freelance iş ilanları

Whatsapp Bu Kadar İzinle N’apıyor ?

26 Mesajlar 6.058 Okunma
lstbozum
smsonayhizmeti

Alpazen Alpazen Kimlik Onayı Bekliyor Banlı Kullanıcı
  • Üyelik 22.01.2014
  • Yaş/Cinsiyet 44 / E
  • Meslek SEO UZMANI
  • Konum Kocaeli
  • Ad Soyad A** Z**
  • Mesajlar 489
  • Beğeniler 48 / 114
  • Ticaret 0, (%0)

ChosenOne adlı üyeden alıntı

Çağrı günlükleri izni ve Sms izni dışında tüm izinleri normal.

--Kişileri okumak zorunda ki diğer hesaplarla iletişim kursun.

--Konum gönderme özelliği var. Bu nedenle konum iznine ihtiyaç duyuyor.

--Fotoğraf - Video göndermek için kamera izni

--Ses kaydı göndermek için ses kayıt izni

--İnternetle çalışan bir uygulama zaten bu nedenle kablosuz bağlantı görüntüleme ve tam ağ erişimi de olacak.

--Bildirimler için titreşim vb gibi izinleri var.

Whatsappta gönderdiğimiz mesajlar kaydedilmiyor. Mesaj gönderdiğiniz kişiye ulaştığı anda sunucularından siliniyor. Ayrıca şifrelenerek gönderiliyor ki çözülmesin.


Yani sahsi düşünceme göre Whatsapp belki operatörlerinizden bile daha güvenilirdir.


Katılıyorum hocam ve bu kadar büyük bir uygulamanın hala reklam almaması bile sağlamış olduğu hizmetin para için bir şeyler yapmadığını gösteriyor bence.
 

 

wmaraci
reklam

saltuntas saltuntas WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 16.09.2013
  • Yaş/Cinsiyet 32 / E
  • Meslek blog yazarlığı
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad S** A**
  • Mesajlar 985
  • Beğeniler 42 / 391
  • Ticaret 92, (%99)
birçok izin uygulamanın işlevine bakıldığı zaman normal karşılanabilir.
Gizlilik konusuna gelirsek maalesef günümüzde akıllı telefonların hayatımıza girmesinden sonra özel hayat diye bir şey kalmadı. Ve bunu ne kadar korumaya çalışsak ta bir yerde patlak veriyor.
 

 

bykaraer bykaraer muratkaraer.net Kullanıcı
  • Üyelik 02.08.2013
  • Yaş/Cinsiyet 31 / E
  • Meslek Front End Developer
  • Konum Mersin
  • Ad Soyad M** K**
  • Mesajlar 158
  • Beğeniler 33 / 38
  • Ticaret 21, (%100)

heptasarim adlı üyeden alıntı

Adres defterine yani kişilere erişmesi de anormal. Hatta yapmaz tabii ki ama kişi bilgilerini değiştirmesi kafa karıştırıcı.

Ses, video ve resim almak/çekmek için izin istemesi bir yere kadar anlaşılabilir ama ya da bunları değiştirme izni ? :)

Bence operatör olsun uygulama olsun gizlimiz saklımız pek yok.


ses,video resim vs cektiğinde yada karşı taraftan bir şey geldiğinde bu hafıza kartında bir degişikliğe gerek duymaktadır androidde bu iznin adı direk değiştirme diye geçiyor resim çekmekle resim silmek aynı izin içindedir ayrı ayrı degil
 

 

muratkaraer.net - Tasarım Hizmetleri

Karacahan Karacahan Teknoloji Filozofu Kullanıcı
  • Üyelik 06.02.2014
  • Yaş/Cinsiyet 43 / E
  • Meslek Bilgi İşlem
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad A** Y**
  • Mesajlar 138
  • Beğeniler 15 / 28
  • Ticaret 0, (%0)
Yahu yazmayayım yazmayayım dedim ama tutamadım kendimi. Belli ki bu makaleyi yazan kişi henüz internet hayatının baharında ve de bu işlerden anlamayan, donanım ve yazılım konusunda yeterli seviyede bilgisi olmayan birisi. Makalede belirtilen maddeler Habertürk Ekonomi yazarı Necdet Çalışkan tarafından ortaya çıkarılmış, arkadaş da kendi kafasınca bunları yorumlamış.

