Şimdi, Google’ye “Hit Nasıl Arttırılır” diye bir arama yapsanız, size hemen hemen aynı makaleler çıkacak. Oysa o makaleleri yazan arkadaşların hesap etmedikleri bir şey var; her site aynı scripti kullanmıyor ve arama motorları scripte göre indexleme yapmaktadır. Tabii, siteniz belirli bir hit seviyesine ulaştığı zaman Google ve diğer arama motoları örümcekleri sitenizden çıkmaz.

Öncelikle hitinizin artması için temel öğeleri ve sonra detayları anlatayım:
Temel öğeler şunlar;
Sitenizin bütün ayarlarını, eklentilerini tamamı ile kurmanız gerekmektedir. Kendi sitenize bir ziyaretçi olarak girin. Bakın bakalım neler eksik. Bir ziyaretçi gözüyle sitenizde dolaşın. Sizi rahatsız eden durumları tamir edin.
Sitenizi yeni kurduğunuzda ilk olarak arama motorlarına kaydınızı yaptırın. Sitenize bir kaç içerik ekledikten sonra örümcekler sitenize gelmeye başlayacak ve dolayısıyla indexleyeceklerdir. Arama motorları örümceklerinin sitenize ilk gelişi 1 haftayı bulabilir.
Sitenizin tasarımı nasıl? Göze hitab eden tasarımlar seçmelisiniz. Kullandığınız scripti ne olursa olsun tema arayışına girin. Güzel bulduğunuz temaları yükledikten sonra bir kaç arkadaşınızı sitenize çağırıp tema hakkındaki düşüncelerini sorun. Çünkü, sitenize gelen ziyaretçi için görünüm çok önemlidir.Aşağıda bu konu hakkında detaylı bilgi vereceğim.

Sitenize kayıt olmak isteyen ziyaretçiler her hangi bir sorun yaşıyorlar mı? Şayet siteniz yeni ise, e-mail onaylı kayıt sistemini iptal edin; direk üye olsunlar.
Sitenizin hızı nasıl? Sayfadan sayfaya geçerken yavaş geçiyorsa host firmanızla görüşün ve ya kullandığınız scriptin destek sitesine girip sorununuzu anlatın.

ÖNEMLİ OLAN ZİYARETÇİNİN GELMESİ DEĞİL, GELEN ZİYARETÇİYİ SİTEDE TUTABİLMEK VE BİR DAHA GERİ GELMESİNİ SAĞLAMAK..

