Buray Savas ANIL adlı üyeden alıntı
Değerli MrAuTHoR bu kadar emek verip 1 saat harcamışsın bunları yazmak için peki arama motoruna ne kadar emek verilip bu hale getirilebildiği hakkında bir fikrin var mı? Kimseyi küçültecek yada yüceltecek mesajlar yazmıyoruz. Bir kişi bir heykele bakar kimisi heykelin güzelliğini kimisi de heykelin rengini yada biçimsizliğini görür. Ancak o heykeli yapan dışında o heykelin en önemli anlatımını göremez. Yani neyi ifade ettiğini sadece o heykeli ortaya çıkaran bilebilir....
Öncelikle verdiğiniz düzgün cevaplar için teşekkür ederim fakat yanıldığınız noktalar var. Bir arama motoru elbette çok zor bir iştir, çok emek gerektirir, çok sermaye gerektirir, hatta günümüzde bana göre şu anda başarılı olunabilmesi en zor internet girişimi arama motoru yapmaktır. Bu nedenle sizin göremediğiniz şey burada ki ben dahil hiç kimse sizin harcadığınız emeğe, paraya ve diğer değerli unsurlara bakmaz. Siz ne yaparsanız yapın sonuca bakılır.
Siz arama motorunuzu tanıtmak yada herhangi bir gelişmeyi duyurmak maksadıyla bir yazı yazarsınız. Herkesin yaptığıda şudur; Girer Geliyoo'ya, yazar arama kısmına wmaracı, bakar sonuçlara. Hiç bir sonuç vermiyor mu, o zaman o saniyeden sonra siteniz o kişi için bitmiştir. İstediğiniz yeniliği, istediğiniz özelliği getirin ve tanıtın hiç bir anlamı yoktur. Çünkü siz daha temel işlevinizi yerine getiremedikten sonra diğer unsurlarınıza hiç kimse bakmaz.
Arama motorunun çok büyük bir iş olduğunu ve Geliyoo'nun temel görevini yerine getiremediğini düşünecek olursak, şu anki durumunuz dilsiz birinin dünya çapında bir şarkı yarışmasına katılması gibi bir durum ortaya çıkıyor. Tamam belki görsel olarak iyisiniz, sahneyi dolduruyorsunuz, çok güzel dans ediyorsunuz ama asıl sizden beklenilen şey olan şarkı söyleme işini yapamıyorsunuz.
İnsanları küçümsemekten kastım, belirttiğim gibi "sen hiç arama motoru yaptın mı ki burada eleştirebiliyorsun." tarzında verilen cevaplarınızdı. Buna da çok sık rastladım. Katılmayabilirsiniz ama o kişinin bir arama motoru geliştiremeyecek bilgi, birikim ve maddiyata sahip olamadığını yüzüne vurmak bana göre küçümsemektir.
Yerli arama motoru olduğunuzu söylemenizden bahsetmemin nedeni sizinle daha önce bir konuda yaptığımız mesajlaşmada ki bu mesajınız. Bende burada cevap vermişim.
Ben sizin yerinizde olamam, olmam. Çünkü neyin yapılıp, neyin yapılamayacağını ön görürüm. Söz konusu şey bir E-Ticaret sitesi olsa, insanlar piyasının en büyüklerinden de alışveriş yaparken, arada sizden de alışveriş yapar ve değirmeninizi döndürürsünüz. Fakat arama motorları için bu geçerli değildir. Birisi Google 'ı kullanıyorsa, açılış sayfasını Google yapar, sadece onu kullanır. Kırk yılda bir sizi ziyaret edenlerle değirmeninizi döndüremezsiniz.
Ben ancak bir şekilde arama motoru yapardım, Arap petrol zengini olurdum, milyar dolarlarım olurdu, Google 'ın çalışanlarını satın alırdım bir arama motoru yapardım. Başka türlü olmaz çünkü.
