" Seo yapmak sitenizin için faydalınır" , "Seo yapmak rekabet gücünüzü arttırır" , "Seo ile arama motorlarında yerinizi belli edebilirsiniz" terimlerini bir çok yerde duymuş olabilirsiniz. Hani hayatta tatlıyı ne kadar çok yerseniz şekerinizin yükselme riski nasıl fazlalaşıyorsa. Seo'da aynı mantığa sahip bir işlemdir.

Bu yazımda seo yaparken yapılan hatalara değinmek istiyorum aslında. Neyi yapmalıyız , ne aralıklarla yapmalıyız , neyi, ne kadar yapmalıyız? hepsine bu yazımda yer vermeye çalışacağım. Şimdi seo'da yapılan hataları maddeler halinde listeleyelim ve hepsine gerekli açıklamaları yapalım. :)


    [*]Yanlış Başlık Seçimi:

Benim gördüğüm ve birinci sırada ve olumsuz yönde çok etkisi olan bir olay. vBulletin , Mybb gibi forum scriptlerin'de pek yaşanmasa'da Wordpress bloglar'da çokca rastladığım ve gerçekten olumsuz yönde etkilediği kanıtlanmış bir olay. Blogunuzu kuruyorsunuz ve başlık seçiminizi yapıyorsunuz. Örneğin benim başlığım'da "Webmaster Blogu" yazıyor. Ben kalkıp bu bloga webmasterlık ile uzaktan-yakından alakası olmayan konular eklersem tuhaf olmaz mı? Siteyi ziyaret eden birisi; "Webmaster Blogu yazıyor ama baksana adam film paylaşmış" derse, bu sitenizin yanlış başlık seçiminden kaynaklanmış olur.


    [*]Yanlış ve Alakasız Anahtar Kelime Seçimi:

En çok yapılan hatalar arasında yanlış ve alakasız anahtar kelimesi seçimi'de yer almaktadır. Üstteki maddede yanlış başlık seçiminde içerikle alakalı olmayan yazılar yazıldığında olumsuz yönde etkileyeceğini söylemiştim. Buda ona benzer bir olay aslında. Başlık seçiminizi doğru yaptınız diyelim içeriğinizde başlıkla aynı doğrultuda ilerliyor ama sizin daha çok dikkat çekmesini , daha çok okunmasını istediğiniz makale değilde öylesine eklemiş olduğunuz, belki birisi okur dediğiniz makale tutup daha çok aramalarda çıkıyorsa bu yanlış ve alakasız anahtar kelime seçiminden kaynaklanır. Böyle bir şey mümkün değil yanılmıyorsam ama ben "Seo Nedir?" makalesinde üst sıralarda çıkmak istiyorum ama tutup backlink aldığım sitelere'de verdiğim link "webmaster" benim verdiğim bu backlink binevi ters tepiyor. Sosyal medya'da , forumlar'da "Seo Nedir?" makalesini paylaşıyorum oraya dikkat çekmeyi planlıyorum ama aldığım backlinklerdede "webmaster" kelimesini kullanıyorum. Kendinizi google'ın yerine koyun :) hangi konuya yönelmesi gerektiğini şaşırabilir ve iki anahtar kelimede de başarısız olmanıza sebep olur. Bu demek değildir ki "farklı makaleler yazmayın" tabi ki yazın. Ama yazdığınız makalelere doğru başlıklar seçin. İçinde kurduğunuz cümlelere yükselmek istediğiniz kelimeleri'de sıkıştırın. Yanlış ve alakasız anahtar kelime seçimi yapmayın. :)


    [*][B]Yetersiz İçerik ve Güncellik:

