Özgün makale yazmak için aşamalar
İnternet üzerinde onlarca hatta binlerce aynı konu üzerine yazılmış makaleler vardır. Bunlardan Google amcamızın temel aldığı makale tipleri tabiki özgün olan makale tipleridir. Özgün makale yazabilmek için elbette birçok yöntem var. Ama bu yöntemin en akıllıcası tabiki kendi sözcüklerinle oluşturduğun kendine özgün cümlelerini kullanarak yazdığın makaledir. Özgün olarak yazmanın önemi kadar hangi konuda yazdığın da makalenin en az özgün olması kadar önemlidir. İyi ve özgün bir makale yazabilmek için yaratıcı olmak şarttır. Özgün bir makale yazımına başlamadan önce belirli aşamaları gözden geçirelim.
Hazırlık Aşaması
Bu aşamada önce hangi konuda makale yazacaksak onu belirlemeliyiz. Bu kategoriyi belirlerken belli başlı maddeleri gözardı etmemek lazım. Bu maddelerden en önemlisi makalemizin konusudur. Makalemizin konusunu seçmeden önce o konunun insanların ne kadar işine yarayabileceğini göz önünde tutmalıyız ki makalemiz okunabilir ve Google’de ve diğer arama motorlarında bizi üst sıralara taşıyabilsin. Bununla beraber konumuzun da çok genel bir konu olmamasına özen göstermeliyiz. Ben bu konuda objektiflikten çok subjektifliği tercih ederim. Tabi tercih size kalmış. Örneğin; “Küresel Sorunlar” hakkında bir makale yazacağız. Konumuz buysa tabi buna bir de başlık lazım. Başlığımız da en az yazdığımız makale kadar etkili ve özgün olmalıdır. Başlığımızı da “Küreselleşmeye İnsanlığın Etkisi” olarak atarsak makalemizin önemli olan iki maddesini halletmiş oluruz. Gelelim 2. Aşamaya;
Siz ikinci aşamayı okuya durun ben yemeğin altını kapatıp geleyim :)
2) Yardımcı Döküman Bulma Aşaması
Bu aşama olayın en zevkli kısmı olacak belki de tabi benim görüşüm. Bu yazma işinde üşengeçlik duygusu varsa bir insanda o kişi şu an yazımı okumayı bıraksın bence. Öncelikle konumuz hakkında elimizde ne kadar materyalimiz ve dökümanımız var buna bir bakmak lazım. Tabi bu dökümanların alıntı ya da özgün içerik olup olmaması çok da önemli değil. Sonuçta bu dökümanları fikir edinme amacıyla kullanacağız. Dökümanlarımızdan yararlanma kısmı da önemli bir aşamadır. Bu aşamada dökümanlarımızdan yararlanırken içeriğini bire bir alıntı yapmamaya özen göstermeliyiz ki işimiz baştan sona temiz bir iş olsun.
Yazıma Geçme Aşaması
Gelelim fasulyenin faydalarına :) İşte bu aşama ustanın marifetini gösterme aşamasıdır ki bu aşamada sınıfta kalırsak bütün hazırlıklarımız heba olur çöpe gider. Onun için tabiri caizse dananın ipini sağlam bağlayalım ki kaçmaya meyletmesin. Bu aşamada en önemli maddemiz ANAHTAR kelimeler kullanma becerimizdir. Neden anahtar kelime? Çünkü makalemizde ne kadar çok anahtar kelime kullanırsak Google ve diğer arama motorları da bu anahtar kelime için bizim sitemizi el üstünde tutar. Anahtar kelimemizi öyle bir kelimeden seçmeliyiz ki makalemizle ve konumuzla her açıdan ilgili olsun. Aynı zamanda anahtar kelimemizi o ay içinde hangi kelime popülerse o kelimeden yana kullanmak kimi zaman bize artı artı artı olarak dönecektir ki bundan şüpheniz olmasın. Bu anahtar kelimeyi araştırabilmek için de yine Google amcamızın geliştirmiş olduğu Google Trends uygulamasını kullanabiliriz. Aynı zamanda twitter üzerinde popüler olan kelimeler üzerine bir araştırma yapıp anahtar kelimelerimizi de bu kelimeler üzerinden yapmak yine bize artı artı artı yararlar sağlayacaktır.Bütün bunların yanı sıra websitemizde ya da bloğumuzda, arama motoru optimizasyonu (SEO) muz tam teşekküllü bir yapıya sahip olmalı ki sitemizdeki makalemiz Google amcamız tarafından bir an önce indexlenebilsin. Gelecek günlerde “Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)” ve “Anasayfa İndexletme” hakkında sizleri bilgilendirmeye devam edeceğim, esen kalın, Allah’a emanet olun.
Kaynak: http://www.pcdeyim.com/makale-kategorileri/webmaster/44-ozgun-makale-yazmak-icin-asamalar-.html