Merhabalar WMAracı.com kullanıcıları. Bu kategori üzerinde makalelerimi yazmaya başladım ve ilk makale konusunu Fotoğrafçılığın temelini oluşturan Enstantane, Diyafram ve ISO açıklamalarına ayırdım.
Objektifli makinalara yani diğer bir değişle DSLR gövdelere yeni başlayan kişilerin hep sıkıntı yaşadığı konu bu üçlü ayarları, tanımları ve birbirleri ile olan bağlantılarıdır.
Enstantane Nedir?
Türkçe açıklama olarak Perde hızı, Pozlama süresi, deklanşöre bastığınız anda aynanın açık kalacağı toplam süresi belirleyen değer Enstantane değeridir. Saniye cinsinden ayarlamak mümkündür. 1/6000, 1/360, 1/20, 1/2 gibi değerlerdir. 1/2 demek bir saniyenin yarısı demek. Yani yarım saniye ayna açık kalacak anlamına gelir. Bu değer yükseldikçe çekim süresi kısalır. Avantajları ve dezavantajları vardır. Çok düşük enstantane değerlerinde çekim yaparken Tripod kullanmanız önerilir çünkü milimetrenin 10/1′i titreme bile resmi bulanıklaştırır. Bunun temel nedeni değer düştükçe aynanın alacağı ışık miktarının artacağıdır ve buda resimlerinizi daha aydınlık gösterir. Mesela uçan bir kuşun kanatları açıkken yakalamak isterken Enstantane değerini çok yükseltmeniz gerekir aksi taktirde kuş, objektifinize bile yansımaz. Peki ben bu değeri yükseltirsem nasıl aydınlık çekimler yapabilirim? sorusunu soracaksınız. İşte burada devreye Diyafram ve ISO girecek.
Diyafram Nedir?
Teknik terimleri bir tarafa bırakıp çok rahatlıkla anlayabileceğiniz dilden açıklayacağım bunu. Deklanşöre bastığınız zaman, lensin alabileceği ışık miktarını belirler. Diyaframı kısmanız demek perdeyi küçültmeniz ve gelen ışığı azaltmanız demektir. Diyaframı açtıkça perde daha büyür ve gelen ışık miktarı artar. Buda resimlerinizin aydınlık ve karanlık görüntü vermesini sağlar. Gözünüz gibi düşünün. Gözünüz tam açıkken net görürsünüz ışık tamdır ancak kısmaya başladıkça görüntü azalır, ışık değerini yitirir. Diyafram bana göre bir Fotoğraf makinasının en önemli özelliğidir ve olmadan olmaz dediklerimiz arasında ilk sıradadır. Burada dikkat etmeniz gereken konu, Diyafram bir makina özelliği değil bir lens özelliğidir. Yani Diyaframların oranını belirleyen şey lenslerdir. 18-55mm lens kullanırken 5.6 değeri altına düşemiyorum ben ancak 55-200mm lens kullanırken 4.2 diyafram değerini görebiliyorum. Hareket halindeki bir nesneyi çekerken Enstantane değerini yükseltmeniz gerekecek ve burada ışığı arttırmak için kullanacağınız fonksiyonlardan bir tanesi Diyaframdır. Diyafram aynı zamanda flu çekimlerde, portre çekimlerinde, manzara ve gece fotoğraflarında farklı fonksiyonlar içinde kullanılır. Portre, Makro ve gece çekim yaparken genellikle açık diyafram tercih edilirken, manzara fotoğraflarında her yerin keskin ve net olabilmesi için kısık diyafram tercih edilir.
ISO Nedir?
Öncelikle belirtmek isterim, ISO tamamen makina fonksiyonudur. Enstantane ve Diyaframın Lens ile doğrudan etkisi varken ISO duyarlılığı makinaya bağlıdır, lens yardımcı araçtır sadece. ISO’nun tanımına gelecek olursak, makinanın ışığa olan duyarlılığı anlamına gelir. DSLR gövdelerin hepsinde ISO vardır ve son çıkan çoğu Dijital makinalarda da artık ISO değerleri mevcut. Çok yüksek Enstantane ayarlarında Diyafram ile sonuç alamıyorsanız, ISO yükseltmeniz gerekir daha fazla ışık alabilmek için. Enstantane ve Diyaframa göre daha az kullanılır, mümkün olduğu kadar düşük değerlerde tutulur. Ben Fotoğraf çekimlerini yaparken eğer bir gece manzarasını konu almayacaksam ISO değerim hep 100-200 aralığındadır ve gündüz çekimlerinde hiç ihtiyaç duymam ISO arttırmaya. Eğer ISO değeri yüksek fotoğraflar çekmeniz gerekirse makinayı kesinlikle Tripod ile sabitleyiniz. Aksi taktirde net görüntü elde edemezsiniz. Makinanın ISO 100 hassasiyeti ile ISO 6400 hassasiyeti arasında uçurum fark vardır ve rüzgarın şiddeti bile görüntüyü bozmaya sebep olabilir. Akşam çekimlerinde Tripod ile bu çekimleri yaparken mümkün olduğu zaman zamanlayıcıda kullanın. Yani Makina ile temasınızı kesin. Bu şekilde daha kaliteli ve kusursuz fotoğraflar elde edebilirsiniz.
Enstantane, Diyafram ve ISO üçlüsünü böylelikle açıklamış olduk. Bu vermiş olduğum bilgiler Enstantane, Diyafram ve ISO üçlüsünü sadece genel mantık olarak sizlere açıklayıcı bilgilerdir. Her birinin kullanım alanları daha detaylıdır. Sadece şunu unutmayın; Enstantane, Diyafram ve ISO üçlüsünü öğrenmekle değil, bu üçünün bir biriyle olan bağlantısını kullanarak her fotoğrafı çekebilirsiniz ve kaliteli görüntüler elde edebilirsiniz.
Eğer isterseniz bu makaleyi kendi sitenizde kendinize ait bir yazıymış gibi gösterebilirsiniz, kaynak belirtmek zorunda değilsiniz. Bunlara rağmen yinede bir teşekkür etmek isterseniz yazının temel kaynağı olan ahmetyerli.com.tr/enstantane-diyafram-ve-iso-tanimlamalari/ buradan bir yorum yapabilirsiniz. Kaynak göstermek isteyenler kişisel sitemdeki bu konu bağlantısını yada WMAracı.com üzerinde bu konu adresini kaynak olarak belirtebilirler.