halilozcevik adlı üyeden alıntı

Cep telefonundan google haritalara izin verdiğinizde sizin hangi yollardan nereye gittiğinizi , nerede nekadar kaldığınızı vs vs herşeyi kaydediyor.Bunu siz haritanızdan görebiliyorsunuz.Yani amerikanın google den nerelere gittiğimizi ne aradığımızı , twitter face gibi ağlarla ne yediğimizi içtiğimizi paylaştığımızı düşündüğümüzü bildiği bir gerçek.

Türkiye nin de böyle bir gücü olması gerekir diyen arkadaşlar.Bunu abd den başka yapabilen ülke yokken bizden çok daha gelişmiş , ekonomisi çok daha büyük ülkeler yapamıyorken hatta ve hatta kafalarına göre sosyal medyaya sansür uygulayan hükümetler varken bizim böyle bir gücümüz olması imkansız.


Şimdi durum şöyle. Rusya ülkesinden bilgi toplanmaması için Yandex browser kuruldu. Haritalar için Yandex harita çıkardı. Kendi çaplarında vatandaşlarını vk ile başka rus sosyal paylaşım siteleri ile çekmeye çalışıyorlar.
Buna bakılırsa adamların bir endişesi var yani. Belki de depolanan bilgilerin CIA gibi örgütler tarafından kullanıldığı yönünde istihbaratları var. O yüzden bütün web teknolojilerini millileştirmek istiyorlar. İşte bu yüzden insan şüpheye düşüyor. Ülkelerinde sunucu istemiyorlar, rus vatandaşlarının bilgilerinin falan depolanmasını istemiyorlar.

Düşünün türkiyenin devlet olarak azılı bir düşmanı olsa. Ülkemizde de google gibi bir arama motoru olsa. Bizim devlet ne yapıp edip gizlice o bilgilere ulaşamazmı. Hele ki abd gibi güçlü olsak. İstediğimiz yasayı çıkartıp gerekli yerlerde de ufak yasal tehtidlerle bilgilere ulaşmak istenilmezmi. Her ülke ister bunu.