Dizin nedir? Dizinler, internetin organize edilmesi maksadıyla insanlar tarafından kurulmuş, web içeriklerini sınıflandıran veri tabanlarıdır. Yani internetteki içerik sağlayıcıları kategorilere ayıran listelerdir.

Bu noktada kullanıcılar tarafından genellikle yanlış bilinen bir hususa değinmekte fayda görüyorum. Birçokları arama motorları ile dizinlerin aynı şey olduğunu düşünür. Ancak Google ile DMOZ yani Açık Dizin, ya da Yahoo ile Yahoo Directory arasında çok önemli farklılılar vardır.
Arama motorları, örneğin Google veya Yahoo siz kayıt etmeseniz bile, örümcek (spider) ve listeleyicileri (indexer) sayesinde sitenizi bulur ve listeler. Ancak Açık Dizin veya Yahoo Directory gibi dizinlere kayıt için manuel bir teşebbüs gerekir ki çoğunlukla bu teşebbüs sizin bizzat sitenizi bu dizinlere kayıt ettirmenizdir.
Bir diğer önemli farkta dizinlere sadece anasayfa kayıt edilirken, arama motorlarına birden fazla sayfa kayıtedilir. İsterseniz dizin ne demek, arama motorları ile arasındaki farklar nelerdir gibi soruları bir kenara bırakarak asıl konumuza geçelim.
Bilmemiz gereken en önemli şey, doğru dizinlere kayıt backlink edinmek açısından bizlere fayda sağlayacak SEO tekniklerinden biridir. Peki kayıt aşamasında nelere dikkat etmeliyiz? Gelin sırayla üzerinden geçelim.


    [*]Kayıt olmadan önce dizinlerin kurallarını okumak önem arzeder,
    [*]Doğru kategorinin seçilmesine hem kolay bulunmak hem de kabul edilmek açısından özen gösterilmesi gerekir,
    [*]Site konseptimizi yansıtan ana anahtar kelimemizin site adı, açıklama gibi alanlarda sadece bir kere ve mümkünse ilk kelime olarak yer alması gerekir,
    [*]Anahtar kelime talep eden dizinlere en fazla 5 adete anahtar kelime eklemek yerinde olacaktır. Tabiki bu anahtar kelimelerin sitemizde kullanılan ve konumuzla alakalı terimler olması gerekir,
    [*]En önemlisi, bir çok dizine kayıt yerine, kabul gören, kaliteli dizinlere kayıt olunması önem arzeder.

Peki kaliteli dizin nedir?

Sitenizi uygun kategoride listelemek için sizden link talep etmeyen (karşılıklı link alışverişi çoğu zaman anlamsız ve sonuç getirmeyen bir işlemdir), PR değeri yüksek, tanınır dizinler kaliteli dizin olarak adledilir.
Zaten bu dizinler, site kabul ederken çoğu zaman oldukça seçici davranırlar, bir kısmı da hizmetleri karşılığında yüksek ücretler talep ederler.

Düşük profilli dizin nedir?


Yukarıda kaliteli dizin için anlattıklarımızın aksine, sizlerden kayıt karşılığında backlink isteyen, Alexa sıralaması düşük, DMOZ gibi tanınmış dizinlere üye olmayan, PR değeri düşük, karışık ve reklam dolu dizinlere de düşük profilli dizin denir.
Hatta bunların arasında sitenizi hedef gösteren linki, ileride detaylı olarak anlatılacak “no follow” etiketi eklemek suretiyle arama motorları nezdinde etkisiz hale getiren yani sizleri açıkça kandıranlar da bulunmaktadır.
Dolayısıyla, dizin nedir sorusunu soran tüm okuyuculara, yukarıdaki bilgiler eşliğinde sadece kaliteli veri tabanlarına kayıt olmalarını öneririm.