Son zamanların en çok bağımlılık oluşturan şeker patlatma oyunu Candy Crush sandığınız kadar masum değil ! King’in oluşturduğu Candy Crush hiç kuşkusuz ki Facebook üzerinden oynanan en iyi oyun değil.

Ancak psikologlara göre masum bir oyun olmadığıda aşikar. Ayrıca oyun hakkında birçok söylentiler mevcut olduğu gibi, bu yazımızda psikolojik olarak insanları nasıl tuzağa çektiğini inceleyeceğiz. Psikologlar, oyun içerisinde parlak renkler ve eğlenceli müzikleri ile çekiciliğini artıran oyunun, bizler tarafından neden seviyoruz ve neden sevmiyoruz başlıklarını değerlendireceğiz.



Neden seviyoruz ?

- Bölümlerin sonunda, arkadaşlarımız arasında kaçıncı olduğumuzu gösteren şerit, arkadaşlarımızı geçmemizin verdiği gururun taşıyıcılığını üstlendiğimiz için.

- Bölümlerde çıkan jelatinli ve herşeyi patlatan özel şekerlemeler ile ekranda harika renkler belirebiliyor. Böylece hamle harcamadan bölümün yarısını bile bitirmiş olabiliyoruz. Bu şekerlemeler her zaman gelmiyor ama yapılan araştırmalara göre insanlar her an gelebileceği umuduyla daha iyi ve daha çok oynama insiyatifine kapılıyorlar.

- Oyunun en önemli özelliklerinden birisi, bazı bölümlerin haricinde, zaman baskısının olmaması. Verilen hamleler ile bölümü en iyi şekilde tamamlayıp, bir sonraki sürprizlere kendinizi hazırlıyorsunuz.

- Zaman baskısının olmamasının en önemli avantajlardan biri de oyun içinde tıkandığınızda, patlatılabilecek şekerlemeler yanıp sönmeye başlıyor ve böylece fark edemediğiniz şekerlemeleri patlatabiliyorsunuz.

- Her bölümde ayrı bir ödülün olması, merak uyandırdığı gibi, bir sonraki bölüme geçme isteği uyandırıyor ve böylece yeni sürprizler ile yeni görsel şölenlere kavuşabilme ihtiyacı hissediyorsunuz.

Neden sevmiyoruz ?

- Arkadaşlarımızla rekabet içinde giderken o son hamle varya o son hamle ! Günlerce uğraşılabilen bölümü geçmek için son iki şekeri patlatmak gerekiyor ama sizin bir hamleniz var, işte o saç baş yolduran bir durum haline geliyor !

- Bu sizi değil daha çok facebook arkadaş listenizi sinir eden bir durum haline geliyor. Siz istiyorsunuz ki, hiç durmadan oyun oynayayım, bunun için de bütün listemi davet edeyim ve sürekli can gelsin. Yok öyle bir dünya ! Arkadaşlarınızın yakarışlarını duyar gibi olursunuz herhalde, “Yeter artık oyun istekleri göndermeyin !

- Ücretsiz indirdiğimiz uygulamada, şekeri patlatıp jöleleri temizlerken, bir de bakıyorsunuz ki ekstra hamle denen bir şey çıkıyor önünüze. Zaten günlerce uğraştınız ve hep aynı bölümdesiniz. Bu ekstra hamle ise tam aradığınız bir ilaç. Ekstra hamleler için 0,99 $ vermemek için kendinizi zor tutuyorsunuz ve bu an sinirlerinizi iyice geriyor !

- King’in Candy Crush için aldığı son karar, Candy’nin isim haklarını satın alması oldu. Bu da doğal olarak içinde Candy geçen tüm oyunlar için sorun teşkil etmeye başlayınca, büyük kitle tarafından tepkiyle karşılanacak gibi duruyor.

- Kötü özelliklerden biride çok bağımlılık yapıyor olması. Canlar bittikten sonra, özellikle size can gönderecek arkadaşlarınızın uyku saatine denk geldiyse, 30 dakika boyunca beklemek çok sıkıntılı.