Her zaman inandığım bir söz var "Zevkler ve Renkler Tartışılmaz" bunun her yerde kullanılabilir olması bu sözün değerini ve aslında ifade ettiği şeyi tam olarak anlatıyor.
Düşüncelerinize saygı duyuyor bir çoğuna katılıyorum ancak bilinmesini istediğim bir şey var, Dünya'da 8 Milyar insan yaşıyor bu insanların arasında ben yalnızca biriyim. Kimseden üstün yada aşağıda bir yanım olduğunu düşünmedim. Her zaman mütevazi olmaya çalışmışımdır. Yaşadığım zaman boyunca insanların emeklerine saygı duyarak, eleştirilecek yanları olsa dahi eleştirmeden güzel yanlarını keşfederek tutulabilir olan taraflarını kullanmaya, onlara uyarılarda bulunsam dahi kırmadan, incitmeden ve emeklerine saygısızlık etmeden yapmaya çalıştım.
Herkesin benim gibi yapması gerektiğini söylemiyorum, bunu söylesem dahi bir çok şeyin değişmeyeceğini bilenlerdenim. 8 Milyar insanın içinde bir kum tanesiyiz yada o karınca sürüsünden yanlızca biri. Neden bakıp gördüğümüz şeyler hakkında yorum yaptığımızı yada yapma ihtiyacı hissettiğimizi düşündünüz mü hiç?
Sayın Canten KAYA'nın güzel bir sözünü hatırlıyorum. İnsanlar herşeyi işe konuşur, elleri, gözleri, dudakları, dilleri, hareketleri, yüz ifadeleri aklınıza gelebilecek herşeyi ile hatta giyinişleri bile konuşmalarının bir parçasıdır.
Biz konuşurken karşımızdaki insanı döver gibi konuşuyoruz, öyle konuşuyoruz ki yazılarımızı okuyan kişi sudan çıkmış balığa dönüyor. Tabi ne kadar kale alındığımıza bağlı olarak da değişiyor bu durum. Geçtiğimiz günlerde TÜMSİAD'ın Belçika'da bulunan 2. Genel İstişare Toplantısındaydım. Orada bulunan bilişim konusunda oldukça iyi bilgi birikimi olan şu anda Belçika'da büyük bir firma sahibi ile toplantımda vardı ikiside aynı güne denk geldiği için güzel bir gelişme oldu benim açımdan.
Konuştuk uzun uzun ve bana şunu söyledi "Bu alana yatırım yapmak isterim eğer sizde kabul ederseniz" ben bilişimden anlamam, bilişim konusunda belli genel bilgilere sahibim. Ancak IT departmanım konuyu inceledi vermiş olduğunuz dökümanlara baktı ve bana bir rapor sundu. Bu rapora istinaden bu alanda sizinle çalışmak isterim dedi.
Günlük Yaklaşık olarak 140 TB'lık bir veri depolayan sistem içerisinde İNTRANET kurulacak Geliyoo altyapısı ile. Bu fikri bize Ford firmasının IT departmanında çalışan biri verdi önce büyük şirketlerin intranet merkezlerinde çalışma yaparak kendisinizi kanıtlayın fikrini. Şu anda bu çalışmayı yürütüyorum. Yakın zamanda Almanya'da bir şirket içinde bu çalışma yapılacak.
Peki şimdi burda ben neden bunu anlattım? Türkiye'de büyük bir şirkete gittiğimizde bununla ilgili bir çalışma sunmak istediğimizi söylediğimizde "IT" departmanı diye adlandırılan bölümdekiler kendini bir anda kral ilan ediyor ve öyle bir araştrma içerisine giriyor ki "GOOGLE" amcaları ile sabah akşam Google'da neler yapmışız nasıl yapmışız kimlerle çalışmışız bunu araştırıyor. Gönderdiğim dosyaları okumak bir kenara yapı hakkında en ufak bir bilgisi bile olmadığı için saçma sapan aporlar sunarak ya firma yetkilisini yada üstünde bulunan amirini yanlış yönlendiriyor.
Sonuç olarak benim kullandığım "Daha önce arama motoru yaptınız mı?" cümlesinin artniyetli bakılması halinde hoş bir soru olmadığı, ancak dkkatli baktığınızda; "Daha önce bu ve buna benzer bir çalışmada "BigData" konusunda herhangi bir girişiminiz oldu mu" sorusu oluşuyor.
IT'nin görevi durum analizini en iyi şekilde yapmak en iyi şekilde yapıyı incelemektir. Eğer bir şeyi bilmiyorsan "BİLMİYORUM" veya "BU KONU HAKKINDA BİLGİM YOK" diye bilme cesaretine sahip olmalıdır. Ancak bırakın "BİLMİYORUM" demeyi öyle şeyler söylüyor ki üzerine gören "Dünya'da ondan daha üstün bir yetenek yokmuş zanneder". İşte bu yüzden unutmayın ki dünya'da 8 milyar insan yaşıyor hiç biri tek değil. Ve lütfen bir insanı yada bir projeyi eleştirirken önce o insanı tanıyın konuşun ve neler yaptığı hakkında kesin bilgilere sahip olun.
Dünya'nın merkezine kendinizi koyarak değil o insanın yerinde ben olursam diye konuşun ve eleştirin. "Güzel konuşmak bir sanattır" gerçekten öyle keşke herkes aynı fikirleri paylaşmasada güzel konuşabilse. O zaman insanların birbiri ile olan ilişkileri de düzelebilir.
Biz bu projeye gönülden inandık, çalışmaya başladığım ilk gündede bu günde aynı aşk ve şevk ile devam ediyorum, çok sıkıntı çekiyorum belki ama inandığım şey Geliyoo'nun Türkiye'de kayda değer çalışmalarının bir gün anlaşılacağıdır. Elbette hayalim Türkiye'nin arama motoru olarak Geliyoo'nun kullanılması. İmkansız değil, sadece biraz zaman alıcak hepsi bu.
Herkese katılımları için teşekkür ediyorum.