Ben geliştirici değilim. Zaten program / uygulama yazmaktan da anlamam. Hele hele ki, Whatsapp'la uzaktan yakından alakalı değilim. Sahibinin kızıyla filan evlenmedim yani. Ha biraz bu işlerden anlarım, neyin ne olduğunu az çok bilirim orası ayrı bir mesele. Ben sadece çok paranoyaksınız bunu söylemek istiyorum. Whatsapp'ı savunduğum da yok. Öncelikle Whatsapp'ın bu izinleri neden istediğine dair madde madde açıklık getireyim sonra tartışmamıza devam edelim. Bu maddeler arasında elbet benim de gereksiz, fazladan izin olarak gördüklerim var. Bu yüzden bunlara değinmeden olması gereken izinler üzerinden yorumlarımı aktaracağım.


    [*]Telefon numaralarına doğrudan çağrı yap:
    Bu izin kişiyle mesajlaştığınız sırada üst kısımda yer alan "Ara" butonunun çalışabilmesi içindir. Sizin haberiniz yokken 900 lü hatları arayabilmesi için değil.


    [*]Telefonun durumunu ve kimliğini oku:
    Sanırım en önemli maddelerden birisi bu. Şimdi diyeceksiniz ki telefonumun kimliğinin (ki bu IMEI numarası oluyor) Whatsapp'ta ne işi var? Şöyle ki; Whatsapp'ı kullanabilmeniz için tıpkı diğer iletişim tabanlı uygulamalarda kullandığınız gibi bir kullanıcı ID ve şifresine ihtiyacınız vardır. Whatsapp varsayılan olarak telefon numaranızı kullanıcı ID'niz, IMEI numarasını da şifreniz olarak belirler. Bunun sebebi ise şu; Siz şifrenizi 123456 yapmayın ki meraklı birisi hesabınıza erişip mesajlarınıza ve kişilerinize ulaşmasın. Sanırım özellikle bizim milletimiz için konulmuş bir önlem bu. Malum bu tür şifreleri ancak biz kullanıyoruz. Dolayısıyla aslında Whatsapp kullanıcı gizliliği bakımından en sağlam uygulamalardan biridir. Yoksa Whatsapp sizin IMEI numaralarınızı alıp telefon kaçakcılığı yapmıyor merak etmeyin.


    [*]Kısa mesajları al (SMS):
    Bu bana göre de gereksiz bir izin ama şu kısma çok güldüm. Kısa mesaj geldiğinde hemen okuyup silmek boşuna, uygulama siz daha sms uyarısı almadan okuyor o kısa mesajı ! (titreşimi ve zil sesini kısıtlayarak) Şu an merak edip bakmak istedim. Eşimin telefonundan kendime SMS attım. Her nasılsa eşimin telefonunun ekranında daha gönderiliyor ibaresi dururken telefonuma gönderdiğim SMS ulaştı. Yani 1,5 saniye içerisinde Whatsapp bana mesaj geldiğini algıladı, benim telefonumun zil ve titreşim ayarlarını kapattı, mesajı okudu, analiz etti, vatan haini olup olmadığıma karar verdi, telefonumun zil sesi ve titreşim ayarlarını tekrar açtı ve sonra bana mesajı iletti. Vay anasını be! Neymiş ulan bu Whatsapp! Düşünsenize telefonun işlemcisi, rami filan hikayeymiş demek ki. Aslında süper hızlı çalışan bir telefon donanımımız varmış ki Whatsapp bütün bunları 2 saniye içerisinde yaptı. Yahu kullandığın telefon iPhone 4! Whatsapp'ın sana gelen mesajı senden önce okuyabilmesi için zil ve titreşimi kısıtlayıp tekrar açabilmesi için o iPhone 4'ün i7 seviyesinde bir bilgisayarla eş değerde olması lazım belki de!


