Bugün fıkıh dersini işlerken, belirli bir grubun içinde namaz kılınacak zaman, imamın seçilme kriterlerini öğrendik. Aslında çok işime yaradı diyebilirim. Çünkü hafif namaz ile haşır-neşir olanlar bilecektir. Bir grupla namaz kılacak zaman “sen çık, o çıksın, hadi hadi sen” gibi muhabbetlere maruz kalıyoruz.

Biliyorum.. O kadar büyütülecek bir mesele değil ama yine de bu işin ciddiyeti bakımından resmiyete dökülmesinde fayda var.

Resmiyet derken?

Resmiyetten kastım, herkesin inandığı, güvendiği ve uyguladığı, sorgusuz onayladığı bir programı hayata geçirmek. Böylelikle insanlar kendi aralarında hüsn-ü zan dairesinden çıkmayacak şekilde namazı eda etmiş olacak ve eda edilen namaz içinde en iyi imam seçilmiş olacak.

Biliyorsunuz.. Yüce Yaratıcının karşısına çıkıyoruz, bizi temsil edenin aramızdaki en makbul kişi olması gerekmez mi?

Genel format

Uygulamanın çoğunlukla kullanılmasını beklediğim yerler, bizim cebimizde bulunan mobil cihazlar. Çünkü tam namaza durma arefesinde kimsenin kucağında laptop vb. şeyler yoktur. Direk elini cebine atıp telefonunu çıkartıp, imamın kim olabileceğini öğrenmesi, kullanılabilirlik açısından çok önemli.

Uygulama içeriği

Öncelikle kayıt yaparken şahsi bilgileri sormaktan kaçınılmalı. Kullanıcı adı, kişinin kendisini tanımlaması için yeterli olacaktır. Seçeceği kullanıcı adı ile de sorgulama gerçekleşecektir.

Kullanıcı, belirlediğimiz kriterlere göre kayıt olduktan sonra e-mail adresine bir aktivasyon maili şart. Ama bunun için 2 gün sınır olmalı. Yani eğer 2 gün içinde mailine girip aktif etmez ise, kullanıcı adı askıya almalı, bunu geri almak içinde bilinen bazı yöntemler uygulanabilmeli.

Kayıttan sonra kendisine bir profil oluşturuluyor. Buraya isterse kendisine ait bir avatar (profil resmi) yükleyebilmeli. Ayrıca profil sayfasında, kendisini değerlendirip yorum yazdıkları bir bölümde olmalı. Bu görüşleri kendisi isterse yayınlar isterse sadece kendisi okur..

Bu uygulamayı globalize etmeyi unutmayın. Her dile, her yöreye uygun olmalı. Bu yüzden domain seçimini de ona göre yapın. Mesela wimam, whimam vb. gibi şeyler olabilir.

Bu fikir daha da geliştirilebilir, belki bir sosyal imam platformu oluşturulabilir.

Bununla alakalı daha da fazla bilgiye ihtiyacınız var veya başka şeylerde danışmak istiyorsanız iletişime geçebilirsiniz.

Daha iyi anlatabilme adına ufak bir mockup çalışması yaptım.







/imam-kim-olmali