brown adlı üyeden alıntı

Bu işi yapmak için yeterli bilgiye, maddi imkana ve ekibe sahip miyim?

Bilgim, henüz başlangıç seviyesinde olmakla yaşım itibariyle artacağını düşünüyorum.Maddiyatın ise bir şekilde karşılanabileceğini düşünüyorum.Ekip ise, henüz şimdiden bana destek çıkanlar ve benimle bu yolda ilerleyecekler var.

İnsanlar benim işletim sistemi mi niye kullansın?

İşletim sistemi dedim ama benim düşündüğüm şey bir mobil işletim sistemi ve insanlara çok fazla kolaylık sağlayacak özellikler barındırıyor.Yani yapılmamış bir şey.Ayrıca işletim sistemi haricinde, henüz herhangi bir şekilde başlanmamış olsada enine-boyune düşünülmüş 1 oyun ve 3 farklı proje daha var elimde.Ve sermayeye ihtiyaç duymuyorlar.

Benim ne avantajım olacak?

Ne olursa olsun (bakın bunu altını çizerek söylüyorum) Türkler, dayanışma gücü en fazla olan halklardan birisidir.

Rakiplerim kimler ve onları geçme potansiyelim nedir, geçebilmek için ne yapmam gerek?

Rakiplerim sanırım slikon vadisi dolduranlar ve asyalılar.Şu an onları geçme potansiyelim yok, ama planlı bir şekilde hareket edersem, oldukça yüksek bir potansiyele sahip olacağım.Geçebilmek için ise çok çalışmam,yılmamam ve piyasaya yeni şeyler vermem gerek ki insanlar kullansın.

Tamam kardeşim, o zaman şöyle sorayım;
Pardus adında, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu yani TÜBİTAK tarafından üretilen bir Türk işletim sistemi var. Bu işletim sistemi 10 yıla yakındır geliştiriliyor. Sen bu işletim sistemini bu 10 yıllık süre zarfında duydun mu? Duyduysan hiç kullandın mı? Duyupta kullanmadıysan neden kullanmadın? Duymadıysan şimdi duydun ve şimdi bilgisayarındaki Windows işletim sistemini silip bundan sonra Pardus'u kullanmaya başlayacak mısın? Kullanmaya başlamayacaksan neden kullanmayacaksın?

Sana destek çıkanlardan bahsediyorsun. Senin bilgin yok. Bu destek çıkanların bilgisi nedir? En büyük rakiplerin Android (Google), IOS (Apple). Dünyanın en iyi yazılımcılarını çalıştırıyorlar. Senin bir ayda yapacağın işi bir günde, hatta saatler içinde yaparlar. Hadi bu destekçiler mükemmel olsunlar (ki değiller) işlerini, güçlerini, hayatlarını bırakıp senin projene neden destek olsunlar?

Çok çalıştın, yılmadın, alanında en iyisi oldun. Binlerce çok çalışan, yılmayan kişinin geliştirdiği yazılımları tek başına yada bir kaç kişiyle nasıl geçeceksin? Ne kadar uğraşırsan uğraş çok ciddi paralara ihtiyacın olacak. Bunu nasıl sağlayacaksın?

Son olarak en güvendiğin ve altını çizdiğin konuya gelecek olursak, en fazla "Türkler, dayanışma gücü en fazla olan halklardan birisidir." sözüne bu konuda güvenme. Bende sonuna kadar Türküm, ATATÜRKÇÜYÜM, Türküm demekten gurur duyan biriyim. Söz konusu ülke bütünlüğü, milli ve dini değerler olduğu zaman dayanışma gücü belkide en fazla olan halkızdır. Belkide diyorum çünkü diğer bütün halkları bilmek gerek.

Peki dayanışma gücü en yüksek halksak, bir Türk malı olan Pardus yerine ülkemizde neden yüzde 98 oranında Windows kullanılıyor? Bir sürü yerli arama motoru var. Neden Yüzde 95'i Google'ı kullanıyor? Neden ülkemizde en fazla satılan Cola Turka değilde Coca Cola? Neden ülke olarak gerilim yaşadığımız ülkelere ait ürünleri 1 ay bile boykot edemiyoruz?

Ben yazılımcıyım. Bir yazılım yapıyorum. Ücretsiz, Türklerin kullanması için onların beğenisine sunuyorum, biri neden çıkıp "çok güzel olmuş, ellerine sağlık" demiyor yada kusurları varsa "seni destekliyorum, fakat şu kusurları var bence düzeltsen iyi olur yada gel ben sana yardım edeyim" demek yerine "b.k gibi olmuş, hiç beğenmedim" diyor. Tabi istisnalar var ama genel olarak bizim ülkede başarılı olan, bir şey yapmak ve başarmak isteyen sevilmiyor. Emin ol sen dünya çapında bir yazılım yapsan, bunu önce yabancılar kullanır, Türkler yabancılardan görür, ondan sonra kendileri kullanmaya başlar.

Lise 1 öğrencisiyim diyorsun, yaşını 21 yazmışsın. Ben liselerde öğretmenlik yaptım, lise 1 öğrencileri 14 yaşında oluyordu. Yani muhtemelen senin yaşının 2 katıyım. O yüzden beni yanlış anlama, seni bir şeyden vazgeçirmeye çalışmıyorum. Çok gençsin. Hiç düşmemişsin. Muhtemelen hiç bir işe aylarını verip neticesinde hayal kırıklığına uğramamışsın. O yüzden çok büyük hayaller kurmadan önce küçük hayallerle başla, başardıkça hayallerin büyüsün. Sen daha emeklemeden Usain Bolt olacam diyorsun. Önce deki, 100 bin kişinin indireceği bir uygulama geliştiricem, sonra 1 milyon indireceği, sonra ilk 10'a girecek, sonra ilk 5'e girecek, sonra 1. olacak. Her hedefide bir önceki hedefe ulaştıktan sonra belirle. Kimseninde desteğine güvenme ;)