Alper Tekin, Silikon Vadisi'nden 2.5 milyon euro sermaye alan ilk Türk girişimci oldu. Türkiye'den 120 bin mekânı internetten dünyaya tanıtan Mekanist'in 200 bin üyesi var.

Genç girişimci Alper Tekin'in sanal alemdeki yenilikçi fikirleri ABD'deki ünlü Silikon Vadisi'nde ses getirdi. Kullanıcıların şehirleri keşfetmelerine yardımcı olmak amacıyla kurduğu Mekanist.net projesine Silikon Vadisi'nden 2.5 milyon euro kaynak almayı başaran Tekin, projesini mobil platformlarda dünyaya tanıtmayı planlıyor. 120 binin üzerinde kayıtlı mekân ve 100 bin üzerinde üye yorumuyla Mekanist, alanında Avrupa'daki en büyük platformlar arasında gösteriliyor.

10 YIL ABD'DE YAŞADI

Mekanist fikrinin 2007'de ortaya çıktığını anlatan Tekin, şirketinin kuruluş hikâyesini şöyle anlattıyor: "5 yılımı Standford Üniversitesi'nde yüksek lisans ve sonraki 5 yılımı da Microsoft Redmond kampüsünde çalışmakla geçirdim. 10 yılın ardından ABD'den İngiltere'ye taşındım. Londrayı hiç bilmeyen biri olarak iyi mekânları ve etkinlikleri takip ederken hep interneti kullandım ve İstanbul'da neden böyle bir oluşum yok diye düşünmeye başladım. Aynı yıl Gebze Teknik Üniversitesi'nde çalışan Ali Servet Eyüpoğlu ve İTÜ Elektronik Mühendisliği öğrencisi Eren Baydemir ile tanıştım ve üç kurucu ortak olarak birlikte Mekanist'in temellerini attık."

SERMAYE 'VADİ'DEN

Tekin, 2010'da global yatırım şirketi Pond Ventures'dan destek alarak SilikonVadisi'nden girişim sermayesi almayı başarmış ilk Türk girişimlerinden biri olmayı başardıklarını anlattı.

HEDEF MOBİLE GEÇMEK

Türkiye'nin sevilen restoran, kafe ve barlarında başta olmak üzere 100 binin üzerinde üye yorumunu barındıran Mekanist'in 200 binden fazla üyesi var. Tekin şu an için iPhone, Android ve Nokia platformlarından ulaşılabilen mobil uygulamaları daha da yaygınlaştırmak istediklerini söyledi. Bu ay içinde iPad ve Blackberry platformlarında da uygulamalarının yer alacağını belirten Tekin, "Yatırım almak kadar, kullanıcılarımızın internet ve mobil alanda bize gösterdikleri ilgi de bizi ümitlendiriyor" diye konuştu.

Metin CAN / Sabah