Peşinen söyliyim, yazıda bilgi yanlışlığı varsa, lütfen yorumla bildiriniz. Bilmediğim veya yanlış bildiğimiz çok şey var. Ben sadece duygularıma tercüman oldum biraz :)

Bu yazımızda “google optimizasyonu ve google algoritması hakkında” bildiklerimi aktarmak istiyorum. Bu yazı “google optimizasyonu nasıl yapılır? taktikler, formüller nelerdir?” yazısı değildir.

Google ın örümceklerini biliyorsunuz, bunlar sitelere girip, ne var ne yok belirliyorlar ve ona göre makalenizi, sitenizi, Google aramalarında sıralamaya sokuyorlar. Bu herkesin bildiği bir gerçek.

Bu örümceklerden alınan bilgileri, google ın devasa büyüklüğündeki serverlarında değerlendirmeye alınıyor ve belli bir algoritmayla (sıralama mantığıyla) sıralanıyor ve sıralamalarda hangi siteyi hangi sıraya koyacağını belirliyor.

Bunu belirlerken 500 den fazla değişkeni olduğunu söylüyorlar, bunların bir kısmı biliniyor, bir kısmı bilinmiyor, bu bilinenlerin hangi derecede etki yaptıkları hakkında kimsenin bilgisi yok.

Büyük sitelerin, o küçük siteye refarans vermesinden tutun da özgün makale yazmak, makale yazarken dikkat edilmesi gereken kurallara kadar, birçok değişken bulunuyor. Site tasarımı, yazı başlığı, etiketler, fotoğraflar, backlinkler, sitenin güncellik durumu, ziyaretçinin sitede geçirdiği ortalama süre, site haritaları, sosyal mecradaki paylaşımı, yazılarındaki cümle yapısı, sitenin açılma hızı, google + ile entegresi.. gibi birçok değişken var. Bunları SEO ile uğraşan her bir insan az-çok bilirler.


Bunların arama sonuçlarını ne kadar ve nasıl etkiledikleri kimse tarafından “tam olarak” bilinmemektedir. Zaten bilinseydi, herkes o kuralı uygulayarak üste çıkardı, ama kimi insanlar tarafından biraz daha fazla biliniyor, kimisi bilmemesine rağmen bu kuralları uyguluyor ve google sıralamalarında üst sıralara çıkıyorlar. Bunlara ek olarak, google algoritması insanlar tarafından öğrenilmek üzereyken Google mühendisleri de durmuyorlar ve hemen bir güncelleme çıkartıyorlar. Ve hoop algoritma değişiyor, sıralamalar alt-üst oluyor. Zaten hemen çözülebilecek bir algoritma olsaydı, diğer arama motorlarının mühendislerin asıl görevi bu iş, hemencik onlar çözerdi mantığını.

Bundan dolayı, google seo yapmak bir bilgi ve tecrübe ister. Bilgi ister derken, bilinen bazı belli başlı kurallar var, onları uygulamak zaten gerekiyor. Ama ayrıca tecrübe istiyor. Çünkü neyi-nasıl yaptığımız zaman Google bize nasıl tepki veriyor? Bunu ancak görerek öğrenebiliriz. Bundan dolayı Google’ın yaptığına çoğu zaman akıl sır erdirilemiyor. Ama “arayanlar her zaman bulamaz, bulanlar ise her zaman arayanlardır” düsturundan yola çıkarsak, bizler aramaya devam edeceğiz. Aramaya inanın :)

Kaynak