Merhaba arkadaşlar,

Almak istediğiniz alan adı uzantısının yapmak istediğiniz projeye katkısı ne olur? SEO için etki eder mi? vb şeklinde forum dahilinde bir sürü soru ve konu mevcut.

Öncelikle, alan adı uzantısının herhangi bir SEO yapısına etkisi olmadığı dile getirmek isterim. Çünkü SEO yapısını belirleyen sizin projenizde kullandığınız yapı, yapının kodlanması ve yapı içinde ki çatıdır. Yapı haricinde vermiş olduğunuz emek ve sabırdan ibarettir.

Örnek ile açıklamak gerekirse; bir açıköğretim portalınız olduğunu düşünün ve bunun içeriğini, kodlamasını, reklamını ve yönetimini birinci derecede titizlik düzeyinde gerçekleştirdiniz ve ilgilenmeye devam ediyorsunuz. Bu durumda site adresiniz acikogretim.com'da olsa acikogret.im'de olsa farketmeksizin Google ve diğer arama motorlarının gözünde aynı oluyorsunuz. Hatta hangi sitenin içeriği, yapısı, vb. (yukarıda bahettiğim gibi) daha iyi planlanmışsa o daha önce gelecektir.

Bunun için Google arama sonuçlarında arattığınız bir kelime yada terim içinde .com ve .net uzantısı dışında farklı uzantıları görebiliyoruz.

Bu durumda uzantıların projenizde arama motorları yada SEO'ya değil de kullanıcılara etkisi olduğunu söylemek daha mümkün olur. İnternet kullanan insanların büyük bir çoğunluğu kafalarında .com ve .net uzantısını belirlemektedir. Öyleki en çok tercih edilen üçüncü uzantı olan .org uzantısı ve ülkemizin resmi uzantısı .com.tr bile pek alışılamayan uzantılar içindedir.

Dışarıdan bir x kişisine internet sayfanızı söylediğiniz anda karşı tarafın otomatik olarak sonuna kafasında eklediği uzantı her zaman .com uzantısı olacaktır. Fakat son zamanlar bir çok uzantı ve adından söz ettiren siteler bu durumu aşmak için ufakta olsa yardımcı olmaya başladı. Örnekleme gerekirse; yakala.co, sosyalmedya.co gibi siteler.

Sırf bu yüzden keyword alanadı diye kayıt edilip kenarda bekletilen kullanılamayan bir sürü domain mevcut. Demem o ki; aklınızda, elinizde projeniz varsa ve .com, .net, .org hatta .com.tr gibi uzantıları doluysa projenizden vazgeçmeyin uygun olan uzantıyı, projenize uyan uzantıyı tercih edin ve projenize sahip çıkın.

Unutmayın! Önemli olan uzantı değil içerik, yapı ve sizin emeğiniz.

Umarım faydalı ve açıklayıcı bir yazı olmuştur. Herkese projelerinde başarılar dilerim.

Kaynak; http://ahmetkaplan.net/alan-adi-uzantilari-ve-arama-motorlari/