Merhaba arkadaşlar,
Öncelikle subdomain nasıl oluyor da ana sitenin seosundan etkileniyor diyorsunuz?
Bu sorunun cevabı şöyle açıklanabilir;
Örneğin aynı tema alt alan adlarınızda mevcut ve sizin sitenizde bir e-ticaret sitesi. E-Ticaret sitenizdeki tüm kategorileri alt alan adı olarak link verdiniz. Google bunu normal olarak algılayacaktır ve ana alan adınızdaki etkiyi onlarda da gösterecektir. Tabi bu her zaman böyle olmayabilir. Kısacası size alt alan adlarını etkiliyormuş gibi görünsede şunu böyle yorumlayabiliriz. Ana lan adınız diğer alt alan adlarına link veriyor ve bunun yanında bu alt alan adlarına da ziyaretçi alıyorsunuz. Böylece onlara da etkisi oluyor. Umarım anlatabilmişimdir kolay gelsin. Ağağıda da htaccess olayını anlattım. CPanel kullananlar daha rahat kullanacaktır diye düşünüyorum.
Not: Çalışacağınız dosyalarınıza ait yedekleme işlemlerinizi yapınız.
FTP`nizde .htaccess dosyası yer almıyor ise not defterinden .htaccess.txt oluşturunuz ve FTP`ye atınız daha sonra sonundaki .txt kaldırınız.
Aşağıdaki kaynak kodumuzu .htaccess dosyamıza yapıştırarak kaydediyoruz tabiki içerisinde gerekli değişiklikleri yapmayı unutmuyoruz.
RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_HOST} !^(www|ftp|mail)\.BURAYA DOMAIN ADINIZ\.com [NC]
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(.*?)\.alanadi\.com [NC]
RewriteRule .? index.php?do=sub&id=%1 [L]
Kodumuzu açıklayalım;
1. satırda apache'de rewrite modülü default olarak off gelmekte biz bunu tanımlı (aktif) hale getiriyorsunuz.
2. satırda ise hostta www,ftp,mail olarak gelen subdomain ise dokunmamasını istiyoruz.
3. satırda yukarıda verdiğim protokollerdekiler değilse alıyoruz.
4. satırda ise almış olduğumuz veriyi index.php'deki sub case'inde bulunan id GET katarına atıyoruz böylece.
PHP Kodumuz ise aşağıdaki gibidir;
switch($_GET['do']){
case 'sub';
echo $_GET['id'];
break;
}
?>
Buraya kadar herşey normal ve birçok sitede aynısı var. Birçok kişi cpanel wilcard ile halledileceğini söyler ama ben bu şekilde uzun zamandır araştırmama rağmen yapamamıştım.Bu işlemin çalışmasını sağlamanız için kullanmış olduğunuz sunucuda root olmanız gerekmekte..
Eğer sunucuda root iseniz WinSCP sayesinde sunucuya bağlanacaksınız. /usr/local/apache/conf dizinin içinde bulunan httpd.conf'u kendi bilgisayarına indiriniz.Notepad++ ile açıyoruz CTRL+F ile sitemizin alan adını yazıyoruz.Aşağıda verdiğim bir kaç kod satırı göreceksiniz.
ServerName alanadi.com
ServerAlias www.alanadi.com
ServerName İle ServerAlias arasına ServerAlias *.alanadi.com eklemeniz gerekmekte. Hiçbir şeye dokunmayınız yoksa sunucunuzda çok büyük hasarlar oluşabilir. Bu işlemi uyguladıkdan sonra apache'ye restart atmanız yeterli olacaktır.
Kendi browserinizdeki önbelleği siler silmez göreceksiniz doğru işlemleri sırasıyla yaptıysanız. Eğer sunucu sahibinize iletmeniz doğrultusunda gereken işlemi oda sizin için sağlayacaktır.