    [*]Hassas konum:
    Bu özellik siz arkadaşlarınızla buluşurken bulunduğunuz yeri arkadaşınızla paylaşıp harita üzerinden rota çizebilesiniz diye var. Pentagon başınıza füze sallasın diye değil. Kaldı ki GPS'i kapatsanız bile operatörünüz sizi zaten izliyor. Whatsapp'a gerek yok yani. Hatta bunun için GPS'i kapatmanız bile yetmez. Bataryayı telefondan ayırmadığınız sürece telefonunuz kapalı olsa dahi operatörünüz sizi izleyebiliyor. Siz daha operatörünüzden kaçamazken Whatsapp'tan niye kaçıyorsunuz ki?


    [*]Kişilerimi değiştir:
    Bu izin Android cihazlar için geçerlidir. Rehberde kayıtlı olan kişi kartlarının içerisine Whatsapp ikonu yerleştirebilmek için gerekli bir izindir. Bu sayede siz telefon rehberinizde gezerken Whatsapp kullanan kişilere tek bir tıklamayla direkt olarak Whatsapp üzerinden mesaj gönderebiliyorsunuz. Yani size zahmet olmasın diye. Yoksa erkek adıyla kaydettiğiniz kız arkadaşlarınızın rehber kayıtlarını tekrar düzenleyip asıl haline getirerek eşinize / sevgilinize yakalanmanızı istediğinden değil. iOS kullanıcıları maalesef bu özellikten yoksunlar.


    [*]Kişilerimi oku:
    E okuyacak tabii. Tamam okumasın, Whatsapp'a tek tek kaydet bütün arkadaşlarını. Hadi?


    [*]Kendi kişi kartımı oku:
    Bilgilerinizin Whatsapp profil kartınıza işlenebilmesi için gereken bir izindir.


    [*]USB belleğimin içeriğini değiştir veya sil:
    Whatsapp'ın olmazsa olmazlarından birisi foto ve video alıp göndermektir di mi? E bunun için de bir belleğe ihtiyaç var sanırım. Ne bilim Whatsapp'ın fotoğraflarınıza bakıp "aa bu fotoda çok kötü çıkmışsın" demesini ve sizin yerinize o fotoyu silmesini beklemiyorsunuz di mi?


    [*]Ağ bağlantılarını görüntüle:
    Şu maddede ben telleri kopardım açıkcası. Hattının internete bağlı olup olmadığını araştırıyor demiş arkadaş. Belli ki Whatsapp'ın internetle değil de suyla çalıştığını sanıyor. Hayır onu geçtim, Habertürk'ün yazarı Necdet Çalışkan nasıl böyle bir hataya düşmüş onu anlamadım.


    [*]Google Play faturalandırma hizmeti:
    Sanıyorum ücretli android uygulamalarının hepsinin istediği bir izin bu. iOS'ta faturayı direkt olarak Apple keser. Google ise bu yükten kurtulmak istemiş olacak ki faturalandırmayı uygulama geliştiricilerine bırakmış. Ücretli uygulamayı indirdiğinizde uygulama sizin adınıza Google Play üzerinden ücreti tutarında faturayı keserek size yollar. Whatsapp'ın bu izne erişmesinin sebebi de budur. Zira Whatsapp'ta aslında ücretli bir uygulamadır. Sadece ilk sene için ücret ödemiyorsunuz. Bunda da herhangi bir sakınca yok yani.


