Henüz bir algoritmadanın etkisinden ve olacaklarından kurtulmadan Google bir başka değişiklik ile kendini yeniliyor.



Hummingbird algoritması ile neler yapılabileceğini keşfedebilmek adına yazımı bir süre bekletmek durumunda kaldım. Hummingbird algoritması yaklaşık olarak Eylül 2013 tarihinde tam anlamıyla aktif oldu. Algoritmanın tam manasıyla Türkiye’ de aktif olduğunu söyleyemiyeceğim fakat özellikle İngilizce olarak olarak oldukça etkili çalışmakta.

Hummingbird algoritması ile google, arama motoru kullanıcıları ile daha etkileşimli ve net sonuçları gösteren bir yapı geliştirdi. Kullanıcılar ( özellikle mobil) sesle arama motorundan istediği sonucu arayabilir, yazdığı sorulara net cevap alarak (semantik) kısa sürede net cevaba ulaşabilir. Bu durum Google tarafından web sitesi sahiplerinin çok daha faydasına olacağı belirtilmekte.

Önceleri ve halen web sitelerimizi anahtar kelimeler üzerine inşa ediyoruz. Hummingbird algoritması ile artık bu durum değişmekte ve kullanıcıların aradığı kelimelere değil, arama sorgularında en iyi sonucu verecek içeriğe sahip sitelerin ön plana çıkacağı belirtiliyor.



Mobile önem veren Hummingbird, bizleri yazma derdinden kurtarıyor. Mobile ağırlık verilmesi elbette çok normal. Türkiye’ de 2013 yılı itibariyle 35 milyon akıllı telefon olduğu belirtiliyor.




Webrazzi pro istatistiğidir. www.webrazzi.com/2013/11/29/turkiye-internet-ekosistemi-raporu/



Ülkemizde 2013 itirayile 25,5 milyon kişinin mobil internet kullandığını düşünürsek , google’ ın bu son hamlesinin oldukça yerinde olduğunu görüyoruz. Özellikle gelecek dönemde mobil uyumlu olmayan web sitelerinin cezalandırılacağı söylentisi, webmasterların bu konuda daha hızlı davranmasını gerektirmektedir.


Webrazzi pro mobil trafik istatistiğidir. www.webrazzi.com/2013/11/29/turkiye-internet-ekosistemi-raporu/

Hummingbird algoritması ile dikkat edilmesi ve uygulanması gerekenlerden bahsedecek olursak



1- Ziyaretçilerin ihtiyaçlarına göre içerik

Dergi mantığında ya da anahtar kelime odaklı oluşturulan içeriklerin önemini yitireceği bir döneme giriyoruz. Sonuç odaklı ve ziyaretçinizi memnun edecek içerikler oluşturmalı ve mümkün olduğunca uzun süre onu sitemizde tutmalıyız.

2- Mobil Site uyumlu web sitesi

Mobil interneti hepimiz kullanıyoruz, bir web sitesi mobil değil site ağır açılmakta ve içerikleri görüntülenememektedir. Bu durumda hepimiz hemen o siteden çıkıyoruz. Bu durum ile bir çoğunu karşılaşmışsınızdır, hal böyle iken siz de o tür siteyi hemen terkederken, ziyaretçileriniz neden terketmesin? Sitenizi mutlaka mobil uyumlu hale getirmenizde fayda olacaktır.



3- Paylaşılabilir kalitede içerik

İçeriğinizin kalitesini, ziyaretçilerinizin sosyal medya üzerinden paylaşması gösterir. İçeriklerinizin viral olarak yayılabilmesi adına mümkün olduğunda kaliteli, görsel zenginlikli şekilde girmenizde fayda vardır.



Bu konuda bugüne kadar en beğendiğim yazılardan biri Türkiye’ de aktif yayın hayatına başlayan Al- Jazeera internet sitesinde karşılaştım. Yazıda et fiyatları, istatistikleri, etin faydaları, yaşanan sıkıntılar vb tüm çalışmalar araştırmacı gazeteciliğe yakışan şekilde derlenmiş. Hakettiği şekilde 3k’ ya yakın sosyal medyada paylaşılmıştır. Bu haber etkili içeriğe en güzel örnektir. (Habere http://www.aljazeera.com.tr/al-jazeera-ozel/kasabin-yolunu-unutmak linki ile ulaşabilirsiniz)

Kaynak: http://www.seotez.com/google-hummingbird-algoritmasi.html