Kurumsal bir web sitesinde konum belirlemek için adres yazmak yerine interaktif harita kullanmak, ziyaretçilerin işini her zaman kolaylaştırmıştır. Harita bir web sitesinin mutlaka olması gerekenlerinden birisi olduğu gibi, size ulaşmak isteyen müşteriler haritaya bakarak iletişime geçebilirler.

Web dünyası evrimine hızla devam ederken web sitelerinde kullanılan adres ve konum bilgileri de değişmeye başladı. Artık bir kurum veya kuruluşun adresini “Hakkımızda” sayfalarında açık adres formatında yazmak yerine interaktif haritalar kullanarak paylaşmak çok daha kullanışlı olabiliyor.

Bu şekilde ziyaretçiler gidecekleri yeri kolayca görebiliyor, dilerlerse yol tarifide alabiliyorlar. Web sitenize nasıl kolayca harita harita yerleştirebileceğinizi adım adım anlatmaya geçmeden önce bu haritaların size neler sunduğuna kısaca değinelim;


  • Şirket adresinizi dilediğiniz boyutlarda gösterebilir,

  • Kullandığınız simgeye tıklandığında bir pencere açtırarak iletişim numaranızı paylaşabilir,

  • Anlık trafik durumunu kolayca aktarabilirsiniz.





Adım adım nasıl harita ekleyeceğimizi görelim;

1. Yandex.haritalar servislerine gidin

Yandex geliştiriciler için sunduğu API sayfasına girerek işe başlayacağız. Tarayıcınızı açarak api.yandex.com.tr adresine girin. Karşınıza gelen sayfada Yandex’in web geliştiricilerine özel olarak sunduğu ücretsiz API’ları mevcut.

API’lar arasından “Geo Teknoloji” başlığı altında bulunan “Yandex.Haritalar API” linkine tıklayın.

2. Yandex Harita Sihirbazı

Karşınıza gelen sayfanın alt kısmında “Harita Sihirbazı” nı göreceksiniz. Bu aracı kullanarak, dilediğimiz konumu kolayca gösteren bir harita oluşturacağız.

İşe adresimizi yazarak başlayalım. Alt taraftaki “Harita yerini bul” yazan alana, haritada görünmesini istediğiniz noktanın adresini yazıp “Bul” düğmesine tıklayın.



3. İnce Dokunuşlar

Ulaşmak istediğiniz konumu harita üzerinde gördükten sonra “Buraya eklensin mi ?” sekmesine tıklayın. Mesaj balonu karşınıza geldikten sonra, bu alana haritada görmek istediğiniz mesajınızı iletin. İsterseniz şirket adresiniz, isterseniz iş telefonu ve kapı numaralarınızı ekleyebilirsiniz.

Soldaki sürgüyle haritanızın yakınlık derecesini de ayarlayarak, sitenize ekledikten sonra direkt olarak ayarladığınız şekilde haritanın açılmasını sağlayabilirsiniz.



4. Harita Tipini Belirleyin

Haritanızın sağ üst köşesinde yer alan “Harita” menüsüne tıkladığınızda üç seçenek karşınıza gelecektir. Bu seçenekleri teker teker tıklayarak deneyebilir, amacınıza uygun olan harita türünü seçebilirsiniz. Biz örnek olarak uygulamamızda “Hibrid” seçeneğini aktif halde haritalarımıza ekleyeceğiz.



5. Boyutu Ayarlayın

Haritalarınızın sağ alt tarafında yer alan yeşil köşeyi farenizle birlikte tutup çekerek haritanızı isterseniz büyütebilir, isterseniz de küçültebilirsiniz.

Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra haritanızın boyutunu tekrar değiştirmek isterseniz kodlara müdehale etmeniz gerekmektedir. O yüzden en baştan sitenize en uygun boyutu seçmenizde fayda var.





6. Kodumuz Hazır

Bu adıma geldiğinizde sizin haritanızın kodlardan önce Yandex’in kullanıcı sözleşmesi karşılayacak. Bu sözleşmeyi okuyup onayladıktan sonra “Harita kodu al” düğmesine tıklayarak HTML sayfanıza yerleştirebileceğiniz harita kodları karşınıza gelecek.

Bu kodu kopyalayıp, görünmesini istediğiniz yere yapıştırmanız yeterlidir. Artık web sitenizde bir haritanız var, hayırlı olsun !



7. Gelin Birde Trafik Ekleyelim

Sitenize eklediğiniz harita üzerinden güncel trafik bilgisi vererek sizi ziyaret etmek isteyen kullanıcılarınızın ne kadar zamanda ofisinize ulaşacaklarını görmelerini de sağlayabilirsiniz.

Bunun için kodların içinde yer alan “map.controls” satırının altına .add(“TrafficControl”) satırını eklemeniz yeterli olacaktır. Artık haritanızda mevcut ve anlık trafik bilgisini de kolaylıkla gösterebileceksiniz.

HARİTALARI NASIL MI EKLEDİK ?