Sitenizi açtıktan sonra size vereceğim ilk tavsiye SABIR! Sabırlı olun, sabırlı olun, sabırlı olun!
* Yeni bir site açtınız. İçerikleriniz hazır ve konu yazmaya başlayacaksınız. Öncelikle şunu belirteyim; şayet yazacağınız konu başka bir sitede varsa hiç boşuna zahmet etmeyin. O konuyu sadece siz okursunuz.
* Sitenizi açarken mutlaka “Hakkımda” adı altında, kendinizi ve sitenizin içeriği hakkında küçük bir tanıtım yapın.
* Sitenizde aşırı derecede reklam bannerleri yayınlamayın. Çünkü, gelen ziyaretçi reklamların içinde boğulup kaçacaktır ve şundan emin olun ki, bir daha da geri gelmeyecektir.
* Bir kaç siteyi gezin. Ordaki konulara bakın. İlginizi çeken konulara bakın. Dikkat, İlginizi çeken dedim. Eğer o konu sizin ilginizi çekmişse, ona benzer bir konuyu sitenize ekleyin. Sizin ilginizi çeken bir şey başkalarınında ilgisini çeker.
* Sitenizdeki yazılar, makaleler ve içerik sitenizin kimliğini ortaya koyar. Örneğin, bir web destek siteniz varsa, içine komik fıkralar eklemişseniz bence, hemen o siteyi kapatın. Ya da haber siteniz varsa web destek le ilgili akıl veriyorsanız yine sitenizi kapatın. Herkes bildiği şeyleri yazdığı bir site açarsa inanınki bu sanal alem çöplük olmaktan çıkacaktır.Mesela ben bir müzisyenim. Kalkıp ta resimle ilgili ukelalık yaparsam kimse benim siteme gelmez. Gelen varsa da yanlışlıkla gelmiştir.
* Sitenizi kurarken kararlı olun. “Ben bunu başaracağım, yapabilirim!” demeniz, sizin için büyük bir avantajdır. Her zaman birilerinden destek alın. Bilmediğiniz bir şeyi sormak sizi küçük düşürmez.
* Sitenizde yazdığınız yazıları şayet başka bir siteden almışsanız mutlaka kaynak gösterin. Bu verilen emeğe bir saygıdır. Siz saygı gösterin ki başkaları da saygı göstersin. İnanın ki bu saygınızın karşılığını mutlaka alırsınız.
* Sitenize bir yazı yazıyorsunuz. Bu yazınız tamamı ile size ait; başka bir sitede yok. O zaman ne yapacaksınız? Bekleyeceksiniz. Başkalarının o yazınızı alıp, kopyalayıp, kendi sitesinde yayınlamasına izin verin. Mutlaka birileri kaynak olarak sizin sitenizi gösterecektir. Ve bu size backlink olarak geri dönecektir.
* Yazı yazaken imla kurallarına dikkat edin; noktala işaretlerini yerinde kullanın. Bu, gelen ziyaretçilerinizim sizi önemseyecekleri bir avantajdır.
* Kesinlikle ve kesinlikle sitenizde laubali, bayat esprileri yayınlamayın. Çünkü insanlar zaten gerçek hayatlarında bunlarla karşılaşıyorlar. Mesela; “Emin misin, Son kararın mı?” gibi espriler insanı kaçırır.
* Sitenizde her zaman yararlı ve işe yarayan yazılar yazın.
* Başka sitelerden yüzlerce konu kopyalayıp sitenize yapıştıracağınıza, bir tane kendinize ait bir konu açmanız daha iyidir. İnan ki, kendinize ait bir yazı yayınlamanız, 5 bin tane kopya içerikten daha avantajlıdır.
* Sitenize mutlaka ziyaretçi sayacı ekleyin. Sitenize kim nerden gelmiş, Google’den hangi kelimeleri aratıpta sitenize gelmiş, bunları görün. Bu istatistiklere göre sitenize bir yol çizin.
* Sitenize kimse gelmiyorsa ve ya istediğiniz hite ulaşmıyorsa bunun bir çok nedeni vardır. Ama en önemlisi şunlardır: Siteniz güncel değil, özgün değil.. Sitenizi mutlaka güncel tutun ve özgün konular ekleyin.
* Sitenize insanlar gelsin diye hit makinalarında sahte hit kullanmayın. Bırakın gerçek insanlar kendiliğinden gelsin.
* Sitenizin reklamını yapın. Ama bunu uygun bir şekilde, kendinizi küçük düşürecek bir şekilde yapmayın. Reklam yapmak istiyorsanız, bir kaç kuruş paraya kıyıp Google ve ya diğer sitelerde reklamınızı yayınlayın.. Google adwords, Ara.com.tr, Goinger tavsiye edeceğim sitelerdir..
* Siteniz varsa, günde en az 5-6 saat sitenizle ilgilenmeniz gerekir. Ne kadar çok ilgilenirseniz o kadar çok verim alırsınız.
* Kesinlikle ve kesinlikle Alexa‘da yükselmek için ve ya Pagerank değerinizi arttırmak için hileye başvurmayınız. Öncelikle kendinize dürüst olun. Siz dürüst oldukça, zaten Google Pagrenak ve Alexa sizi görecektir.
* Pagerankınızın 4 veya 5 olması tek başına bir şey ifade etmez. Pagerankı 6 olupta günlük 50 ziyaretçisi olan bir ton site var. Ama pagerankı 0 olupta günlük 5.000 ziyaretçisi olan sitelere de “helal olsun” demek lazım. Yani, pagerank yükseltecem diye kendinizi yırtmayın. Kendinizi sadece ve sadece dürüstlük için yırtın. Ne kadar dürüst olursan o kadar çok kazanırsın.
* Sitenizde reklam yayınlıyorsanız, reklamlarınızı ziyaretçileri rahatsız edecek bir şekilde yerleştirmeyin. Bazı siteler görüyorum; o kadar çok reklam var ki insanlar reklamları kapatacam diye reklamların sağındaki solundaki “kapat” yazısını aramaktan, o siteye ne için geldiklerini unutuyorlar.
* Sakın ha sakın, erotik içerikli reklamlar yayınlamayın. Bu sitenizin kalitesini düşürür. Porno sitesinden bir farkınız kalmaz. Google adsense, goinger, reklam.ara.com.tr.. bu firmaların reklamlarını yayınlamak size hem kazandıracaktır hem de kalitenizi arttıracaktır.
* Son olarak şunu söylemek istiyorum.. SİTENİZE ÇOCUĞUNUZ GİBİ BAKIN, EMEK VERİN..EMEĞİNİZ HİÇ BİR ZAMAN KARŞILIKSIZ KALMAZ!.. VE MUTLAKA DÜRÜST OLUN!.. Şimdi Gelelim Detaylara:

