Android kullanıcılarının yakından tanıdığı uygulama marketi Google Play’de, tam bir sosyal akıl fakirliğidir bu durum. İlginizi çeken ya da işinize yarayacağınızı düşündüğünüz hemen her uygulamada bunu görürsünüz: “Uygulama süper, yorumum gözüksün diye bir verdim.”

Hadi tamam, Google Play’de mantıklı olup olmadığı tartışılabilecek böyle bir uygulama var. Eğer uygulamaya 1 yıldız verirseniz yaptığınız yorum ön sıralara geliyor. Büyük ihtimal, geliştiricileri bir an önce olumsuz eleştirilerden haberdar olması için düşünülmüş bir uygulamadır. Azıcık düşünen bir insan, buradaki mantığı kavrayabilir. Ama bizim ilgi manyağı ergen Türkleri hesaba katmamış Google Play.

E be yavrum, yorumun gözüksün diye bir verdin de, yorumunda ne yazıyor? Programa, geliştiriciye nasıl bir katkı sağlıyor. Senin yorumunu ilk sırada görüyoruz da ne oluyor. Bize sadece geri zekalı olduğunu gösteriyorsun, başka bir şeyi değil. Senin yüzünden nice kaliteli uygulamaların puanı yerlerde. Bu uygulamalar içerisinde Türk geliştiricilerin binbir emekle yaptığı uygulamalar da mevcut. Senin egoistliğin yüzünden, emeklerinin karşılığını alamayarak vazgeçiyorlar bu işlerden. Sonra sızlanıp duruyorsun, ” miyyet aya çıkıyoy, biz daha vıdı vıdı, bıdı bıdı.”

Facebook ile hayatımıza giren, bizi esir alan “beğenilme”, “ilgi çekme” psikolojisinin ürünüdür aslında bu. Beynin doğru düşünmesine engel olan bir virüs gibi adeta. “Yorumum gözüksün diye bir verdim.” Böyle embesilce bir düşüncenin başka bir açıklaması yok. Az da değil bunlar, hangi uygulamaya el atsam, mutlaka en az 3 tane çıkıyor bunlardan.

Google’ın buna bir çözüm bulması gerekiyor. Türkiye için yorumları kapasın. Evet yasaklara, sansüre karşıyız ama bu kadar da olmaz. Ya da bu bir yıldıza yorum yükseltmesi uygulamasından vazcaysın. Bırak Google Play’den, hayattan soğudum arkadaş ya. Tamam sakinim…