    [*]İnternet'ten veri al:
    Komik, hatta acınası bulduğum bir yorum daha. Arkadaşın yorumu şu şekilde; "Dışardan cihaza veri gönderilip alma izni. Bu genelde uygulamanın son sürümünün yüklü olup olmadığını tespite yarıyor herhalde. Ama asıl amaç bu, diğer amaçları bilemem." Yok aslında arkadaş haklı. Biz Whatsapp'tan mesaj gönderdiğimizde asıl olması gereken mesajları posta güvercinlerinin götürmesi gerekir. Valla cahilliğin bu kadarına da pes! Bu kişi bi de blog sahibi yahu. Yani internetin bir veri alış-veriş sistemi olduğundan habersiz ama blog yazıyor!!! Be adam Whatsapp internetten veri almazsa sana nasıl mesaj gelsin?


Bir kaç madde daha var aslında ama yazmaya gerek görmedim zira yukarıda söylediklerimin hemen hemen aynısını yazıcam yine. Demek istediğim şu; Bir iki cahil cühela çıkıp bir şeyler yazıyor siz de bunların peşine takılıp gidiyorsunuz. Konuda yazılan mesajlara baktım da "soğudum, bir daha kullanmam, açasım gelmiyor artık v.s." bi sürü yorum yazılmış. Abartmayın arkadaşlar. Gizlilik diye çığırtkanlık yapıp, girdiği google.com sayfasında bile bilgisayarına kaç tane çerez yüklendiğinden habersiz kişilerin bu şekilde saçma sapan yorum ve yazılarına prim vermeyin. Arkadaşın 33 madde halinde yazıp gizliliğe aykırı dediği özelliklerin en az 25 tanesi zaten hali hazırda uygulamanın düzgün çalışabilmesi için gerekli olan hizmetlerdir. O özelliklerden bir tanesi eksik olsa Twitter'da "Whatsapp kendine gel arıza yapma!" diye tweet atacak halbuki. Fakat kendisinin bile haberi yok bundan. Çünkü ciddi anlamda cahil birisi. En azından yazdıkları onu gösteriyor. Belki de sırf "yazmış olmak için yazmıştır" onu bilemem. Bana çok saçma vecahilce geldi siz de bu cahilliğe kapılmayın derim o kadar.

Sürç-i lisan ettiysem affola..
bykaraer birsevda

kişi bu mesajı beğendi.

wmaraci
wmaraci

BRHMCR BRHMCR WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 29.09.2013
  • Yaş/Cinsiyet 29 / E
  • Meslek Freelance
  • Konum Ukrayna
  • Ad Soyad İ** A**
  • Mesajlar 744
  • Beğeniler 0 / 216
  • Ticaret 3, (%100)
arkadaslar suan evinde akilli telefon olan herkes izlenmekte bu ses algoritmasi tarafindan amerikan istihbarat teskilati ve israil istihbarat teskilati (mossad) in big data'sın da bulunuyor. ses algoritmasi soyle asagi yukari hepimiz dinleniyoruz ve izleniyoruz bu gercek ornegin telefondan konusurken konustugumuz kelimelere gore filtreleniyoruz. ornegin "nükleer" kelimesini telaffuz etsek filtre hemen kayda alıyor ve big dataya gönderiyor ve hakkimizda arastirmalar basliyor. turk operatorlerinden turkcell,vodafone vs. konusmalari sakliyo yani bunu inkar ederler ama bu bi gercek
heptasarim steel

kişi bu mesajı beğendi.

yUsUfAbaLi yUsUfAbaLi Wordpress Hizmetleri Kullanıcı
  • Üyelik 14.08.2013
  • Yaş/Cinsiyet 35 / E
  • Meslek Wordpress
  • Konum Aydın
  • Ad Soyad Y** A**
  • Mesajlar 739
  • Beğeniler 123 / 182
  • Ticaret 60, (%100)
Sildim şuan telefondan :)
 

 

