Genelde Linux kullanmak isteyenler, hangi dağıtımı kullanacaklarına karar veremezler. Bu durum gayet normal. Şu adrese bakarsanız kaç tane Linux dağıtımı olduğunu görürsünüz. Bu kadar çok dağıtımın olması yeni başlayan kişilerin kafasını karıştırıyor.
Listede gördüğünüz dağıtımların belirli bir kısmı daha aktif. Biz bu aktif kısımdaki dağıtımlardan, bize en uygun olanını seçmemiz gerekiyor.
DistroWatch sitesi aktif olan dağıtımları gösteriyor. Ayrıca dağıtımların yeni sürümlerinin çıkıp çıkmadığını da yine bu siteden takip edebilirsiniz.
Son 6 ay içerisindeki popülerlik sırası 1'den 10'a kadar olan listeyi yazı içerisine ekledim. Her dağıtımın yanındaki rakamlar günlük hit sayısını gösteriyor. Benim bu listede kullandıklarım Linux Mint, Ubuntu, OpenSuse.
Bu üç dağıtımdan sizlere Linux Mint'i öneririm. Şu anda da bu yazıyı Linux Mint üzerinden yazıyorum. İlk kullandığım dağıtım Ubuntu'ydu. Dilerseniz Ubuntu'yu da kullanabilirsiniz. Ben arayüz değişikliği yaptığı için Ubuntu'dan vazgeçtim.
Linux kullanmanın keyfi de bu işte. Kullandığınız dağıtımı beğenmediğinizde diğer alternatifleri deneyebiliyorsunuz.
Linux'e geçsem mi geçmesem mi diye düşünenlerdenseniz, takıldığınız veya kafanızda soru işareti olan noktaları, bu yazının altına yorum yazarak sorabilirsiniz.
Not: Listenin 7. sırasındaki Arch Linux yeni başlayanlar için uygun bir dağıtım değil.
Kaynak: Hangi Linux Dağıtımını Kullanmalıyım?