Müşterilerinin sitelerinden backlink&footer link alanlar tabiki şanslı. Onları apayrı bir kategoride değerlendirmek lazım. Zaten sitelerin güncellemelerini de yaptıklarından kendi siteleri gibi ücretsiz koyuyorlar tanıtım ve değer açısından. Bunun zararlı olduğunu ben de düşünmüyorum.
Ama işte alakasız sitelerden, pr değeri olmayan sitelerden, binlerce alt sayfası olan forum sitelerinden alınan (zamanlı) ve bir süre sonra çıkarılan footer linklerin kesinlikle zararlı olduğunu düşünüyorum. O yüzden kendi sitem olmadıktan sonra footer link almam.
Bence de konu içeriği açısından alakalı sitelerden tanıtım yazısı almak (class ip) daha faydalı. Ve hatta oturup tek tek manuel olarak değerli, çeşitli backlinkler almak yararlı.
Seo hizmeti verenlerin tek tek oturup culardbu inşayı yapmaları da zordur elbet bir sürü siteye baktıklarından. Bu anlamda zannediyorum sahibi oldukları pek çok siteden linklerle bu işi yapıyorlar diye düşünüyorum. Seo gerçekten profesyonel anlamda çok zor bir iş.
Mesela verdiğim bir iş var. Adamı bugün gene aradım. Hep meşgul ve bana geri dönmüyor. Bana zaman ve para kaybettiren çakma seoculardan malesef öğrendiğim çok şey oldu. İster istemez bu işi kendin yapmaya zorlanıyorsun.