Ben direk işletim sistemi yapamazsın, yapsan bile zerre kazanamazsın diyerek başlıcam ve neden de yazmıcam çünkü soracağım sorularla nedenini kendi kendine cevaplayacaksın.

Bu işi yapmak için yeterli bilgiye, maddi imkana ve ekibe sahip miyim?
İnsanlar benim işletim sistemi mi niye kullansın?
Benim ne avantajım olacak?
Rakiplerim kimler ve onları geçme potansiyelim nedir, geçebilmek için ne yapmam gerek?

İster işletim sistemi yap, ister arama motoru yap, istersen pilli bebek yap, ne yaparsan yap bu soruları sor önce kendine. Bir işi yapmaya karar vermeden önce de en kötüsünü düşün öyle yola çık. Her yol taşlı, dikenli, çukurlu ve çamurludur. Yolların F1 pisti gibi dümdüz olduğunu zannedip yola çıkanlar ilk önlerine çıkan taşa takılıp düşerler.

"Ardahan'ın köyünden çıktı, dünya şampiyonu oldu" gibi hikayelerle de gaza gelme. Onlarca kişisel gelişim kitabı okudum. Bu hikayelerdeki kişiler sadece çalışmayla bir şeyi başarmış kişiler değil. Hayatlarını ortaya koymuş, hayatlarındaki bir çok şeyden vazgeçmiş, dikenli yollardan yürümüş kişiler. Bunu yapacak kaç kişi var bugünün şartlarında?

Dünya çapında bir yazılım, işletim sistemi yada başka bir şey yapacaksınız diyelim. Günün 18 saati kendinizi o işe adamanız gerek. Bu 18 saati bir kaç hafta değil, aylarca, yıllarca sadece bu işe adayarak geçirmeniz gerekebilir. Hanginiz sonucu yüzde yüz olumlu olma garantisi olmayan bir işe aylarınızı verirsiniz. Para ihtiyacınız hiç mi olmayacak ... İster seve seve ister öbür türlü birisinin mavi yada beyaz yakalı kölesi olacaksınız. Sevgiliniz hiç mi olmayacak ... En azından haftada 2 kere görüşmek isteyecek, gün içerisinde onlarca mesaj çekecek.

Hayal kurmayın, başarmak istemeyin demiyorum. Fakat burada öyle şeyler görüyorum ki adam 2 satır kod yazmayı bilmiyor "facebook'u geçecem" diyor, Google dünyanın yüzde 95'ine hakim, milyarlarca liraya kurulan arama motorları bile yanına yaklaşamıyor, bir kaç yüz bin lira ile Google ile kendisini kıyaslıyor. Hedeflerinizi adım adım belirleyin. İşletim sistemimi kuracaksınız, önce bir iş yerinde kullanılması için işletim sistemi yazıcam deyin. Ondan sonra İzmir'deki şirketlerin kullanmasını hedefleyin, ondan sonra ege bölgesi, sonra tüm ülke, sonra orta doğu, en son dünya.

Yukarıda sorduğum sorulara cevap verirsen ve hala bu işi yapabileceğini düşünüyorsan o zaman konuşuruz.