Bu yazımda wordpress’i kullanmaya yeni başlayan arkadaşlara yardımcı olmaya çalışacağım.İnşallah yeni başlayan arkadaşlara faydalı bir paylaşım olur.

Sitemize wordpress’i kurduk.Ve admin panele giriş yaptık.Karşımıza sadece Bay WordPress’in yorumu çıktı.Sitemize default tema kurulu.Yani şuan sitemiz bir hiç.İlk önce sitemize tema arayalım.

Size önerebileceğim wordpress temaları:

Popho v3,seohocasi.com temaları.wmaraci.com ve ***.net adreslerinden de tema bulabilirsiniz.Bu işi hallettikten sonra sadece eklentilerle işimiz kalacak.Bence wordpress’in en zor yanı tema bulmak.Bu yüzden bulduğunuz bir temayla idare edip wordpress kod yapısını öğrenmek ve sonra kendi isteğinize göre wordpress tema yapmak en uygunu.

Sıra geldi eklentilere.Sitemizi adam edecek belli başlı eklentiler var.Bu eklentiler All in one seo pack,google sitemap generator,wp super cache(siteyi hızlandırmak için),contact form 7(iletişim formu yaratmamızı sağlıyor),breadcrumb navxt,fd feedburner plugin,wp-pagenavi ve wp-postwievs.Bu eklentileri kurup gerekli ayarları yaptığımızda sitemize içerik ekleyerek sitemizin google’a çıkmasını bekleyeceğiz.

All in one seo pack

Eklentiyi buradan indiriyoruz ve ftp’mizi açıyoruz.Ana dizinden wp-content/plugins yolunu izliyoruz.

Admin panelimizden Eklentiler’e tıklıyoruz ve açılan sayfadan eklentimizi aktif ediyoruz.

Daha sonra Admin panelimizden Ayarlar’a tıklıyoruz.Tıkladığımızda açılan alt menüden All in one seo pack’e tıklıyoruz.Bu eklentinin ayarları aşağıdaki gibidir;

Anasayfa Başlığı: Sitenizin başlığını yazıyorsunuz.

Anasayfa Açıklaması: Sitenizin açıklamasını yazıyorsunuz.

Anasayfa Anahtar Kelimeleri (virgülle ayırın): Sitenizin etiketlerini yazıyorsunuz.(Siteniz hangi konulardan oluşuyor ise o konuları etiket şeklinde yazıyorsunuz.)

Ayar sayfasında Canonical URLs aratıyoruz ve yanındaki kutucuğu işaretli hale getiriyoruz.

Google Sitemap Generator

Eklentimizi buradan indiriyoruz.Ana dizinden wp-content/plugins yolunu izliyoruz.Bu dosyaya eklentimizin dosyasını yolluyoruz.

Admin panelimizden Eklentiler linkine tıklıyoruz ve eklentimizi aktif ediyoruz.Şimdi ftp anadizinine sitemap.xml ve sitemap.xml.gz adlı dosyaları yolluyoruz.

Dosyaları gönderdikten sonra admin panelimizden Ayarlar’a tıklıyoruz.Açılan alt menüden XML-Sitemap linkine tıklıyoruz.Bu eklentinin ayarı yok.Sadece bakmamız gereken bir şey var; Yeşil renkteki bilgilendirildi yazıları.Bu yazıları gördüğünüz anda sevinin. :)

Geriye wp super cache,contact form 7,breadcrumb navxt,fd feedburner plugin,wp-pagenavi ve wp-postwievs eklentileri kaldı.Bu eklentileri de kurup ayarlarını yaptıktan sonra sitemiz hazır olacak.Şimdi bu eklentilerin anlatımına geçelim.

Wp Super Cache

Eklentiyi buradan indiriyoruz.Ftp’mizden wp-content/plugins yolunu izliyoruz.Ve buraya eklentimizin dosyasını yolluyoruz.

Admin panelden Eklentiler’e tıklıyoruz ve eklentiyi aktif ediyoruz.Ftp’mizde anadizinde bulunan wp-config.php dosyasını masaüstüne kopyalayıp bir metin editörü yardımıyla açıyoruz.Ve son satırdan hemen önceki satıra şu kodu yapıştırıyoruz:

define( ‘WP_CACHE’, true );

Ve wp-config.php dosyasını ftpmizden anadizine gönderiyoruz ve bu dosyaların değişmesini onaylıyoruz.Şimdi anadizinde bulunan wp-content dosyasının chmod değerlerini 777 yapıyoruz.wp-content klasörünün içine cache adlı bir dosya oluşturuyoruz ve bu dosyasının chmod değerini de 777 yapıyoruz.

Şimdi her eklentide yaptığımız gibi eklentimizin ayarlarını yapmamız gerek.Bunun için admin panelden ayarlara tıklıyoruz,açılan alt menüden WP Super Cache linkine tıklıyoruz.Açılan sayfada ayarları aşağıdaki gibi yapıyoruz;



Resme tıkladığınızda resmi tam boyutunda gösterebilirsiniz.




Contact Form 7

Bu eklenti sitemize iletişim formu eklememizi sağlıyor.Bu eklenti sayesinde ziyaretçileriniz sizlerle kolayca iletişim kurabilecek.

