altaybilgin adlı üyeden alıntı

Merhaba forumunuza üye olacağım ancak üyelik sistemi kapatılmış.
Konu ile ilgili özel mesaj atarsanız sevinirim.
Bu arada yatırımcılar ile yazdıklarınız gerçekten hoşuma gitti.


Merhaba üyelik sistemi aktif herhangi bir sorun yok üye olabilirsiniz yada bana pm atın ben yardımcı olayım. Yorum için teşekkürler

Ek Olarak:

ermaneray adlı üyeden alıntı

Şimdi bir hikaye yazayayım konuya bakış açısı nedir görelim

Avrupada büyük bir ayakkabı imalatçısı afrika kıtasında bir yatırım yapmak istiyor.

Danismanlarindan birisini görevlendirip afrika pazarini araştırmak ve hangi ülkeye yatırım yapabileceğini belirlemek ayrıca pazar payı yani bu yatırım tutarmı ne kadar tutar diye araştırması için yolluyor

Belli bir zaman sonra danışman ülkeye geri dönüyor ve büyük bir heyecanla patronun yanına gidiyor patron süper bir ülke buldum gezdim dolaştım ülkede kimse ayakkabı giymiyor oraya büyük bir fabrika açabiliriz herkese ayakkabı satarız diyor.
Patron çok şaşırıyor ve düşünüyor, sonra başka bir danışmanına o ülkeye gidip bir bakmasını ve oraya yatırım yapılır mı yapılmaz mı bakmasını söylüyor.
Danisman ülkeye gidiyor ve dolaşıyor sonra ülkesine geri dönüyor patronla buluşuyor patron evet ne dersin diyor danışmana danismanda cevaplıyor patron ülkede kimse ayakkabı giymiyor o nedenle oraya kesinlikle fabrika açılmaz kimseye ayakkabı satmayız diyor.

Burdan şunu çıkarabiliriz, yatırımcı olmak ile seçici olmak arasındaki fikir farklılıkları olabilir, ancak sorun şu ki; biri baktığında ihtiyacı diğeri baktığında onların buna ihtiyacı olmadığını görüyor. İki farklı bakış asıcı ile hareket edilebilir. Ancak yatırım "Risk" demektir risk yönetimi de bu nedenle bir iş dalı.

Yatırım yapacak olan kişiler doğru fizibiliteyi çıkaramıyor nedeni ise

Sadece bir örnek: "Arama Motoru" projesini ele alalım. Yatırımcı eğer bu alanda bir yatırım yapacak ise çevresinde en iyi internet bilen kişiye soruyor bu konuda ne diyorsun diye. Çevresindeki en iyi internet bilen kişi ise komşunun oğlu "Akif" diyelim

Gel akif hoşgeldin, hoşbulduk abi ya bizim bir arkadaş böyle bir yatırım önerisi ile geldi "Arama Motoru" kuruyorlarmış sunucu vs alıcaklarmış biliyorsun bende de para bo.. gibi bana geldiler illa bize yatırım yap kazandıralım sana da diyorlar sen bi bak bu işlerin pirisin sen interneti iyi biliyorsun baban söyledi kurt gibi her gece baykuş gibi internetin başında diye anlarsın yani ne diyorsun. Benden 500,000 dolar istediler yatırım yapmaya değer mi?

Akifin gözler faltaşı gibi açılır "Neee 500,000 dolar mı? Aklından hesapları kendine yapmaya başlar neyse bu kısmı ve hayalleri geçelim sonra Akif derki adı neymiş abi bakıyım sana yarın söylerin. "DandiniDandiniDastana.com" bunu bir incele Akif. Eyvallah abi yarın sana ayrıntılı şekilde söylerim.

Akif kimdir? Her gece internet de gezinen Twitter'da orda burda milleti ayar edecek mesajlar atan ve kimsenin adam yerine bile koymadığı "Wordpress" kurmaktan aciz bir bilgiye sahip internet de site site dolaşan milleti kandırarak yada kendini abartarak hayal dünyasından yaşayan bir adamdır. "AMA BUNU KİMSE BİLMEZ"

Akif eve gelir internet de aramaya başlar ne yapmış bunlar nasıl yapmış nedir ne değildir bakar sonra bazı abuk subuk yazılar okur heee der tamam bunlar beş para etmez ben yarın gideyim söyleyeyim bak abi şöyle şöyle demişler "Diyenler kim?" internetin beş para etmezleri. Kimdir bu diyenler? Orda burda klavye erkekliği yapanlar. Haber sitelerinde yazar olanlar yada kendini adamdan sayanlar diyelim.

Sonuç olarak yarın olur Akif yatırımcı abisinin yanına gider ve der ki; abi bunlar sahtekar bir halt edemezler şurda şurda yazı yazmışlar şunları söylemişler bunu bunu demişler vs.. Artık atabildiği kadar destekli şekilde atar ki "Yatırımcı yatırım yapıpda zarar etmesin" Yatırımcı'da Eyvallah Akif sen olmasan para gidicekti al şunu da bir harçlık yap kendine der. Ve akif sırıta sırıta gider...

Sonuç: "Arama Motoru" yapan kişiler yıllarca kodlama yapmış, BigData, Hadoop, NoSql, SemanticWeb, Crawler, Browser gece gündğüz uğraşmış ve ülkemizden birileri bize destek olur diyerek çalışmıştır. Sonra onca para harcamış ve bir yatırımcının kendisine destek olacağı inancıyla ertesi gün yeniden aramıştır yatırımcıyı yatırımcı şu cevabı vermiştir.

Siz beni mi enayi mi sandınız, araştırmadan soruşturmadan size para vereceğimi mi düşündünüz. Hadi başka kapıya ben yatırım felan yapmam söyleyin sizi bana gönderen de beni bir daha aramasın.

Hönk....

Siz nerenizi yırtarsanız yırtın, hangi yatırımcıya giderseniz gidin, Türkiye'de yatırımcı anlayışı ya budur yada buna yakın bir örnektir. Az'da olsa abartı olabilir bu ancak kesinlikle mantalite bu. Şekilller ve roller değişir. Bunun dışında mantık değişmez.