Ha başka bir projeden dolayı haksızlığa uğrama ihtimalimden bahsediyorsanız, o olabilir. Hatta olmuşluğu da vardır. Neticede yazılımcıyım ve benimde projelerim var. Bana da gelip haftalarca uğraştığım, sıfırdan kodladığım bir projem için sadece "b.k gibi olmuş, hiç beğenmedim, 5 para etmez" diyenler oldu internette. Fakat ben onlara "sen hiç böyle bir proje yaptın mı, ben bunu ne koşullarda yaptım senin haberin var mı ..." tarzında cevap vermedim. Açtım siteyi, geliştiren gözüyle değil, siteyi ilk defa ziyaret eden kullanıcı gözüyle baktım. "Hakikaten de b.k gibi olmuş" dedim. Yazılım olarak güzel ama tasarım olarak hiçte güzel değildi. Hemen tasarımı değiştirdim. Bana bu şekilde sert bir eleştiri yapılmasaydı, o projem o tasarımla kalacak ve beğenmeyip eleştirmeyenler belki de bir daha siteye hiç girmeyeceklerdi. Bütün eleştiriler mantıklıdır, doğrudur demiyorum. Fakat biz yazılımcılar yada bir projeye kendini adayanlar, projemize kendimizi o kadar kaptırıyoruz ki, projemizdeki temel sorunları göremiyoruz, gösterseler bile görmemekte ısrar ediyoruz.
Netice olarak hem bu konuda hemde diğer bütün konulardaki Geliyoo ile ilgili olumsuz eleştirilerin temelinde burasının bir forum sitesi olması yatıyor. Çünkü insanlar burada bilgi alışverişi yapıyor. Burada genel olarak herkes bitmiş bir projeyi tanıtıyor ve o yönde eleştiri alıyor. Dolayısıyla siz burada bir tanıtım yaptığınızda ben dahil herkes buna bitmiş proje gözüyle bakıyor ve o şekilde değerlendiriyor. Bunun aksi yönde bakılmasını sağlayamazsınız.
Bana göre olması gereken en azından sitenin arama sonuçlarını kayda değer bir seviyede doğru sonuç verecek şekilde geliştirmek. Yukarıda da belirttiğim gibi kişilerin siteye girdiğinde ilk yapacakları şey aramadır. Arama fiyaskoysa diğer unsurlara bakmazlar. Siz ilk etapta aramanızı güzelleştirin, ilk adımı geçin, ondan sonra kişiler desin ki, aramada güzel yada güzele yakın sonuç veriyor ama (atıyorum) blog özelliği olmamış. O zaman kimse size bir şey diyemez. Çünkü sizin temel göreviniz arama sonuçlarını düzgün vermek. Ben forvetim diyelim, koşmuyorum ama temel görevim olan gollerimi atıyorum. O zaman her türlü giderim var demektir. Eleştiren olabilir ama bütün takımlar beni transfer etmek ister. Fakat çok koşan, hiç gol atamayan bir forvet oyuncusunu hiç bir takım istemez.
Arama motoru projesinin sahibi biri olarak Google'ın kitabını okuduğunuzu düşünüyorum, okumadıysanız kesinlikle okuyun. Google,Larry Page ve Sergey Brin tarafından, Stanford Üniversitesi'nde kuruldu. Arama motorunu yayına soktuktan sonra yaptıkları tek şey arkadaşlarına mail atmaktı. Arkadaşları o kadar çok beğendi ki, onlarda diğer arkadaşlarına siteyi gösterdiler, diğer arkadaşlarda o kadar çok beğendi ki onlarda kendi arkadaşlarına gösterdiler, derken Stanford Üniversitesi'nin sistemi çöktü. İşte başarılı proje bana göre böyle olur. Sizin yaptığınız bir projeyi birileri arkadaşlarına öneriyorsa o mükemmel bir projedir. Önermeyip sadece kendisi ziyaret ediyorsa iyi bir projedir. Önermeyi yada sadece kendisinin ziyaret etmesini bir kenara bırakalım, bir girdikten sonra bir daha hiç girmiyorsa o kötü bir projedir.
Umarım başarılı bir noktaya gelirsiniz fakat yukarıda da defalarca direk ve dolaylı yollardan belirttiğim gibi siteniz şu haliyleyken ve siz forum sitesinden yaptığınız değişiklikleri duyurduğunuz sürece çok fazla olumsuz eleştiri almaya devam edeceksiniz. Hiç bir zaman bir Google olamayacağınız aşikar ve muhtemelen bunun sizde farkındasınız fakat en azından saygı duyulabilmeniz için bu olumsuz eleştirilerin her birini dikkate alıp en azından arama özelliğinizi iyileştirmeniz ve ondan sonra Geliyoo ile ilgili duyurular yapmanız gerek.