Yazılanları okudum ve genel kanım şudur. Java'dan bayağı bi haber kişi olduğudur.
Java'nın web frameworklerini evvela bilmiyorsunuz. Java Framework'leri ayrıca ihtiyacı yönelik geliştirilmiş ve open source'tur.
Mesela java'nın web tarafı için sadece ön yüz framework'leri; JSF - Arayüz Kütüphaneleri (Başta türk yapımı ve oracle resmi olarak destekliyor artık : Primefaces, MyFaces,IceFaces,OmniFaces,RichFaces)
Dünyada en çok seçilen java ön yüz kütüphanesi : Primefaces'tır.
Basitce JSF + Primefaces :
http://www.primefaces.org/showcase/ui/home.jsfVaadin, GWT(Google Web Toolkit), Spring MVC, Play, Grails ilk çırpıda aklıma gelenler bunlar. Mesela ön yüz için SSP gibi Template Engine'lerde mevcut, JSP sayfalar yerine bu tip dolu alternatifiniz mevcut.
JSF framework'ünü sadece BackOffice uygulamalar(İçerik yönetimi, Admin Panel, şirket içi işler için) için kullanılır. Sebep hızlı geliştirme ;)
Grails, Spring MVC, Grails public siteler için kullanılması daha uygundur.
Tabi bu java'nın web tarafındaki sadece ön yüzünden ibaret. Bir hatırlatma, sahibinden, gittigidiyor ön yüzünün php olması pek birşey ifade etme açıkcası, çünkü siz bir sorgu attığınızda php modülü yada fonksiyonu gidip veritabanına yada cache server'larına istekte bulunmaz asla sadece parametreleri json ile ilgili webservislere iletir, rest servisler isteği alıp, handle eder ve istenilen veriyi cache/db'den istekte bulunup yine rest(json tipinde) arayüze iletir. Php ise bu veriyi gösterir. Arka planda olduğu gibi java teknolojileri koşuyor.. hatta çalıştığım şirkettede olduğu gibi hep java teknolojiler kullanılır, oldukçada büyük bir ekosisteme sahip bir teknoloji yığını mevcut.
Olayı sadece web'de istek gönder, sonra veri getir kafasında yani request/response kafasında düşündüğünüzde zaten ondan öteye gidemezsiniz.
Bu arada php ile facebook yazıldı lakin sonrasında php yetersiz kaldı ve C++ 'a donusturup derleyen kod yapmak zorunda kaldılar..
Herşeyiyle java olan projeler, Play + Scala = LinkedIn.com
http://engineering.linkedin.com/play/play-framework-linkedinSpring MVC + Core= n11.com (Çalıştığımdan biliyorum)
Amazon.com : Teknoloji çöplüğü
Linux,Oracle,C++,Perl,Mason,Java,Jboss,Servlets : java web
ebay.com : önyüz dahil java
theguardian.co.uk : önyüz dahil java
Kurumsal uygulamalar (bunları website diye düşünmeyin) çoğu sektörel olarak core bankacılık,e-ticaret,e-imza,sigortacılık,ödeme sistemleri bla bla alt yapısal olarak java tercihi ve kullanımı çok yüksektir.
Bu kadar geniş çaplı bir dilin ekosistemi ile php'yi karşılaştırmak, php için zalimlik olur ;)
PHP ve Java ayrı platformlar. Ama tabi Java'nın web frameworklarını kullanmayacaksanız. PHP güzelce devam ediyor. Ruby On Rails'ten ümitliyim gelecekte.
Kaç java web framework'ü kullanıp, uygulama geliştirdiniz bilmiyorum ama şu cümleye gülüyorum :)