Bir blogun gücünü, dinamizmini gösteren unsurlardan birisi de ‘’arşivdir’’. Özellikle farklı kategorilerde uzun süredir içerik üretiyorsanız , içeriklerinizi doğru arşivliyor ve kategorilendiriyor olmalısınız.
Arşiv ve Kategori Neden Önemlidir?
Blog, yapısı gereği, ziyaretçileriniz tüm içeriklerinize kolayca erişemeyebilir. Bu da sizin için önemli olan eski içeriklerinizin gözden kaçmasına neden olabilir. Bunun önüne iyi bir arşiv ve kategori sistemi ile geçebilirsiniz. Bu sayede, ziyaretçileriniz sizin geriye dönük içeriklerinizi kendi ilgi alanlarına göre seçebilir ve blogunuzda daha uzun sürecek bir yolculuğa çıkabilirler. Bir blogun başarısını, o blogda geçirilen ortalama zaman da etkiler. İyi bir arşiv, blogunuzda geçirilen zamanı doğrudan etkileyecektir.
Arşiv ve Kategorilendirme Nasıl Yapılmalıdır?
Uzun yıllardır içerik üretiyorsanız yıl bazında arşiv yapmanız daha doğru olacaktır. 2009, 2010, 2011, 2012 gibi yıl bazında arşivleme yapabilirsiniz. Eğer 1 yıldan kısa bir süredir içerik üretiyorsanız ay bazında ya da daha özele inip hafta bazında arşivleme yapabilirsiniz.
Arşiv kadar kategoriler de blogda gezinmeyi kolaylaştırır. Ziyaretçileriniz ilgilendikleri konuları kolayca bulup, okuyabilirse yine blogunuzda geçirilen süre artar ve geçirilen bu zaman keyifli hale gelir. Örneğin bir kültür / sanat blogunda hem kitap eleştirileri, hem güncel kitap haberleri hem de yazarlarla yapılan röportajlar yer alıyorsa bu içerikler ayrı ayrı etiketlenmeli ve kategorilendirmelidir. Ziyaretçi, sadece güncel kitap haberlerini okumak isteyebilir ya da blogunuzu sadece kitap değerlendirmelerini okumak için geziyor olabilir. Bu durumda ‘’Röportajlar, ‘’Kitap Haberleri’’, ‘’Kitap Değerlendirmeleri’’ gibi farklı kategoriler oluşturulabilir.