twitter gibi hesaplarla kayıt olma derdine gerek kalmadan yorum yapmayı ekleyin. Sitenize daha fazla yorum gelir böyle. Ayrıca daha siteyi yeni açar açmaz yorumlarda "Web Siteniz:" kısmını kaldırmayın. Bir çok kişi oraya kendi websitesini yazmak için yorum yazıyor. Siteniz iyice ünlenene kadar bunu engellememeniz en azından daha fazla yorum almanızı sağlar.

6-) Sosyal ağlarla sürekli bağlantıda kalsın siteniz. Sitenizin sosyal ağ hesaplarını açın ve bunlara birer bağlantı koyun sitede.

7-) Yazılarınız ne çok samimi, ne de çok ciddi tarzda olsun. Orta yolunu bulun. Her mesajınıza "Merhaba arkadaşlar. Bugün şunu anlatacağım size ..." şeklinde bir giriş yapmayın. Girişiniz her yazıda daha farklı olabilir. Yazılarınızı ufak esprilerle süsleyebilirsiniz. Bu espriler "Bir adam varmış, ölmüş" şeklinde olmasın tabi. Derin anlamlar içersin ki yazının sonunda bu espriyi tekrar düşündürebilesiniz. Yani Karadenizli dedelerimiz gibi güldürürken düşündürün. :D

8-) Siteniz için mümkünse 6-10 ay reklam almayın. Ben kişisel bloglarda hiç reklam alınmaması taraftarıyım ama bazen maddi durum kötü oluyor, almak gerekebiliyor. Eğer bunu zevk için yapacaksanız hiç reklam almayın, para kazanmayı da düşünüyorsan en az 6-10 ay reklam almayıp sonrasında almaya başlayın. 6-10 ay sonra reklam alırsanız da bir anda kıtlıktan çıkmış gibi reklam almayın. Planlama yapın.

9-) İletişim & Hakkımda sayfaları çok önemli. Bunları atlamayın.

10-) Bu en önemli madde. Bol bol kitap okuyun ki, cümleleriniz ve yazmış olduğunuz yazı akıcı olsun. Tabi unutmadan da söyleyeyim, imla kurallarına uyun. İnternette çok sıkça yapılan "yapa bilirim", "herkez" gibi hoş olmayan hatalar yapmayın yazılarda. Açıkçası benim çok sinirimi bozuyor. Bunca zamandır bitişik yazılan -(e)bilmek ekini ayrı yazmaya başlıyor insanlar. "Yapa bilirim", "ede bilirim" ne demek yahu?

Bak sana yazayım dedim ama bir blog mesajı yazmış gibi oldum. Eğer sitenizde yazacak konu bulamazsanız kendinize soru sorun ve o soruyu cevaplamaya çalışın. Kısaca açıklayayım dedim 10 madde oldu ve hala yazsam yazarım. :D

Benden bu kadar, diğer arkadaşlar da yorum yaparlar. :cool:

Ek Olarak: Bu arada Egonomik, KelimelerBenim gibi kişisel blogları örnek alabilirsiniz. Gerçekten çok kaliteli bloglar.