Bu vakte kadar bu konu hakkında uzun uzadıya yazılar yazmak istemiştim fakat kendimi yeterli görmedim herhalde. Çünkü şuan http://herzamanileri.com bir senesini dahi doldurmadı. Ancak ilk aylarımda yaptığım, öğrendiğim bazı şeyleri uygulaya uygulaya güzel bir site çıkardığımı düşünüyorum. Ayrıca bazı arkadaşlarımın, tanıdıklarımın özelden (ana başlık olarak) “daha iyi bir site nasıl yapılır” tarzında soruların artışı yüzünden blog yazarlarına tavsiyeler serisine başlamak istedim. Bu yazıda sadece genel konular üzerine bilgiler vereceğim. Konu özelleşirse ona göre başlığı da değiştirip yazı serime devam edeceğim. Evet ilk tavsiyem:

Kaliteli İçerik

Yapılan anketler olsun, başka sitelerdeki gözlemlerim olsun, veyahut bu site olsun benim için en başta gelen kriter kaliteli içeriktir. Web tasarımcılar arasında bir laf vardır. “Bir sitenin tasarımı, seo’su kötü olsa dahi içeriği aşırı kaliteli olsa; Google’da üst sıralarda olur, marka olur…” Bu söze katılan gruptayım ben açıkçası. Tabiki tasarımdır, optimizasyondur bir sürü metrik var bir siteyi marka yapacak ama benim için bir blog insanlara faydalı bilgiler sunmuyorsa büyük bir kaybı vardır benim nezdimde.

Bu yüzden site sahiplerinin ilgilenmesi gereken ilk başta şey, sitelerinde yayınlayacakları içerikleri belirlemeleri ve güzel bir şekilde sunması. İçerik konusu çok uzun olacağı için şimdilik bu kadar deyip bırakıyorum. Faydası bol içeriklere…

Tasarım

Tasarım konusuna gelirsek, herkesin zevkleri farklıdır tamam ama çoğunluğun sevmeyeceği renkleri, renk gruplarını sitenizde kullanmaktan kaçının. Renklerin anlamları adlı yazıma bakarak renkler hakkında biraz daha bilgili olabilirsiniz. Şuan bu yazıyı yazarken Cem Demir’in kristal teması var sitemde ama yakında değiştireceğim nedeni ise: GRİ 3 harflik bir sebep. Gri’den sıkıldım eğer ki siteyi takip edenler varsa onların da sıkılmaları kuvvetle muhtemel. Temaya lafım yok, temayı ilk bulduğum günden beri çok sevdim bazı kişiler özel yapım mı filan diye bile sordu hatta. Neyse ben kendi derdimi anlattım siz de buradan kendi siteniz için dersinizi almışsınızdır.*Şuan mesocolumn temasını kullanıyorum, fakat bu tema da değişecek daha hızlı bir temaya geçeceğim vizelerden sonra.

Güzel canlı renkler herkesin tercihidir, renkler uygun olsa bile temanızın kendine ait canlılığı da önemli. Yani renklerle değiştirilemeyen temaya has kısımlardan bahsediyorum. WordPress kullanıcısı olarak elimin altında yani internette yüzlerce binlerce temanın var olduğunu bildiğim için karşıma siyah ve grinin bolca kullanıldığı bir siteyle gelip de “Sitem için ne yapmalıyım sizce?” demenizin yersiz olacağına vurgu yapmak istiyorum. Sitenizin tasarımı önemlidir, ziyaretçiyi sitede tutar, site içinde gezinmesini kolaylaştırır.

Sosyal Medya

Üç farklı ana başlık altında yazıyı toplamak istedim ve son olarak da sosyal medyayı seçtim. İster sitenizi yayın hayatına soktuktan hemen sonra isterseniz 30-40 yazıdan sonra sosyal medya hesaplarınızı muhakkak açın. Bu sayfalardaki link paylaşımları sizin sitenizi Google nezdinde bir iki basamak yukarı çıkarttığı gibi olası hit kaynaklarınız artmış olur. Zamanla artan takipçi sayısı veya facebook sayfanızın beğeni sayısını arttığını görünce doğru bir yolda olduğunuzu da anlamış olursunuz. Düzgün bir şekilde yazılarınızı sosyal medya hesaplarınızda paylaşın. Buna kendi profiliniz de dahil ama bu size kalmış tabi.

Bu serinin güzel bir şekilde devam etmesini de çokça istiyorum, çünkü bayağı eksik var bazı temel konularda. Ayrıca bu seri blog yazarlarına tavsiyeler serisi #mim için de çok uygundur, davetlere açığım :) Şimdilik site sahipleri için diyeceklerim bu kadar. Özellikle bir konudan bahsetmemi istiyorsanız yorumlarda belirtirseniz sevinirim. Bir sonraki yazımı o konu hakkında yazarım. Ayrıca sizin tavsiyeleriniz neler onları da okumak isterim. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

Kaynak: http://herzamanileri.com/blog-yazarlarina-tavsiyeler-1.html