Öncelikle şunu belirteyim. Google, Facebook, Twitter gibi büyük sosyal ağlar dil tercümeleri için bütçe ayırmazlar. Bunu genelde gönüllü tercümanlar yapar. Ve bir sistemin tek bir dil için yüz binleri bulan tercüman sayısı olabilir. Ki, Google ve Facebook'un durumu şu an öyle. Buna rağmen hala Facebook'da ingilizce bölümler görebilmekteyiz. Bu tercümanların hiç birisine bu iş için ücret ödenmez. Sadece tercüman moderatörleri denilen ve şirketin kendi ofislerinde çalışan üç beş kişi maaş alır. Tabii ki bunlar aynı zamanda şirketin programlama mühendisleridir orası ayrı bir konu.

Neyse. Demem o ki; Önce projeni taslak haline getir. Bu kağıt üzerine çizilen bir taslak bile olabilir. Sonra güzel bir sunum hazırla. Projenin içeriği, hedef kitlesi, varsa gelir modeli, v.s. Sonra al laptopunu git proje yarışmalarına sunumunu yap. Tüm dünya dillerini kapsayacak kısmı senin en son düşünmen gereken bir durum. Tamam sunumun içerisinde hedef kitle bölümünde bunu belirt. Ama tüm ülkelerde yerelleştirme konusu başlangıç için çok uçuk bir durum. Facebook gibi global bir sistem bile 4-5 sene içerisinde ancak oturabildi bu konuda. Global bir proje için sadece ingilizce yeterli. Eğer gerçekten güzel bir projeyse, bir de etkili bir sunum yaparsan projene destek bulabilir, hatta yatırım bile alabilirsin.

Sistemi kurduğunda, belli bir hedefe ulaştığında yavaş yavaş yerelleştirmeye başlarsın. Öyle kafadan tüm ülkeler için yerel bir uygulamaya kimsenin gücü yetmez.