Çok ciddi söylüyorum, bu konuya yorum yapmamak için ciddi çabalar sarf ettim ama başarılı olamadım. O nedenle sizden özür diliyorum. Olumsuz yorumlara hep standart cevaplar veriyorsunuz. Biri geliyor olumsuz yorum belirtiyor, cevap olarak "sen hayatında hiç arama motoru yaptın mı da eleştirebiliyorsun" tarzında çok alakasız bir cevap veriliyor. Yahu birisinin bir hizmeti kullanıp, ondan memnun olmayıp görüş belirtebilmesi için illa onu yapması mı lazım. Ben yediğim yemeği beğenmemek için ahçı mı olmam gerekiyor ...
ALLAH aşkına biri bana gelip neden Google, Yandex yada Bing yerine Geliyoo'yu kullanmam gerektiğini söylesin. Herkes bir yerinde hatalar buluyor, yavaş olduğunu söylüyor, en önemlisi sonuçlar diğer arama motorlarıyla kıyaslanamayacak kadar kötü. Bu doğrultuda benim Geliyoo'yu kullanmam için mazoşist olmam lazım ki, Geliyoo'da bir şey arayıp bulmaya çalışarak sinir olmaktan zevk alayım. Tek elle tutulabilir neden Türk olması. Tabi bu nedende sizin Fransa'da olup, Türk Arama Motoru demenize rağmen daha Türkiye'de ki bağlantı hızının ortalama 20 MBPS olduğunu daha geçen gün öğrenmiş olmanız son derece geçersiz kılınıyor. Ben bir ülkeye internetle alakalı bir hizmet verecek, o ülkede şirket kurmuş olacak ve o ülkenin 20 MBPS bağlantı hızına sahip olduğunu bilmeyecek olursam zaten bu işe hiç bulaşmamış olmam lazım.
Belirtmeden geçemicem, projenize olan inancınıza gerçekten gıpta ediyorum. Fakat bu inanç sizin gerçekleri görmenize engel oluyor. Tamam belki bir Google, Yandex ve Bing olmadığınızın farkındasınız fakat onların kalitesine ulaşamayacağınızın hatta yanına bile yaklaşamayacağınızın farkında değilsiniz. Onlara yaklaşabilmeniz için Google, Yandex ve Bing'in şu andan itibaren Arama Motorlarına hiç bir yazılımsal ve donanımsal geliştirmede bulunmamaları gerek. Fakat böyle bir şeyde söz konusu değil. Siz bir yapana kadar adamlar 10 hatta 100 yapıyorlar. Her geçen gün sizden daha hızlı ilerliyorlar. Elbette onların maddi ve diğer unsurlar itibariyle avantajları büyük olması nedeniyle siz dezavantajlısınız fakat onlar olduğu sürece siz hiç bir zaman kayda değer bir arama motoru olamayacaksınız.
Türkiye'de sırf siz yerli arama motoruyuz dediğiniz için Google, Yandex, Bing gibi arama motorlarını kullanmak yerine sizi kullananlar kaybetmeye mahkumdur. Zira Türkiye'de 32. sırada olan ve sizin sürekli sitenizin tanıtımını yaptığınız wmaraci.com 'u sitenizde "wmaraci" diye arattığımızda sadece 2 sonuç çıkıyor ve bunlar wmaraci.com'a ait değil, "wmaracı" diye arattığımızda sonuç bile çıkmıyor. Görünen köy bu kadar net iken bana göre olumsuz yorumlara haklısınız demekten başka diyebileceğiniz bir cevap yok. Şu anda sitenizi ziyaret edenlerin yüzde 99'u bana göre meraktan ziyaret ediyor. Ziyaretçilerinizin çoğunun Google'da arayıp bulamadığı bir şeyi arayıp bulma maksadıyla sitenize girdiğine inanmıyor.
