Geride bıraktığımız yıllarda teknoloji dünyasının bazılarımız için önemli yer tutan servisler tarihin sayfalarına gömüldü.

Google Reader

RSS okuyucuları artık yoğun olarak kullanmadığımızı kabul edelim. Bunların yerine sosyal ağlardaki haber sitelerini takip etmeyi daha uygun görür hale geldik. Fakat kullananlar için de favori Rss servisi Google Reader’dı. Google sürpriz bir karar alarak Reader’in artık kullanıma kapatılacağını belirtmişti ve ne yazık ki sözünde durarak servisi tamamen kapattı.

İnsanlara Rss yayınlarını yedeklemeleri için çağrıda bulunan Google sayesinde Reader alternatifleri de iş yaptı. Başta Freedly olmak üzere Rss servisleri belki de son yıllarda ki dönemlerini yaşadılar.

Winamp

Yıllarda bilgisayarlarımızda MP3 oynatıcımız olarak kullandığımız Winamp, yavaştan MP3 arşivleri kategorisinden raflara kaldırıldı. Winamp’ın o eski popülerliği de kalmadı. Böyle olunca servisin kapatılacağını duyurdu. Şimdilik Winamp’ın üzerini toprakla örtmeye başladılar gibi gözükse de marka yakın zamanda muhtemelen yeni bir firma sahipliğinde kaldığı yerden devam edecek.



MySpace

Bir zamanların favori sosyal ağı MySpace zamanla sadece müzik tabanlı sosyal ağa doğru evrim geçirdi. Justin Timberlake önderliğinde bir yatırımcı grubu ile MySpace’in ölüsünü satın alınca servisi tamamen müzik grubuna çevirdiler. 2013 itibariyle de bildiğimiz MySpace tarihin tozlu sayfalarına gömüldü.

Silk Road

Akıllı bir insan olarak uyuşturucu, silah kaçakçılığı gibi işlere bulaşmaz ya da bunları satın almazsınız. Fakat bu saydıklarımızın talipleri de Silk Road sitesi üzerinden istediklerini kolayca satma lüksüne sahiplerdi. Tor destekli olan ve para birimi olarak Bitcoin kullanan sitede, servis bulunamayacağını düşünmeye başlasa da bir süre sonra yetkililer tarafından kapatıldı. Kısa bir süre önce yeniden açılmayı denese de kafasına darbeyi tekrardan yedi.



Turntable

Sosyal ağlar konusunda pek çok farklı girişim yapılmaya başlandı. Fakat aşağı yukarı hepsi birbirine benziyordu. Turntable.fm ise tamamen farklı bir konseptte, bir nevi oyun ve müzik çerçevesinde insanları sosyalleştiriyordu. Sıradan insanlar kendi odalarını açıp müziklerini insanlara dinletip izleyicileri görebiliyorlardı. İlgi beklenenin altında kalınca servis kısa sürede kapatılmaya yüz tuttu.

Google Checkout

Online ödeme servisleri konusunda şimdilik lider konumda olan PayPal. Bu pazarı gören Google, geç kalmadan PayPal’a rakip olarak Google Checkout servisini hayata geçirdi. Fakat Google’ın beklediği kadar yoğun kullanılmayan servis, daha kapsamlı olan Google Wallet ile birleştirildi ve tarihin sayfalarına gönderildi.

KAYNAK