Eklentiyi buradan indiriyoruz.

wp-content/plugins dizinin eklentimizin dosyasını gönderiyoruz.Admin panelden eklentimizi etkinleştiriyoruz.Eklentimizi etkinleştirdikten sonra İletişim adında bir sayfa oluşturup(siz farklı bir başlık kullanabilirsiniz.) aşağıdaki kodu ekliyoruz.

[ contact-form 1 "İletişim formu 1"] ( [ ve c arasındaki boşluğu giderin.)

Breadcrumb NavXT

Bu eklenti sitemizin seosunu güçlendirmeye yarayan güzel bir eklentidir.Kullanmanızı şiddetle tavsiye ederim.Şimdi eklentinin kurulumuna geçelim.

Eklentiyi buradan indiriyoruz.

Daha önceki adımlarda da söylediğim gibi eklentimizi wp-content/plugins dizinine eklentimizin dosyasını yolluyoruz.Ve eklentimizi admin panelden etkinleştiriyoruz.Eklentiyi etkinleştirdikten sonra şu kodu temamızdaki istediğimiz yere yapıştırıyoruz:



Bu kodu div,ul ve li gibi kodlarla süsleyebiliriz.Örneğin;











,
  • ve
      kodlarına css özelliği vererek güzel bir görünüm oluşturabiliriz.

      fd feedburner plugin

      Daha ayrıntılı bir feed sayfası oluşturmak için Google’ın feedburner adlı servisini kullanmak yeterli olacaktır.Bunun için fd feedburner adlı eklentiyi kullanacağız.

      Eklentiyi buradan indiriyoruz.

      Eklentimizi wp-content/plugins dizinine gönderiyoruz ve eklentimizi admin panelden etkinleştiriyoruz.Eklentiyi etkinleştirdikten sonra şu adrese gidiyoruz.

      Açılan sayfada Burn a feed right this instant. Type your blog or feed address here: yazısının altındaki kutucuğa sitemizin adresini yazıp Next yazılı butona tıklıyoruz.

      Sonraki adımda Feed Title yazısının yanındaki kutucuğa sitenizin adını,feed adress kısmına ise site adresinizi yazabilirsiniz.Örneğin; siteniz,sitenizcom gibi.Bu kutucukları doldurup Next yazılı butona tıklıyoruz.Açılan sayfada yine Next yazılı butona tıklıyoruz.

      Sonraki adımda da aynı şeyi uyguluyoruz.Admin panelden Ayarlara tıklıyoruz.Açılan alt menüden Feedburner linkine tıklıyoruz ve bu sayfada Yönlendirilecek Feed adresi kısmına feedburner’ın bize verdiği adrese yazıyoruz.Adresimiz şöyle olacaktır;

      http://feeds.feedburner.com/ feedaddress kısmına yazdığımız yazı

      WP Pagenavi

      Bu eklentiyle sayfalarımızı numaralandırıyoruz.Örneğin anasayfamızdaki yazıların sayısı 5′i geçtiğinde bu eklenti devreye giriyor ve 1,2,3 gibi numaralandırmalar yapıyor.Bu eklenti sitemizde mutlaka bulunmalıdır.

      Eklentiyi buradan indiriyoruz.

      wp-content/plugins dizinin eklentimizin dosyasını gönderiyoruz.Admin panelden eklentimizi etkinleştiriyoruz.Sayfa numaralandırmasını nerde yapmak istiyorsak temamızın index.php dosyasına veya sayfalandırma yapılacak bir dosyaya aşağıdaki kodu ekliyoruz.Bu kodu kodundan hemen sonra ekliyoruz.



      WP Postwievs

      Bu eklenti yazılarımızın kaç defa okunduğunu ziyaretçilerimizi göstermemize yarar.Gerekli olup olmadığı size bağlıdır.Ben ve bir çok webmaster bu eklentiyi kullanıyor.

      Eklentimizi buradan indiriyoruz.

      wp-content/plugins dizinin eklentimizin dosyasını gönderiyoruz.Admin panelden eklentimizi etkinleştiriyoruz.Yazının kaç kez okunduğunu temanın neresinde görüntülemek istiyorsanız o dosyaya aşağıdaki kodu ekliyoruz.Ben bu kodun index.php’de eğer varsa yazı altbilgi kısmında görüntülenmesini tavsiye ederim.Örneğin;

      İşte kod;



      Ek olarak bir ders daha:
      Yazıları Kısaltmak

      Yazılarımızı kısatmak için yazı yazarken yazımızı nereden kısatmak istiyorsak o satıra kodunu ekliyoruz.Eğer blogunuzda kodu ekleyemeyeceğiniz kadar çok yazı varsa thumbnail for excerpts eklentisini öneririm.Hem yazınızın ilk resmini thumbnail olarak kullanır hem de yazınızı uygun bir yerden kısaltır.

      Yazının sonuna geldik.Umarım faydalı olabilmişimdir.Artık sıra yazı yazmaya geldi.Yazılarınızın seo açısından güçlü olması için yeni bir yazı daha yazacağım.

      Siteniz bol seolu ve bol yazılı olsun efenim.İyi günler dilerim…
  •