Paracokomel Paracokomel WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 14.01.2014
  • Yaş/Cinsiyet 32 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad D** K**
  • Mesajlar 33
  • Beğeniler 11 / 6
  • Ticaret 0, (%0)

BRHMCR adlı üyeden alıntı

arkadaslar suan evinde akilli telefon olan herkes izlenmekte bu ses algoritmasi tarafindan amerikan istihbarat teskilati ve israil istihbarat teskilati (mossad) in big data'sın da bulunuyor. ses algoritmasi soyle asagi yukari hepimiz dinleniyoruz ve izleniyoruz bu gercek ornegin telefondan konusurken konustugumuz kelimelere gore filtreleniyoruz. ornegin "nükleer" kelimesini telaffuz etsek filtre hemen kayda alıyor ve big dataya gönderiyor ve hakkimizda arastirmalar basliyor. turk operatorlerinden turkcell,vodafone vs. konusmalari sakliyo yani bunu inkar ederler ama bu bi gercek


Akıllı telefonu olmayanlar rahat diyorsun yani. :D
 

 

Ronins Ronins Üyeliği Durdurulmuş Banlı Kullanıcı
  • Üyelik 06.03.2014
  • Yaş/Cinsiyet 30 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad A** M**
  • Mesajlar 442
  • Beğeniler 30 / 74
  • Ticaret 0, (%0)
vaov dedirtti cidden. gerçi bu zamanda hangi özelden bahsediyoruz ki ? kimin özeli kaldı ?
 

 

yasinolmez yasinolmez WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 12.09.2013
  • Yaş/Cinsiyet 32 / E
  • Meslek Görsel İletişim Tasarımcısı
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad Y** Ö**
  • Mesajlar 296
  • Beğeniler 55 / 33
  • Ticaret 0, (%0)

BRHMCR adlı üyeden alıntı

arkadaslar suan evinde akilli telefon olan herkes izlenmekte bu ses algoritmasi tarafindan amerikan istihbarat teskilati ve israil istihbarat teskilati (mossad) in big data'sın da bulunuyor. ses algoritmasi soyle asagi yukari hepimiz dinleniyoruz ve izleniyoruz bu gercek ornegin telefondan konusurken konustugumuz kelimelere gore filtreleniyoruz. ornegin "nükleer" kelimesini telaffuz etsek filtre hemen kayda alıyor ve big dataya gönderiyor ve hakkimizda arastirmalar basliyor. turk operatorlerinden turkcell,vodafone vs. konusmalari sakliyo yani bunu inkar ederler ama bu bi gercek


şehir efsanesi :)

Ek Olarak:

heptasarim adlı üyeden alıntı

Adres defterine yani kişilere erişmesi de anormal. Hatta yapmaz tabii ki ama kişi bilgilerini değiştirmesi kafa karıştırıcı.

Ses, video ve resim almak/çekmek için izin istemesi bir yere kadar anlaşılabilir ama ya da bunları değiştirme izni ? :)

Bence operatör olsun uygulama olsun gizlimiz saklımız pek yok.


Adres defterine erişmesi asla anormal değil çok normal. Whatsappta iletişim kurduğun kişileri adres rehberinden alıyor, bu nedenle de erişim izni olması gerekiyor. Değiştirme izni de rehberde kişi profili içerisinde kişi ismini whatsap isminden farklı şekilde yazabiliyorsun. Bu değişiklik için de bu izin gerekli.
 

 

Atakan Atakan Emekli. Kullanıcı
  • Üyelik 20.05.2011
  • Yaş/Cinsiyet 29 / E
  • Meslek -
  • Konum Aydın
  • Ad Soyad A** U**
  • Mesajlar 6139
  • Beğeniler 2442 / 2410
  • Ticaret 12, (%100)
Android'de bu izin olayı da dert maalesef. :rolleyes:
 

 

wmaraci
Konuyu toplam 1 kişi okuyor. (0 kullanıcı ve 1 misafir)
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al