Fransa’nın Tulus kentinde 47 Avrupalı, 3 Kuzey Amerikalı şirketin katkısıyla inşa edilen Gaia gözlem uydusu, 40 milyon euroya mal oldu. Beş yıl boyunca Samanyolu Galaksi‘sinin içinde gezinip daha önce görülmeyen binlerce göktaşının, hatta bilinmeyen gezegenlerin yerini tespit edecek. Tespit ettiği cisimlerin parlaklık, ısı, bileşim gibi fiziksel özelliklerini de kaydederek bu cisimlerin ne zamandan beri var olduğuna dair bilgilerin ulaşılmasına katkı sağlayacak.

Gaia , Dünya’dan 1,5 milyon km uzakta olan gözlem istasyonuna bir ayda varması bekleniyor. Daha sonra faaliyetine başlıyacak olan gözlem uydusu üzerinde bulunan iki teleskopta, astrometre yer alıyor. Astrometre, uzay cisimlerinin yer ve hareketlerinin tespiti ile haritasının çıkartılması işlemini yürütebilmek için, hassas aygıtlarla donatılmış 1 milyar piksel kameralı dedektör bulunduran bir yapıdan oluşuyor.

5 yıl süreyle 150 milyon yıldızın Dünya’ya yaklaşma ve uzaklaşma durumlarını inceleyip, hızlarını tespit edecek. Uzay bilimciler Samanyolu’nun ne zaman var olduğuna dair bu şekilde tahminler yapabilirken, ileride ortaya çıkabilecek gelişmeleride önceden öngörebilecek.

Kaynak: http://teknooo.com/gaia-uydusu-samanyolu-galaksisine-isik-tutacak/