[COLOR=Red][/COLOR]
[COLOR=Red]Wordpress Kullanıyorsanız[/COLOR]
Sitenizi yeni açtınız, WordPress kurdunuz. WordPress’in diğer sitelerden farklı olan avantajı, arama motorları tarafından çok sevilmesidir. Ve sitenize bir şey yazdığınızda anında indexlenme gibi bir avantajınız var. Bu avantajı değerlendirin, sitenize güncel konular ekleyin. Mesela; televizyonda bir haber izlediniz, hemen o haberle ilgili düşüncelerinizi belirten bir yazı yazınız. Google ve diğer arama motorları örümcekleri anında indexleyecektir. Bu indexleme neticesinde sitenize en azından bir kaç kişi gelecektir.
WordPress kullanıyorsanız temanızı iyi seçin.Nitekim WordPress temaları her geçen gün çoğalmakta ve gelişmektedir.Ziyaretçilerinizin gözüne hitab eden temalar seçin. Sitenizin sağına soluna reklam kodları eklemeyin. Eğer yeni bir siteyseniz, hemen reklam yayınlamaktan kaçının. Çünkü, zaten hitiniz az ve gelen ziyaretçi olmayan içeriklerin içinde reklamlardan boğulur, kaçar gider ve bir daha da gelmez. WordPress kullanıyorsanız son sürüm kullanmayı ihmal etmeyin. Hemen indexlenme gibi bir ajantajınız var ve bu avantajı zekanızı kullanarak iyi değerlendirin.

[COLOR=Red][/COLOR]
[COLOR=Red]vBulletin Kullanıyorsanız[/COLOR]
vBulletin, bugün forumların şahı olmuş durumundadır. Açık söylemek gerekirse arama motorları vBulletin’i pek sevmez. Nedendir bilmiyorum, ama bu doğru. vBulletin kullanıyorsanız öncelikle içerik ekleyeceğiniz bölümleri ve kategorileri kurun. Sitenizi tam hazır hale getirdikten sonra içerik ekleyin. Çünkü gelen ziyeretçiler eksik ve yarım bir forum gördüğünde, aradığı makale veya yazı sadece sizin sitenizde olsa bile okumadan gidecektir. Çünkü, sizi ciddiye almayacaktır. vBulletin güzel bir forum scriptidir. Yalnız indexleme konusunda sıkıntı yaşayabilirsiniz.


[COLOR=Red]SMF ve Diğerleri[/COLOR]
SMF ve diğer scriptlerin kullanımı çok gıcıktır. Sitenize gelen ziyaretçiler bir an önce aradığı şeyi bulup gitmek isteyecektir. Çünkü, diğer scriptlerin kullanımından tutunda görünümüne kadar her şeyi insanı canından bezdirecek durumdadır.


Size, şöyle küçük bir örnekle açıklayayım:

Semt pazarında bir tezgahınız var, ve siz domates satıyorsunuz. Sizin gibi bir çok tezgah var ve bu tezgahların içinde domates satanlar var. Semt pazarının başında bir danışman var. Pazara gelen müşteriler pazara girmeden önce danışmana sorarlar:
- Ben domates alacağım, bana en iyi domatesi veren tezgahı gösterir misiniz?
Danışman:
- Şurdaki, ilk sırada olan tezgahı öneririm, ondan sonra da karşısındaki tezgahı.
Burada mantığı çalıştırılarım. Semt pazarı bizim sanal alem olsun.. Domates tezgahı ise bizim web sitemiz olsun.. Pazarın başındaki danışman da Google olsun.
Yani; ziyaretçi bir şey aradığı zaman Google’ye sorar, Google en iyi tezgahı gösterir. Danışmanın, yai Google’nin bizim tezgahı göstermesi için ne yapmamız lazım; tezgahımızın temiz olması, düzenli olması ve ürünlerimizin kaliteli olması.. Bu durumda; web sitemizin güzel olması, göze hitab etmei ve içeriğimizin özgün, kaliteli olması gerekmektedir.
Google her zaman bas bas bağırıyor, diyor ki;
- Arkadaşım! Web siten insanlara yararlı olsun, temiz olsun, güzel olsun. Web siteni bana göster (tanıt) ben beğenirsem sana ziyaretçi yollarım..
Mantık çok basit..

Biz Türk webmasterler olarak (bunların içinde ben yokum, olanlar için söylüyorum) ; aklımız fikrimiz hile yapmakta, daha fazla kazanmakta. Yok hacker olacam, yok bot besleyecem vs gibi boş şeylerle uğraşacağımıza, bir eklenti yapsak veya türkçeleştirsek, yine bir tema yapsak veya türkçeleştirsek bir program geliştirsek, forumlarda bir birimize yardımcı olsak; inanın ki Google her zaman bizi değerli kılacaktır.
Bakınız, adsense reklamlarında Türkiye kazançlarında gözle görülür bir düşüş var. Neden Türkçe siteler az kazandırıyor da, İngilizce siteler çok kazandırıyor?


Hatayı Google’de değil, kendimiz de arayalım.

Google kötü bir şirket değil, iyi kalplidir. Kimsenin zararını ve kötülüğünü istemez. Ama adamları da zorlamayalım..

[COLOR=DimGray]Bu Yazı Serkut tarafından [COLOR=Red]eBilgi.org[/COLOR] bilgi platformuna yazılmıştır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden başka bir sitede yayınlanmasından mütevellit, hukuki hak arayacağımızı alalen ifade ederiz..[/COLOR]