[/B]
Yapılan hatalar arasında buda büyük bir etkendir. Çoğu webmaster siteyi açar bir kaç içerik girer ve daha sonrasında o sitenin popüler olmasını , yorum yağmuruna tutulmasını günlük 1k hit almasını bekler. :) Kendimden örnek vereyim benim ilk ay hitim 25'in üzerine hiç çıkmadı. Son 3 aydır sürekli güncel tutmayı çalışıyorum ve şu an Allah (c.c)'a çok şükür hitim hiç 500+ düşmüyor. 5.000k hitim varken'de yazı yazıyordum şimdide yazıyorum. Neyse konumuza dönelim. Seo'da yapılan hatada burdan kaynaklanıyor 3-5 yazı girdikten sonra başlıyorlar backlink , tanıtım yazısı ve reklam , karşılıklı link değişimi yapmaya. Bu sitenizi 1 ayda birinci sayfaya mı yükseltir? yoksa hızlı bir şekilde sandbox'a düşmenize mi yarar? Yine kendimden bir örnek vereyim siteyi aldığım ilk ay içerisinde ne bir backlink ne bir reklam ne bir tanıtım yazısı aldım. Daha sonrasında 3 ay boyunca hiç bir yazı giremedim gerek işim gerek tatil yapmam nedeniyle döndüğümde sitemi yine aynı güncellikte ve doğrultuda devam ettirdim. Reklam almaya başladığımda alexa değerim 1m'de idi. Yani diyeceğim o ki yetersiz içeriğe sahipseniz ve güncel tutmuyorsanız sitenizi seo çalışması yapmanız sizi olumsuz yönde etkiler. Sitemi açalı 5 ay olmasına rağmen ben bile bazen hitim yükseldiği zaman tedirgin oluyorum. Yanlış zamanda seo çalışması yapmayın, güncel kalın ve doğal yollarla yükseliş sağlayın.


    [*]Fazla Meta Etiket Kullanım:ı

uguur.com'da hiç yapmadım ama ugurgunduz.com'da ne akla hizmetse "vBulletin Chat eklentisi" yazısı paylaşsam bile o yazının etiket bölümüne "wordpress kişisel blog teması" diye meta etiket ekliyordum. Bu doğru muydu? Kesinlikle değildi. Konu ve site ile bağlantılı meta etiketler eklemek doğru yapıldığı zaman çok ama çok faydalı bir seo taktiğidir. Google makalenizi indexlemek için sitenize girdiğinde konu ile alakasız kelimelere rastlar ise spam bir içerik girdiğinizi düşünerek sizi sandbox'a düşürebilir. Birde header.php dosyalarınızda seo puanınızı yükseltmek için kullandığımız etiketler var. Bazıları o kadar çok abartıyorlar ki satırlar dolusu etiket eklemiş halbuki

,

ve

taglarını kullanarak hedef kelimesiyle iligi bir kaç etiket girse daha bir faydalı olur. Fazla etiket kullanmayın demek doğru olmaz, alakasız çok fazla meta etiket kullanmayın demek daha doğru bir cümle olur.


    [*]Yanlış Backlink Alımı:

Yukarıdaki "Yetersiz İçerik ve Güncellik" yazısında backlink , reklam , karşılıklı link değişimleri sizi sandbox'a düşerebilir demiştim. Bu aslında daha hızlı sandboxa düşebilme ihtimaline sahip olan husus :) Arama sonuçlarında üst sıralarda çıkmak isteyenler bir takım webmaster forumlarında satılan backlink paketlerinden satın alıp daha sonrasında backlink paketi aldığı forum "ya sitem google'de çıkmıyooo" diye konu açıyor. :) Çıkmaz tabi :) Yeni açılan siteler backlink almasın demiyorum. Ama kalkıpta 100-150 tane backlinki bir anda almak canınızı sıkabilir. Helede büyük bir hevesle açmışsanız siteyi. O yüzden yavaş , yavaş backlink alımı yapın. Backlink alırken sitenizi güncel ve özgün yazılarlada süsleyin.

Bu yazımda seo'da yapılan hatalardan bahsetmeye çalıştım. Eklemek istediğiniz ve ya "Şurada yanlış bilgi vermişsin" dediğiniz yer var ise yorumlarınız sayesinde düzeltmek isterim.

Kaynak: En Çok Yapılan SEO Hataları