İnterneti hayatımızda yer alan diğer birçok şeyden daha fazla sevdik. İnterneti belki de bu denli sevmemizin altında yatan temel duygu sınırsız erişim hakkına sahip olmamız ve tamamen özgür bir dünyaya sahip olmamızdan kaynaklanıyordu. Ancak biliyorsunuz ki günümüzde her şeye bir sınır getirildiği gibi artık internette de birçok sınır var. Bu sınırlardan en önemlisi de elbette ulaşıma engellenen sitelerdir. Ulaşıma engellenen sitelere erişmek aslında o kadar da zor bir işlem değil. Ancak elbette bu işlemi gerçekleştirebilmemiz için DNS ayarları yapmayı bilmemiz gerekiyor. DNS ayarları aslında her işletim sisteminde farklı şekilde yapılıyor olsa da temelde mantığı aynıdır. Bu nedenle bir işletim sistemi üzerinde DNS ayarlarını yapmayı öğrendiğinizde muhtemelen öteki işletim sistemi sürümlerinde de herhangi bir sıkıntı çekmeyeceksiniz.

DNS ayarları yapabilmek için öncelikle bilgisayarınızın ağ bağlantıları kısmına ulaşmanız gerekiyor. Bu kısma ulaştığınızda kullandığınız ve aktif olan bağlantınızın sağ tıklayarak özellikler sekmesine gelmeniz gerekiyor. İstisnalar dışında genellikle burada karşınıza gelen tik işaretine sahip seçenekler arasından en altta ki DNS ayarı yapmamız için geçerli olan iletişim protokolü sayfasıdır. Bu sayfayı açtıktan sonra DNS’i otomatik belirleme seçeneğini iptal ediyoruz. Tabi ki bu aşamadan sonra da sıra bizlerin gerekli olan DNS’i girmesi ve uygula butonuna basmaya geliyor.

İnternette ki birçok güncel liste içerisinden size en uygun olan DNS adresini kolaylıkla birkaç saniye içerisinde bulabilirsiniz. Bunların arasından en çok kullanılan ve en uzun ömürlü olan ayar 4.2.2.1 ve 4.2.2.2’dir DNS ayarlarını tercih etmekte ki en büyük neden her seferinde proxy siteleri ile uğraşmamak ve can sıkıcı splash yani tam ekran sayfanızda açılan reklamlar ile karşı karşıya kalmamaktır. Eğer sizler de bu yöntemi seçerseniz internetin özgür penceresinden internet dünyasına tekrardan sınırlar olmadan ulaşabilirsiniz.

Kaynak: Ktunnel Proxy