Kardeşim her yerel sunucu programının bazı üstünlükleri var bazıları çok basit yapıda bazıları ise profesyoneller için onlarca eklenti seçeneği sunmuş durumda ama hepsinin amacı php'yi en doğru şekilde veritabanı ile birlikte sunmak ama benim sana önerim şimdilik yeni başlıyorsan seni yormayacak kolay yerel sunucu programları ile çalışman Easy PHP gibi.
Fakat şimdiden kaliteli bir localhost programına sahip olacam diyorsan xammp veya wamp server kullanmalısın.Ben xammp'nin hantal yapısını sevmediğim için onlarca seçeneği tek tuşla değiştirme imkanı sunan wamp serveri tam 3 senedir seve seve - mutlulukla - beni yarı yolda bırakmayacak şekilde kullanıyorum,genelde güncel tutuyorlar sürümleri yani apache felan sürekli güncelleniyor fakat güncellenirken eski mysql sürümlerini yenilerine eklemeyi unutuyorlar :(
Editör olarak ihtiyacın tamamen en kolay editörlerden biri olan Notepad++ çünkü her türlü programlam diline yoğunlaşmış durumda ve arayüzü çok hızlı,he arkadaşlar Sublime diyor o da güzel ama çok sade.
Eğer ben öyle yardımcı olmayan eidtörler istemiyorum bana hem html-hem php alanında kod yazarken yardımcı olacak editörler istiyorum dersen Rapidphp gibi onlarca program piyasada seni bekliyor ama benim tercihim notepadd++ , hızlı kod ezlliğide bulunmakta.
Önerilerim bu kadar,bu arada sürekli program değiştirme bi programa bağlan ve öyle devam ettir.