Wamp Server Nedir?

Kendi bilgisayarınızın IP adresi üzerinden internet sitesi yayını yapmak ya da PHP çalışmalarınızı bilgisayarınızda deneyerek geliştirmeniz için bilgisayarınız üzerinde bir sunucu kurulu olması gerekiyor. Bu sunucu kurma işini ister ayrı ayrı yaparak isterseniz de kısa ve temiz yoldan Wamp Server’i kurarak halledebilirsiniz. WAMP adını bu üç ayrı sunucu oluşturma yazılımlarından alıyor. Windows Apache Mysql ve PHP.

Wamp server Windows için hazırlanmış bir kurulum paketidir. Apache ve xampp server gibi bir localhost programıdır. Diğer programlardan farkı ise içerisinde Mysql ,Apache, Php kurulumları bulunmaktadır.Wamp serveri indirmek için wamp server adresinden işletim sisteminize uygun olanı seçip indirebilirsiniz.

Wamp Server’da Farklı Bir Port Kullanma

Eğer 80 portu kullanırken hata alıyorsanız ve Wamp’ı başka bir port ile kullanabiliyorsanız Confing dosyaları ile kullanıcı portu adresini değiştirebilirsiniz.




Metin editöründe açılan httpd.conf dosyasının içinde “Listen 80” satırını bulup Wamp serveri çalıştırabileceğiniz bir portu ile değiştirebilirsiniz.

Wamp Server Kullanımı

Wamp Server’ı açtıktan hemen sonra ister sağ altta çıkan ikonuna sol tıklayıp oradan www dizinine gidebilirsiniz. Bu dizin varsayılan olarak şöyledir: “C:\Wamp\www“. www klasörünün içerisine attığınız tüm PHP ve diğer türdeki dosyalara http://localhostadresinden ulaşıyorsunuz.

Örneğin ben www klasöründe Wamp’ın varsayılan olarak eklediği index.php’yi silip yeni bir index.php dosyası oluşturarak aşagıdaki kodu;


echo “Merhaba”;

?>

yazdıgımızda tarayıcımızdan localhost’a baglandıgımızda karşımıza Merhaba yazısı çıkar.
Kaynak:http://www.arifcinar.net/wamp-server-nedir/