Yine yerlilik meselesine gelecek olursak (çünkü yerli olmasından başka elle tutulur hiç bir tarafı yok), globalleşen dünyada artık yerlilik mevzusu tutmuyor. O yüzden bundan bahsetmeyi bırakın artık lütfen. Çünkü bu mantıkta kimse hareket etmiyor, edilmesi durumunda da şu anda kullanılan hizmet ve ürünlerin hemen hemen hepsinin kullanılmaması gerekiyor. Birisinin Google, Yandex yada Bing yerine Geliyoo'yu kullanması için Coca Cola içmemesi, Adidas, Nike giymemesi, Burger King yememesi, Colgate diş macunu kullanmaması, piyasada gördüğü yerli adı altındaki yabancı ülkelerden ithal edilen, üzerine bir Türk firmasının etiketi yapıştırılan milyonlarca sayılabilinecek ürünü almaması yada imkanlarından faydalanmaması lazım. Böyle bir şeyin olabilmesi için imkansıza yakın bir değişim yaşanması lazım. Bu nedenle şu anki şartlarda ve düzende Geliyoo'nun kullanılması için hiç bir mantıklı gerekçe yok.
Vakti zamanında küçük bir dükkan açmak istemiştim. Tabela koymak yerine bir brandaya, boya ve fırça ile yazı yazmayı düşünüyordum. Birisi bana "tabela niye koymuyorsun" dedi, bende "para kazanayım, onu da yaptırıcam" dedim. O da bana "bu brandayı birisi bir kez gördükten sonra sen dünyanın en mükemmel tabelasını da koysan aklına hep bu branda gelecek ve senin her zaman kalitesiz olduğunu düşünecek" dedi. Aynı şey sizin içinde geçerli. Siz bir gün gelip, yazılımsal ve donanımsal anlamda Google'ı da geçseniz, dünyanın en iyi arama motoru da olsanız, herkesin aklına wmaracı diye arama yapıldığında hiç bir sonucu çıkaramadığınız gelecek ve her zaman kalitesiz olarak düşünülerek sizin haricinizdeki arama motorları kullanılacak.
Bu nedenle arama motorunuzu tam anlamıyla hazırlamadan "tamam oldu, aranılan her sonucu son derece güzel veriyor, sorunsuz çalışıyor" denecek noktaya getirmeden burada ve başka yerlerde tanıtımınızı yaparak büyük hata yapıyorsunuz. Arama motorunuzla ilgili olumsuz çoğu eleştiriye de azarlar ve küçümser seviyede cevaplar vererek hata kat sayınızı arttırıyorsunuz. Unutmayın ki bu azarlar ve küçümser seviyede ki kişilerde sizin büyümenize katkı sağlaması muhtemel kişiler. Arama motorunuzun kalitesizliğiyle kendilerini kaybediyorsunuz, verdiğiniz cevaplarla kesinlikle kazanamayacağınız duruma geliyorsunuz.
Daha yazabileceğim onlarca şey var fakat bazı sorular sormak istiyorum:
Bu projenin gelir modeli nedir? Geliyoo'nun aylık yada yıllık gideri nedir? Yılda ne kadar kazandırıyor yada kaybettiriyor? Geliyoo'yu geliştirmek için ne kadarlık bir sermayeyle girdiniz ve bu işi yürütebilecek ne kadar sermayeniz kaldı? Geliyoo'yu geliştirmekten başka bir iş yapıyor musunuz? Yapıyorsanız o işten kazandığınız paradan Geliyoo için para veriyor musunuz? Veriyorsanız ne kadar veriyorsunuz?
Netice olarak sözlerim elbette hoşunuza gitmeyecek ve bana da diğer arkadaşlara verdiğiniz gibi azarlar ve küçümser nitelikte cevaplar vereceksiniz. Fakat unutmayın ki, değerli zamanımdan size 1 saatimi ayırıp bu yazıyı yazıyorsam bunun nedeni gerçekleri görebilmenizi sağlamaya çalışmaktır.