DMOZ (The Open Directory Project) yani Türkçesi "Açık Dizin Projesi " anlamına gelmektedir. Açık olarak adlandırılmasının sebebi tamamen gönüllülük esasına dayanan bir sistem olmasıdır. DMOZ'a site eklemek veya içeriği görüntülemek kesinlikle herhangi bir ücret filan alınmamaktadır.

DMOZ ; İnternet ortamındaki web sitelerinin kategorilerine göre ve sistemde çalışan gönüllü editörler tarafından incelenerek yayınlandığı bir açık web dizinidir. DMOZ ODP verilerini kullanarak yasa dışı , problemli ve kalitesiz sitelerin dizininde yer almasına izin vermez .

DMOZ sadece biz site sahiplerinin kullandığı bir dizin değil ; içinde dünyaca ünlü bir çok arama motoru yer almaktadır. Bunlardan bazıları :

AltaVista
A9
AOL
Clusty
Gigablast
Google
Yahoo

gibi birçok arama motoru bu dizinden yararlanırlar. Bu gibi birçok arama motoru DMOZ da bulunan siteleri direkt olarak takibe alır ve özgür lisansla yayınlanan ODP verilerinden yararlanır.

DMOZ Nedir ?

Bir çok web site sahibi sitelerini bu dizine eklemek ister fakat bir türlü başarılı olamazlar. Çünkü unuttukları bir şey var oda yukarıda bahsettiğim gibi her önüne geleni DMOZ dizinine kayıt etmiyorlar. DMOZ'un altyapısı güçlü ve sağlamdır bu yüzden sistemleri makine gibi işler ve bir yerinde aksaklık çıkmaz.

DMOZ'a kayıt olmadan önce sitede aranan özellikler :

Sitenizde kesinlikle kopya içerik olmamalı,
Siteniz hızlı ve iyi derecede bir tasarıma sahip olmalı,
Fark yaratan faydalı bilgiler sunmalı,
Benzer içerikli sitelerden farklı olmalı.
Onun içinde DMOZ gönüllü editörleri talep gelen siteyi belli kriterlere göre listeler ve doğru seçilen kategoriye eklerler. Sitenizi dizine kayıt etme işlemi bazen 2 ay bazen de daha uzun süre de eklenmektedir. Bu süre zarfında gönüllü editörler sitenizi bir testten geçirir bu sayede sitenizin uygunluğu kontrol edilir ve işlem sonlandırılır.

Peki birçok kişi neden DMOZ'u tercih ediyor ?

DMOZ bir web sitenin link alabileceği en iyi sitelerden birisidir ve son zamanlarda link alınabilecek sitelerin sayısı çok azdır. Dizinin pagerank değeri son güncelleme de 8 idi. Şimdilerde site satarken pagerank değerinin yanında DMOZ kaydı var mı ? diye soruyorlar. Bu soruyu sormak alıcının en doğal hakkıdır (site legal ise). Sitenin DMOZ kaydı var ise Hem dofollow pagerak 8 backlink, hem de birçok ziyaretçisi olan sitede tanıtım kazanır.

Siz değerli okurlarım için bugünlük bu kadar yeter yarın DMOZ hakkında sizler için başka makaleler yazıp sistemin içine dahil edeceğim ve inşallah emeklerimiz boşa gitmez bu yazılan yazılar bir gün işinize yarar arkadaşlar.