Geçmiş yıllarda bildiğiniz gibi sadece not ortalamasına göre formasyon eğitimi üniversitelerin kendi bünyelerinde veriliyordu. Ama 2014 yılında YÖK ve ÖSYM nin bu işe el atmasıyla artık sayılı kontenjan ve bir nevi atama sistemi geldi aşağıda bunlara ve henüz üniversite eğitimi almakta olan öğrencilerin formasyondan nasıl yararlanabileceğini anlatacağız.

YÖK ün sitesinde Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programlarına Dair aralık2013 te yaptığı açıklamalarla formasyon progamının kesinleşen hali ile 2014 öğretim yılından itibaren öğrenciler pedagojik formasyon sertifika programlarında, alanlara göre kontenjanlar ayrılacak, ALES ve Diploma notu baz alınarak merkezi olarak ÖSYM tarafından yerleştirme yapılacaktır ve yapıldıda böylelikle henüz üniversite eğitimi almakta olanlar için formasyon eğitiminin önü tıkanmış oldu ama şubat sonlarında çıkan bir kararla bu engel ortadan kaldırıldı detayları aşağıda yazının devamındadır…

İlk formasyon tercihleri ve yerleştirmeleri ocak-şubat 2014 aylarında gerçekleştirildi. Kontenjanlar ilk başta 20bin olarak belirlenip daha sonra 30 bin e çıkarıldı ama bazı kontenjanlar açık kaldı ama beklenmesine rağmen ek yerleştirme yapılmadı. Aşağıda sayısal bilgiler verilmiştir.

Tercih Yapan Aday Sayısı: 65735, Kontenjan Sayısı: 30000, Yerleşen Aday Sayısı: 28763, Boş Kalan Kontenjan Sayısı: 1237

[B]Üniversite (Lisans) Okuyanlar Pedagojik Formasyon Eğitimi Alabilir
[/B]

YÖK’ün aldığı son karar ışığında Pedagojik formasyon eğitimini, lisans okuyan öğrencilerin de alabileceğini belirtti. Bu açıklamaya göre mezun olmadan pedagojik formasyon eğitimi alınabilecek ve öğrenciler mezun olduktan sonra birkaç yıl vakit kaybetmek zorunda kalmayacak.

YÖK’ten yapılan açıklama şöyle;
Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu’nun 20.02.2014 tarih ve 9 sayılı kararı ile belirlenen ve öğretmenliğe kaynaklık eden yükseköğretim programlarından mezun olanlar için geçerli pedagojik formasyon eğitimi sertifika programının, söz konusu yükseköğretim programlarına devam eden lisans (üniversite) öğrencileri için de açılarak;
(a) programın, bünyesinde eğitim/eğitim bilimleri fakültesi bulunan yükseköğretim kurumlarında açılmasına,
(b) bünyesinde eğitim/eğitim bilimleri fakültesi açılmamış yükseköğretim kurumlarının, program açma yetkisi bulunan bir üniversiteyle işbirliği yapmasına,
(c) derslerin, öğrenci tercihleri dikkate alınarak, yükseköğretim kurumlarının imkanları dahilinde, I. öğretim, II. öğretim, hafta sonu, yaz okulu, uzaktan ve açık öğretim gibi farklı alternatifler dahilinde verilebilmesine,
(d) sınıf içi uygulama gerektirmeyen teorik derslerin, öğrenci talepleri dikkate alınarak fakülte yönetim kurulu kararıyla, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi’nden kredi tamamlama şeklinde alınmasına imkan sağlanması için söz konusu üniversitenin yetkilendirilmesine,
(e) 2013-2014 Eğitim-öğretim yılında son sınıfta okuyan öğrencilerin programı tamamlamalarını sağlamak amacıyla, teorik dersleri Açık Öğretim Fakültesi’nde, uygulamalı dersleri de yukarıdaki esaslar (a, b, c) çerçevesinde 2014 yılı sonuna kadar tamamlamalarına imkan sağlanmasına,
(f) 2014-2015 Eğitim-öğretim yılında son sınıfı okuyacak öğrencilerin, programı iki yarıyılda tamamlamalarını sağlamak amacıyla, kayıtlarının yapılarak teorik dersleri Güz döneminde Açık Öğretim Fakültesi’nde, uygulamalı dersleri de yukarıdaki esaslar (a, b, c) çerçevesinde 2014-2015 Eğitim-öğretim yılı Bahar döneminde tamamlamalarına imkan sağlanmasına,
(g) programı talep eden öğrenci sayısı, üniversitelerin kontenjan talepleri ve öğretim üyesi yeterliliği dikkate alınarak pedagojik formasyon eğitimi sertifika program kontenjanlarının, her yıl için Yükseköğretim Kurulu tarafından planlanmasına,
(h) yukarıdaki konularla ilgili olarak ‘Pedagojik formasyon Eğitimi Sertifika Programlarına İlişkin Usul ve Esaslar’ı güncellemek üzere, gerekli düzenlemelerin yapılmasına,
karar verilmiştir.

üniversite okurken formasyon,üniversite okurken formasyon almak,okurken formasyon alma şartları,okurken formasyon alınır

KAYNAK VE SORULARINIZ İÇİN LİNK
Üniversite Okurken Formasyon Almak 2014